Πάτρα: Πανελλήνιες… και για τους γιατρούς – Αντιδράσεις από τη νέα απόφαση απόκτησης ειδικότητας

Η απόφαση να χορηγείται αναγνώριση ειδικότητας μετά από πανελλήνιες εξετάσεις προκαλεί αντιδράσεις. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αννα Μαστοράκου στηρίζει τις απόψεις των ειδικευόμενων. Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, Δημήτρης Ζιαζιάς, υποστηρίζει ότι με την απόφαση αυτή αναγκάζουν τους γιατρούς να φύγουν μια ώρα αρχύτερα.

Πάτρα: Πανελλήνιες... και για τους γιατρούς - Αντιδράσεις από τη νέα απόφαση απόκτησης ειδικότητας

Εντονες αντιδράσεις στις τάξεις των ειδικευόμενων γιατρών, προκάλεσε η αιφνιδιαστική, όπως υπογραμμίζει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (ΕΙΝΑ), καθιέρωση πανελλαδικών εξετάσεων για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας.
«Οι εξετάσεις, από εξετάσεις επιστημονικής επάρκειας, μετατρέπονται σε ανταγωνισμό ανάδειξης ”αρίστων”, συγκεντροποιώντας τη διαφθορά και τη διαπλοκή στα χέρια λίγων ”σοφών” – καθηγητών»  επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, Δημήτρης Ζιαζιάς και προσθέτει:
«Ο νόμος που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετατρέπει τις τελικές εξετάσεις για απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας σε πανελλήνιες, που θα διεξάγονται μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τέσσερις φορές τον χρόνο. Με την παγκόσμια μάλιστα πρωτοτυπία της τελικής βαθμολογίας με ”καλώς, λίαν καλώς και άριστα”».

Στο πλευρό των ειδικευόμενων βρίσκεται ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας. Οπως εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου, Αννα Μαστοράκου, πέραν της αιφνιδιαστικής απόφασης που ακυρώνει τις προγραμματισμένες εξετάσεις του Αυγούστου και στερεί τη δυνατότητα κάποιοι από τους γιατρούς αυτούς να προσληφθούν τον Σεπτέμβριο, δρομολογείται μία άνιση διαδικασία.

Πάτρα: Πανελλήνιες... και για τους γιατρούς - Αντιδράσεις από τη νέα απόφαση απόκτησης ειδικότητας«Για να συμμετάσχουν οι ειδικευόμενοι σε πανελλήνιες εξετάσεις που θα διενεργούνται μόνο σε δύο κέντρα (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) θα έπρεπε να έχει εξασφαλιστεί ενιαίο πρόγραμμα εκπαίδευσης» τονίζει η κ. Μαστοράκου και προσθέτει:
«Δηλαδή ο γιατρός που κάνει ειδικότητα στο νοσοκομείο του Πύργου να έχει το ίδιο πρόγραμμα εκπαίδευσης με αυτόν που κάνει ειδικότητα σε νοσοκομείο της Αθήνας. Επίσης, να γίνεται αξιολόγηση των κλινικών και από τους ίδιους τους ειδικευόμενους. Δηλαδή ποιο είναι το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα, σε τι βαθμό αυτό εφαρμόζεται. Πώς καλείς σε έναν πανελλήνιο διαγωνισμό χωρίς το αντικείμενο της εξέτασης να είναι ενιαίο; Ζητάμε να υπάρχουν ισότιμες προϋποθέσεις για όλους».

Παράλληλα η κ. Μαστοράκου υπογραμμίζει ότι για έναν παραπάνω λόγο όφειλε το υπουργείο να διενεργήσει κανονικά τις εξετάσεις του Αυγούστου. Κι αυτός έχει να κάνει με το γεγονός ότι «οι συνάδελφοι έχουν βάλει πλάτη όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας. Εχουν στερηθεί ώρες εκπαίδευσης, διότι στήριξαν όλο το θέμα της πανδημίας. Και τώρα εισπράττουν την αχαριστία εκ μέρους του συστήματος για όλη αυτή τη θυσία τους.
Με την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση απαξιώνεται το έργο τους και φυσικά χάνεται η ευκαιρία τον Σεπτέμβριο να προσληφθούν στο σύστημα που έχει ανάγκες πολλές».
Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, Δημήτρης Ζιαζιάς, υποστηρίζει ότι με την απόφαση αυτή αντί να ανακοπεί το ρεύμα μετανάστευσης χιλιάδων νέων επιστημόνων, τους αναγκάζουν να φύγουν μια ώρα αρχύτερα.
Πάτρα: Πανελλήνιες... και για τους γιατρούς - Αντιδράσεις από τη νέα απόφαση απόκτησης ειδικότηταςΟ ίδιος υπογραμμίζει τα εξής σημεία:
1. Αντί να προκηρύξουν μαζικά τις χιλιάδες κενές θέσεις που έφερε στην επιφάνεια με δραματικό τρόπο η πανδημία, τροχοδρομούν για άλλες πολιτείες την αυριανή βάρδια που θα μπορούσε να ανανεώσει και να στελεχώσει το γερασμένο ΕΣΥ, που έχει ανάγκη ο λαός. Για όσους μένουν στη χώρα, πέραν της κακοπληρωμένης εργασίας και της μηδαμινής εκπαίδευσης, προστίθεται και ο εξευτελισμός των εξετάσεων με ”καλώς, λίαν καλώς και άριστα”, με την καλύτερη προοπτική να παραμένει η ομηρία του επικουρικού-συμβασιούχου και το αέναο κυνήγι τίτλων, συνεδρίων και προϋπηρεσίας.

2. Αντί να εξασφαλίσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις εκπαίδευσης, με μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών, ανθρώπινο ωράριο εργασίας, ώστε η νέοι γιατροί να μην είναι πολύ-εργαλεία που καλύπτουν όλες τις τρύπες του συστήματος, τους αναγκάζουν σε ένα διαρκές τρέξιμο, υπό το φόβητρο της κακής επίδοσης στις εξετάσεις, που θα τους συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή τους, με το βαθμό να αποτελεί κριτήριο πρόσληψης και εργασιακών δικαιωμάτων.
3. Αντί να ενισχύσουν τα νοσοκομεία της επαρχίας, τα Γενικά Νοσοκομεία και τις κλινικές του ΕΣΥ, που επωμίστηκαν όλο το βάρος της πανδημίας, τα αποψιλώνουν από ειδικευόμενους, στρέφοντάς τους σε μετρημένες στα δάκτυλα πανεπιστημιακές κλινικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έδρες των προέδρων των εξεταστικών επιτροπών.
Η ΕΙΝΑ διοργανώνει, για το θέμα αυτό, γενική συνέλευση των μελών της την ερχόμενη Πέμπτη 22 Ιουλίου στο αμφιθέατρο του ΠΓΝΠ.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ