Πάτρα: Παρουσιάζεται η «Δεσποινίς Στεφανόπολι» την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου

Η Ιωάννα Στεφανόπολι  ήταν η  πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή ως φοιτήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο το 1890

Πάτρα: Παρουσιάζεται η «Δεσποινίς Στεφανόπολι» την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου

«το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι το χρονικό της νεότερης Ελλάδας, μέσω της πρωταγωνίστριας Ιωάννας Στεφανόπολι, της πρώτης Ελληνίδας που έγινε δεκτή στη Φιλοσοφική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου τον προπερασμένο αιώνα, σε ηλικία 15 ετών.

Αυτό που συναρπάζει τον αναγνώστη είναι η απόλυτα τεκμηριωμένη γραφή του συγγραφέα του και οι απανωτές εκπλήξεις της αφήγησης, που μπορεί κανείς να το διαβάσει και σαν μυθιστόρημα. Που, ωστόσο, δεν είναι.

Η Ιωάννα Στεφανόπολι δε διακρίθηκε ως “ακτιβίστρια” για τα δικαιώματα των γυναικών, αλλά με την πένα, τη γνώση και την οξυδέρκειά της αγωνίστηκε επί δεκαετίες, ισότιμα με τους άνδρες συναδέλφους της στον δύσκολο στίβο της ενημέρωσης. Αφήνοντας πίσω της μια τεράστια κληρονομιά, με άγνωστες σελίδες της νεότερης ιστορίας μας».

Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων ο Βασίλης Βασιλικός στον πρόλογο του βιβλίου του Μιχάλη Ψύλου «Δεσποινίς Στεφανόπολι» που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 8 το βράδυ στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο.

Η Ιωάννα Στεφανόπολι  ήταν η  πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή ως φοιτήτρια στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο το 1890, η πρώτη γυναίκα που έγινε διευθύντρια στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το 1913, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στην ελληνική αποστολή για το Συνέδριο Ειρήνης στο Παρίσι, το 1918, η γυναίκα που έγραψε τέσσερα βιβλία για τον ελληνισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, των οποίων τα στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν στο μνημόνιο που υπέβαλε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο συνέδριο για τις ελληνικές διεκδικήσεις.

Μια γυναίκα η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ελληνική εξωτερική πολιτική επί έξι ολόκληρες δεκαετίες και τελικά η ιστορία τής επιφύλαξε τη λήθη στη συλλογική ιστορική μνήμη. Το όνομά της δεν μνημονεύεται πουθενά στον γραπτό ή προφορικό λόγο – με εξαίρεση την επιστημονική ιστορική έρευνα. Καμιά τιμητική αναφορά σε ονομασίες φορέων, καμία οδός δεν φέρει το όνομά της – ούτε καν στα Δωδεκάνησα, που της οφείλουν την ονομασία τους.

Για το βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη, θα μιλήσουν οι: Γιώτα Κοντογεωργοπούλου, Διευθύντρια Σύνταξης του thebest.gr, Κωνσταντίνος Μάγνης, Διευθυντής της εφημερίδας «Πελοπόννησος» και Ευανθία Στιβανάκη, Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Κυριάκος Κορτέσης, Πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου – Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments