Πάτρα: Πέθανε ο ζωγράφος Γρηγόρης Παπαθεοδώρου

Ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1929 και μεγάλωσε στην Πάτρα.

Πάτρα: Πέθανε ο ζωγράφος Γρηγόρης Παπαθεοδώρου

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός ζωγράφος Γρηγόρης Παπαθεοδώρου τα ξημερώματα του Σαββάτου 2 Απριλίου 2022. Ο 93χρονος κατέληξε μετά από ολιγοήμερη περιπέτεια υγείας.

Ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1929 και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ήταν αυτοδίδακτος ζωγράφος και
από πολύ μικρός είχε κλίση στην τέχνη.Σε ηλικία μόλις δεκαπέντε χρονών άνοιξε εργαστήριο ζωγραφικής στην Πάτρα. Σε ώριμη πια ηλικία ασχολήθηκε με τη ζωγραφική για δική του προσωπική ικανοποίηση.

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ ΚΩΣΤΑ ΠΑΤΡΕΩΝ

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την βαθειά θλίψη του για τον θάνατο του ζωγράφου Γρηγόρη Παπαθεοδώρου.
Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων, τίμησε τον αυτοδίδακτο, πολύ σημαντικό ντόπιο καλλιτέχνη που έζησε, εργάστηκε και δημιούργησε στην πόλη μας, διοργανώνοντας εκθέσεις που έφεραν το κοινό σε επαφή με τα έργα ενός ζωγράφου, με χαρακτηριστική τεχνοτροπία και εκφραστική ικανότητα, που ενέπνευσε και τη νέα γενιά καλλιτεχνών, όχι μόνο με τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε και το ύφος που έδινε στα έργα του, αλλά περισσότερο με τη σεμνότητα και ταπεινότητα που τον χαρακτήριζαν σε όλες τις φάσεις της ζωής του.
Ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1929 και μεγάλωσε στην Πάτρα, όπου και ζούσε. Το έργο του είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, ενώ από το 1955 έως το 1966 υπήρξε ο κυριότερος κατασκευαστής αρμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού.
Ο Δήμαρχος απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και σε όλους τους οικείους του.

 

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΕΡΟΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του εικαστικού Γρηγόρη Παπαθεοδώρου και τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του.
Ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1929 και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ήταν αυτοδίδακτος ζωγράφος και από πολύ μικρός είχε κλίση στην τέχνη.Σε ηλικία μόλις δεκαπέντε χρονών άνοιξε εργαστήριο ζωγραφικής στην Πάτρα. Σε ώριμη πια ηλικία ασχολήθηκε με τη ζωγραφική για δική του προσωπική ικανοποίηση.

Το έργο του ήταν διεθνώς αναγνωρισμένο, με ατομικές εκθέσεις και με συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός τίμησε τον Γρηγόρη Παπαθεοδώρου για το έργο του και την προσφορά του στην τέχνη και την πόλη, διοργανώνοντας τον Δεκέμβριο του 2019 στη Δημοτική Πινακοθήκη έκθεση, στην οποία φιλοξενήθηκαν έργα του.
Ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου ήταν ένας πολύ σημαντικός ντόπιος καλλιτέχνης που έζησε, εργάστηκε, δημιούργησε στην πόλη μας και εκφράστηκε με χαρακτηριστική τεχνοτροπία, εμπνέοντας και τη νέα γενιά καλλιτεχνών, όχι μόνο με τις μεθόδους που χρησιμοποίησε και το ύφος που έδινε στα έργα του, αλλά περισσότερο με τη σεμνότητα και ταπεινότητα που τον χαρακτήρισαν στη διάρκεια της ζωής του.
Οι πίνακές του και η τεχνοτροπία του, έτυχαν αναγνώρισης και στο εξωτερικό, όπου απέσπασε αρκετές διακρίσεις, τιμώντας έτσι και την Πάτρα. Ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου ήταν ξεχωριστός και ως κύριος κατασκευαστής αρμάτων στο Πατρινό Καρναβάλι. Ήταν ο πρώτος, που παρουσίασε άρματα με κίνηση, θέλοντας να δώσει ζωντάνια σ’ αυτά, καθιστώντας τα μοναδικά και αξιοθαύμαστα σε όλη την Ελλάδα.
Ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνικών, εικαστικών Πάτρας.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΗΠ – ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ ΗΡΑΣ – ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΥΡΗ

Η Πρόεδρος κα. Ήρα – Ειρήνη Κουρή και τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΠ – Καρναβάλι Πάτρας εκφράζουν την θλίψη τους για τον θάνατο του εικαστικού, ζωγράφου και πρωτοπόρου κατασκευαστή καρναβαλικών αρμάτων Γρηγόρη Παπαθεοδώρου.

Από το 1955 έως το 1966 υπήρξε ο κυριότερος κατασκευαστής αρμάτων του Πατρινού Καρνάβαλου και ήταν αυτός, που πρώτος έδωσε πνοή και χάρη στα άψυχα καρναβαλικά άρματα προσδίδοντας τους κίνηση και καθιστώντας τα μοναδικά για την εποχή και αξιοθαύμαστα.

Ήταν ένας αθόρυβος και ακάματος εργάτης της τέχνης με σπουδαίο έργο, που ξεχώριζε για την τεχνοτροπία του, την πρωτότυπη σύνθεση και την εκφραστικότητά του.

Ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου
Ο Παπαθεοδώρου Γρηγόρης γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1929 και μεγάλωσε στην Πάτρα. Ήταν αυτοδίδακτος ζωγράφος και από πολύ μικρός ασχολήθηκε επαγγελματικά με όλους τους κλάδους της τέχνης, όπως με επιγραφές, διακοσμήσεις καταστημάτων, διακοσμήσεις εκκλησιών και αγιογραφίες. Εργάστηκε σε σκηνικά θεάτρων.

Μετά από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη έκθεση το 1970 στη Galleri Agora του Λονδίνο, η Αυστραλιανή αεροπορική εταιρεία QANTAS ανέλαβε να παρουσιάσει τα έργα του σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Ακολούθησαν σειρά ατομικών εκθέσεων σε Αθήνα, Πάτρα, Λονδίνο, Στοκχόλμη, Θεσσαλονίκη, ενώ συμμετείχε και σε πολλές άλλες ομαδικές στην Ελλάδα, Αμερική, Καναδά και στην Αυστραλία.

Το 1978 έλαβε το πρώτο βραβείο Μεσογειακών χωρών Τουρισμού και Κουλτούρας. Την ίδια χρονιά έλαβε επιστολή από το Διεθνές Βιογραφικό Κέντρο του Κέμπριτς όπου του ζητήθηκε η βιογραφία του.

Έχει αγιογραφήσει στην Αγγλία μεγάλο τμήμα του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Γουντ Γκρην του Λονδίνου και την εκκλησία του Αγ. Νεκτάριου στο Λος Άντζελες.

Η τεχνική του είναι πρωτοποριακή, εκφραστική σε δύναμη και έμπνευση. Τα έργα του προεκτείνονται σε τεράστιες διαστάσεις, ξεπηδούν με τρομακτική ορμή και δίνουν ρωμαλέες ερμηνείες σ’ ένα στυλ, που κυμαίνεται μεταξύ συμβολισμού και σουρεαλισμού. Δεν λείπει όμως και το κλασικό στοιχείο στις συνθέσεις του, που όλες έχουν μια ισορροπία και ένα μέτρο που καταξιώνει τις πολύ τολμηρές αναζητήσεις του και τις σχετικές αφαιρέσεις του.

Το όνομά του αναφέρεται στο who is who του Λονδίνου.

Ο Γρηγόρης Παπαθεοδώρου ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνικών, εικαστικών Πάτρας.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Ειδήσεις από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πάτρα: Βραδιά Πολωνικής Μουσικής στην Αίθουσα Συναυλιών της «Φιλαρμονικής»
Πάτρα: Εγκαινιάστηκε η έκθεση του Πάνου Φαμέλη «Hybridstate» στον χώρο «Tatiana Dimou | Artists» - ΦΩΤΟ
Πάτρα: Παρουσιάζεται το βιβλίο της Λένας Διβάνη «Ονειρεύτηκα τη Διδώ» την Τετάρτη 1η Ιουνίου
Ξεναγήσεις και θεατροπαιδαγωγική δραστηριότητα στην έκθεση «ΤΟ Ίνσταγκραμ του Καραγκιόζη» - ΦΩΤΟ