Πάτρα: Πως η απογραφή κρίνει τα έσοδα της πόλης – Κάλεσμα Πελετίδη σε εργαζόμενους και φοιτητές

Στις 15 Νοεμβρίου προβλέπεται να ξεκινήσει η διαδικασία της απογραφής πληθυσμού στην Αχαΐα. Φέτος θα γίνει με δύο μεθόδους, την αυτοαπογραφή μέσω του gov.gr και τον παραδοσιακό τρόπο της συμπλήρωσης ερωτηματολογίου με απογραφέα.

Πάτρα: Πως η απογραφή κρίνει τα έσοδα της πόλης - Κάλεσμα Πελετίδη σε εργαζόμενους και φοιτητές

Είκοσι ημέρες έμειναν για την εκκίνηση της απογραφής πληθυσμού της χώρας με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία να συνασπίζεται με τον Δήμο Πατρέων για να επιτευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατιστικής Νίκος Μουρτζούκος εξήγησε τι προεργασία έχει γίνει μέχρι σήμερα αλλά και πως θα γίνει η διαδικασία και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης προέτρεψε τους πολίτες να λάβουν μέρος στη διαδικασία καθώς εμμέσως αυτοί είναι που θα απολαύσουν τα οφέλη.

ΔΥΟ ΤΡΟΠΟΙ

Μέχρι στιγμής, η υπηρεσία έχει απογράψει το 99% των κτιρίων του νομού, με τον όγκο δουλειάς να είναι τεράστιος. «Ολος ο νομός έχει χωριστεί σε μικρότερα τμήματα. Ξεκινήσαμε από τα κτίρια και στη συνέχεια θα περάσουμε στον πληθυσμό. Η φετινή απογραφή γίνεται με δύο τρόπους: Με αυτοαπογραφή και στη συνέχεια με έντυπα ερωτηματολόγια όπως τα προηγούμενα χρόνια. Συστήνουμε να προτιμηθεί η αυτοαπογραφή σε όσους διαθέτουν τα μέσα για λόγους κορονοϊού, αλλά και για να διευκολυνθεί η διαδικασία και να μην χρειαστεί να έρθει ο απογραφέας στο σπίτι σας» τόνισε ο κ. Μουρτζούκος.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ

Ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης βρέθηκε στην συνέντευξη Τύπου, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της απογραφής για τον Δήμο. Εξήγησε ο δήμαρχος: «Μας αφορά όλους το θέμα. Μέσα από την απογραφή συγκεντρώνονται στοιχεία που μας βοηθούν να χαράξουμε την πολιτική μας. Για οτιδήποτε θέλουμε να οργανώσουμε, όπως δρόμους, ύδρευση, αποχέτευση και άλλα, για να ενταχθούμε σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, χρησιμοποιούμε τα δημογραφικά στοιχεία για να τεκμηριώσουμε τους λόγους που είναι αναγκαίο το κάθε έργο. Η χρηματοδότηση γίνεται με βάση τον αριθμό των κατοίκων που έχουμε και αν δεν απογραφούμε, στερούμε έσοδα από τον Δήμο».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ο Δήμος Πατρέων σκοπεύει το επόμενο διάστημα να πραγματοποιήσει καμπάνια για να συμβάλει από τη μεριά του στην ενημέρωση του κόσμου. «Θα πρέπει να φροντίσει ο καθένας μας να ενδιαφερθεί για την απογραφή. Ακόμα και οι φοιτητές, πρέπει να απογραφούν πως μένουν στην Πάτρα, ανεξάρτητα από το ποια είναι η καταγωγή τους. Οποιος ζει και εργάζεται εδώ, πρέπει να απογραφεί στην Πάτρα» ανέφερε ο δήμαρχος.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη χωρίσει το νομό σε τομείς και εδώ και τρεις μήνες έχει ξεκινήσει να καταγράφει τα κτίρια και τις κατοικίες. Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου θα περάσουν οι απογραφείς να αφήσουν έναν κλειστό φάκελο σε κάθε κατοικία και μέχρι τις 30 του ίδιου μήνα θα πρέπει οι πολίτες να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της αυτοαπογραφής στο gov.gr. «Εμείς θα βλέπουμε καθημερινά στο σύστημα ποιοι έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία και έπειτα, από αρχές Δεκεμβρίου μέχρι 20 Δεκεμβρίου και να τελειώσει η διαδικασία, όσοι δεν έχουν απογραφεί θα δεχθούν επίσκεψη από απογραφέα για να συμπληρώσουν έντυπο ερωτηματολόγιο. Οσοι είναι ηλικιωμένοι ή δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό μέσο, θα εξυπηρετηθούν από τον απογραφέα» τόνισε ο κ. Μουρτζούκος. Ενώ επίσης σημαντική επισήμανση είναι πώς απογράφονται τα άτομα που ζουν σε Δομές, οι Ρομά, άστεγοι και μετανάστες.

ΣΗΜΑΣΙΑ

Το ότι ο ίδιος ο Δήμαρχος Πατρέων βρέθηκε στην παρουσίαση του προγράμματος για την απογραφή πάντως, έχει ιδιαίτερη σημασία αφού δείχνει τους λόγους που θέλει ο Κ. Πελετίδης να απογραφεί ο κόσμος στην Πάτρα. Ο λόγος που θέλει ο Δήμαρχος να απογραφούν στην πόλη όσο το δυνατόν περισσότεροι, έχει να κάνει με το ότι ο πληθυσμός κρίνει πόση χρηματοδότηση λαμβάνει ο κάθε Δήμος. Αλλωστε το είπε σχεδόν ξεκάθαρα ο Κ. Πελετίδης στη χθεσινή παρουσίαση: «Φοιτητές, εργαζόμενοι, όσοι ζείτε στην Πάτρα, απογραφείτε εδώ»!

Πάτρα: Πως η απογραφή κρίνει τα έσοδα της πόλης - Κάλεσμα Πελετίδη σε εργαζόμενους και φοιτητές

Πελετίδης και Μουρτζούκος εξήγησαν τη σημασία και τους τρόπους

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις - νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεσολόγγι - πλημμύρες: Μετρούν ακόμα πληγές, τι ζητούν Δήμος και κάτοικοι
Πάτρα: «Απόβαση» σταφιδοπαραγωγών της Ηλείας, στην Πλατεία Γεωργίου
Έπεσε θύμα κλοπής ο Ιάσων Φωτήλας
Αχαΐα: Που θα γίνουν σήμερα δωρεάν rapid test