Πάτρα: Παρούσα η δημοτική αρχή στην ημερίδα για τη διάβρωση των ακτών

Τι ανέφερε στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Νίκος Ασπράγκαθος.

Πάτρα: Παρούσα η δημοτική αρχή στην ημερίδα για τη διάβρωση των ακτών

Οι Αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος Νίκος Ασπράγκαθος, Πολεοδομικού-Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού Αναστασία Τογιοπούλου και Παιδείας Τάκης Πετρόπουλος, παραβρέθηκαν εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, στην ημερίδα που διοργάνωσε χθες το απόγευμα η εφημερίδα «Αχαϊκή ΠΟΛΙΤΕΙΑ», με θέμα: «Κλιματική αλλαγή, διάβρωση ακτών: η απειλή για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Ο κ. Ασπράγκαθος στον χαιρετισμό του, ανέφερε τα εξής: «Η διάβρωση των ακτών επιδεινώνεται από τη δράση ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι αποτελέσματα και της κλιματικής αλλαγής. Τα συμπεράσματα της σημερινής ημερίδας είναι χρήσιμα στο βαθμό, που θα συμβάλουν στην αναζήτηση της πραγματικής αιτίας, τόσο της διάβρωσης των ακτών όσο και της κλιματικής αλλαγής.

Πριν 25 χρόνια υπογράφηκε το Πρωτόκολλο του Κιότο για το κλίμα και από τότε γίνονται συναντήσεις κορυφής ηγετών και κυβερνητικών παραγόντων, όμως η κλιματική αλλαγή εξελίχθηκε σε κρίση.

Πάτρα: Παρούσα η δημοτική αρχή στην ημερίδα για τη διάβρωση των ακτών

Βασική αιτία είναι η παραγωγή με σκοπό το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και όχι η προστασία του περιβάλλοντος και η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να παίζονται στο χρηματιστήριο, όπως γίνεται με την εμπορία ρύπων και την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», που μπορεί κάλλιστα να αναστραφεί με το αν ο μεγαλοεπιχειρηματίας κερδίζει, οπότε μπορεί να ρυπαίνει ή να αγοράζει δικαιώματα ρύπων, συνεχίζοντας έτσι την παραγωγή χωρίς να παίρνει μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης υπονομεύει την ισόρροπη σχέση, που μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, για την εκπλήρωση των λαϊκών αναγκών, και στη φύση.

Η «πράσινη ανάπτυξη» και η «ενεργειακή μετάβαση» αποδεικνύονται εργαλεία για κερδοφόρες επενδύσεις συσσωρευμένων κεφαλαίων και ανταγωνισμών που φτάνουν ενίοτε σε πολεμικές συγκρούσεις.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις ενώ στηρίζουν αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που οξύνει την κλιματική αλλαγή, την επικαλούνται όταν προκαλούνται καταστροφές από εκτεταμένες δασικές πυρκαγιές, ισχυρές βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημύρες, παλιρροιακά φαινόμενα, ανύψωση της στάθμης της θάλασσας για να δικαιολογήσουν την αντιπεριβαλλοντική τους πολιτική και τις ελλείψεις σε χρηματοδότηση έργων και αναγκαίου προσωπικού.

Τα τελευταία χρόνια, στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας η διάβρωση των ακτών αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που οξύνθηκε από τα ακραία καταστροφικά φαινόμενα προς το τέλος του 2021.

Πάτρα: Παρούσα η δημοτική αρχή στην ημερίδα για τη διάβρωση των ακτών

Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας διεκδίκησε και υποστηρίζει το έργο της αποκατάστασης της παράκτιας ζώνης από το Ρίο μέχρι τον Αγ. Βασίλειο και για την υλοποίηση του έργου θα υπογραφεί σύμβαση του Δήμου με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Όμως δεν αρκεί.

Απαιτούνται έργα στο παράκτιο μέτωπο σε όλο το μήκος του δήμου από τη Ροδινή μέχρι τα Καμίνια, όπου υπάρχουν φθορές από πλημμυρικά και καιρικά φαινόμενα, αλλά και για έργα που θα ανακόπτουν το φαινόμενο διάβρωσης των ακτών , δημιουργώντας παράλληλα χώρους λειτουργικούς για την κυκλοφορία και τη διαβίωση των κατοίκων και ασφαλείς κολυμβητικές ακτές.

Να επισπευσθεί το έργο της αντιμετώπισης της διάβρωσης στην ακτογραμμή από Μονοδένδρι μέχρι Τσουκαλέικα. Υπάρχει ανάγκη να επεκταθεί η παραλία της πλαζ προς την περιοχή της Ρομάντζας για να δοθεί χώρος κολύμβησης σε όσους δεν βρίσκουν μια θέση στην πλαζ.
Θα μελετήσουμε με προσοχή τις επιστημονικές αναλύσεις των εισηγητών και τα συμπεράσματα της σημερινής ημερίδας για τον σχεδιασμό της πρόληψης της αποκατάστασης της διάβρωσης της ακτογραμμής του Δήμου μας».

Σε τοποθέτησή της μετά τις εισηγήσεις, η κυρία Τογιοπούλου, αναφέρθηκε στα νομικά εμπόδια που πολλές φορές μπλοκάρουν ακόμα και τα έργα, αναφέροντας συγκεκριμένα, τις «καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης σε περιπτώσεις κατάθεσης προσφυγής κατά των έργων από κατοίκους, με αποτέλεσμα να χάνονται χρηματοδοτήσεις και μαζί με αυτές και τα έργα».

Αφορμή γι’ αυτή την επισήμανση της Αντιδημάρχου, είναι «η προσφυγή για τις μελέτες του έργου προστασίας των ακτών από την διάβρωση, από τα Ροΐτικα έως τα Τσουκαλέικα, που οδήγησε στην απώλεια της χρηματοδότησης και την αδυναμία εκτέλεσης του έργου, μέχρι την απόφαση του ΣτΕ».

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ