Πάτρα – Πελετίδης προς αντιπολίτευση: «Τέσσερα χρόνια ροχαλίζατε και τώρα θυμηθήκατε τις απευθείας αναθέσεις;»

Το ηθικό σκέλος των απευθείας αναθέσεων που έχει κάνει ο Δήμος Πατρέων την περίοδο 2020 – 2022 συζήτησε χθες το δημοτικό συμβούλιο, με την αντιπολίτευση να «βάζει χέρι» στη δημοτική αρχή και τον Κ. Πελετίδη να αντιδρά

Πάτρα - Πελετίδης προς αντιπολίτευση: «Τέσσερα χρόνια ροχαλίζατε και τώρα θυμηθήκατε τις απευθείας αναθέσεις;»

Αρκετά πιο ήρεμα από το αναμενόμενο κύλησε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας, που είχε ως κύριο θέμα τον απολογισμό των αναθέσεων δίχως διαγωνισμό εκτέλεσης έργων και προμηθειών του Δήμου Πατρέων και των Οργανισμών του, κατά τη διάρκεια της διετίας 2020 – 2022, οι οποίες είναι νόμιμες, αλλά οι 17 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τις θεωρούν ζημιογόνες και σε κάποιες περιπτώσεις ακροβατούν στο «όριο της ηθικής».

Ο εισηγητής του θέματος, Γιάννης Τσιμπούκης, της παράταξης Ρώρου παρουσίασε μια σειρά αποφάσεων για απευθείας αναθέσεις, οι οποίες εκτίμησε ότι ζημίωσαν το δημοτικό ταμείο και θα ήταν προτιμότερο να ακολουθηθούν άλλες διαδικασίες για τη διεκπεραίωση των εργασιών. «Πώς είναι δυνατόν να γίνονται σε κάθε έργο συμπληρωματικές εργασίες, όπως στη Μανιακίου, το Αρσάκειο και αλλού; Αν μας είχατε απαντήσει όλες τις ερωτήσεις στις επιτροπές, δεν θα χρειαζόταν να γίνει η συνεδρίαση» είπε ο κ. Τσιμπούκης για να δείξει ότι η δημοτική αρχή δεν συνεργάζεται για τη διαφάνεια και συνέχισε: «Οι τιμές που πληρώνει ο Δήμος σε έργα με απευθείας ανάθεση είναι μεγαλύτερες από τη λιανική. Δεν δικαιολογούνται οι απευθείας αναθέσεις ως έκτακτες με τον τρόπο που τις κάνετε εσείς. Εχει ζημιωθεί το ταμείο του Δήμου. Αν μας είχατε δώσει όλα τα στοιχεία, θα βγάζαμε και το ποσό που έχει ζημιωθεί».

Στη συνέχεια πήραν το λόγο προϊστάμενοι Υπηρεσιών, που εξήγησαν ότι οι απευθείας αναθέσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια είναι εντός νομοθετικού πλαισίου, με τις διαδικασίες που έχουν υποδειχθεί από τον νόμο, αλλά και απαραίτητες για να προχωρούν γρήγορα έργα.

Ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος αναγνώρισε ότι οι πολυδαίδαλες γραφειοκρατικές διαδικασίες των διαγωνισμών καθυστερούν την παραγωγή έργου στην αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό έχουν χαθεί έργα, πιστώσεις και απορροφήσεις. Αναφέρθηκε στις διαφανείς διαδικασίες και τη δυνατότητα ελέγχου που υπάρχει και κατέληξε: «Αυτό που συζητάμε είναι αν χρησιμοποιούνται χρηστά οι απευθείας αναθέσεις. Πέρα από αυτό όμως, σημασία όταν γίνεται μια ανάθεση έχει να κοιτάς το προϊόν και αν γίνεται το έργο».

Ο Κώστας Σβόλης τόνισε πως ο Δήμος έβαλε ανάχωμα τους εργαζόμενους, ενώ θα έπρεπε να γίνεται το ανάποδο. Υποστήριξε ότι καλώς υπάρχει η απευθείας ανάθεση, αλλά θα έπρεπε να αποδεικνύεται ότι γίνεται έρευνα αγοράς, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη μεγαλύτερης απορρόφησης πόρων.

Ο Πέτρος Ψωμάς διερωτήθηκε πόσο «έντιμο» είναι να απαντούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες σε μια συζήτηση και όχι ψηφοφορία. Ξεκαθάρισε πως πρέπει να αξιοποιούνται οι απευθείας αναθέσεις ως εργαλείο, μαζί με άλλες πόρους. «Πέρα από τη νομιμότητα, σημασία έχει και η ηθική και να γίνεται με σεβασμό στο ταμείο του Δήμου η χρήση του εργαλείου και όχι με υπερκοστολογήσεις, όπως είδαμε στην εισήγηση».

Ο δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, για λογαριασμό της δημοτικής σρχής έδειξε φανερά ενοχλημένος από την πρόκληση της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σε τέσσερις μήνες πάμε σε εκλογές. Υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που είναι εδώ 4 χρόνια, συμμετέχουν σε ΔΣ και επιτροπές και έρχονται λίγο πριν τις εκλογές να πουν τι; Αυτό που δεν έκαναν τέσσερα χρόνια; Που είναι οι αποκαλύψεις σας; Επί 9 χρόνια δεν δεχόμαστε ”επισκέπτες” για ”δουλειές” στα γραφεία μας, γι’ αυτό θέλετε να φύγουμε. Η πόλη μας είναι μεγάλη και μικρή, ό,τι γίνεται είναι γνωστό. Τέσσερα χρόνια ροχαλίζατε και λίγο πριν τις εκλογές φέρατε ένα θέμα με γενικολογίες; Εμείς μειώσαμε 167.000 ευρώ/χρόνο τα ενοίκια που πληρώναμε, αποκτήσαμε εξοπλισμό αντί να νοικιάζουμε. Εμείς δεν πετάμε τίποτα! Τι ακολουθούνταν πριν; Πώς κουνάτε το δάχτυλο σε αυτούς που δημιούργησαν στην περίοδο των ισχνών αγελάδων; Σε τέσσερις μήνες θα κληθεί ο πατραϊκός λαός να αποφασίσει αν θα έχουμε λάσπη ή καθαρά πράγματα».

> Αίτημα κατέθεσαν 18 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης από τις παρατάξεις Σβόλη, Νικολόπουλου, Ψωμά, ο Αλ. Χρυσανθακόπουλος και ο ανεξάρτητος Αντ. Κουνάβης για να γίνει συνεδρίαση με θέμα τη λήψη απόφασης για τη διεκδίκηση με κάθε νόμιμο μέσο των άνω των 33 εκατ. ευρώ οφειλών πάσης προέλευσης προκειμένου να αποφευχθεί η οριστική απώλειά τους λόγω παραγραφής.

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ