Πάτρα: Πώς σώθηκαν περιουσίες τη νύχτα των επεισοδίων τη 17 Νοέμβρη

Συνελήφθη ο αρχηγός του «Δυσήνιου Ίππου» και «αφοπλίστηκαν» οι αναρχικοί

Πάτρα

Πλήρως και με απόλυτη επιτυχία εφαρμόσθηκε προχθές το σχέδιο της τοπικής ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της πορείας για το Πολυτεχνείο. Ενα σχέδιο που προέβλεπε να είναι αναίμακτη η σχέση της Αστυνομίας με τους διαδηλωτές και παράλληλα να μην επιτραπεί να προκληθούν ζημιές σε ιδιοκτησίες, καταστήματα, τράπεζες και δημόσια κτίρια.

«Προβληματισθήκαμε, διότι οι μπαχαλάκηδες διαφαινόταν πως ήθελαν να γίνουν πρόξενοι ανωμαλίας, αλλά δεν παρεκκλίναμε από το πλάνο μας και στο τέλος ο σκοπός μας επιτεύχθηκε και όλα καλά» σχολίασε στην «Π» έμπειρος αξιωματικός της Ασφάλειας Πάτρας, που ήταν στην πρώτη γραμμή των «συγκρούσεων» με ομάδες αναρχικών αντιεξουσιαστών.

Οπως ανακαλύπτουμε σήμερα, η υλοποίηση του σχεδίου διευκολύνθηκε από την προσαγωγή –που μετατράπηκε σε σύλληψη- του 29χρονου φερόμενου ως αρχηγού του μπλοκ των αναρχικών της Πάτρας, με την επωνυμία «Δυσήνιος Ιππος».

Ο 29χρονος συνελήφθη, μαζί με δύο ακόμη άτομα, έναν ανήλικο ηλικίας 17 χρόνων και μια 20χρονη φοιτήτρια.

Οι τρεις κρατήθηκαν τη νύχτα στην Ασφάλεια της Πάτρας και χθες το πρωί οδηγήθηκαν στον Ανακριτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια της ταυτοποίησης των στοιχείων τους η κοπέλα αρνήθηκε να δώσει τα δακτυλικά αποτυπώματά της και ως εκ τούτου επιβαρύνθηκε και με την κατηγορία της απείθιας.

Προ των συλλήψεων, οι δυνάμεις των ΜΑΤ, ευρισκόμενες σε σχετική απόσταση από το τέλος της πορείας κατάφεραν να «αφομοιώσουν» βάσει σχεδίου όλα σχεδόν τα «πολεμοφόδια» των αναρχικών. Δέχθηκαν δεκάδες βόμβες μολότοφ και όταν άδειασε το «οπλοστάσιο» των διαδηλωτών χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Ταυτόχρονα είχαν φροντίσει να δράσουν κυκλωτικά, αφού άλλες διμοιρίες των ΜΑΤ βρίσκονταν μπροστά από την πορεία (Φιλοποίμενος) και σε παράλληλους δρόμους (Ρήγα Φεραίου και Κανακάρη).

«Ολα τελείωσαν σε πέντε λεπτά, χωρίς την παραμικρή φθορά σε αυτοκίνητα και καταστήματα και χωρίς να χυθεί σταγόνα αίματος» επισήμανε ηγετικό στέλεχος της τοπικής ΕΛΑΣ, συμπληρώνοντας: «Δεν ήταν εύκολο το έργο μας, γιατί δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με τους 200 αναρχικούς και αντιεξουσιαστές. Στη δική τους πορεία είχαν προστεθεί και φοιτητικές ομάδες, με πρόθεση να επικαλύψουν, αλλά και να ενισχύσουν το «έργο» των μπαχαλάκηδων. Δεν ήταν, όμως, άγνωστος σε μας ο ρόλος τους και καταφέραμε τελικά να οδηγηθούμε με ασφάλεια στη διάλυση της «μικτής» πορείας των αναρχικών και των φοιτητών, που επίτηδες ενσωματώθηκαν στην εν λόγω πορεία».

Στο μεταξύ, πρόσθετη ικανοποίηση υπάρχει στην ΕΛΑΣ, για το γεγονός ότι μετά και τη σύλληψη του 29χρονου αρχηγού του «Δυσήνιου Ιππου» ουσιαστικά έχει «ξεδοντιασθεί» η ηγετική ομάδα του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου της Πάτρας, αν συνυπολογίσουμε ότι από τις αρχές του χρόνου είναι προφυλακισμένοι 7 αντιεξουσιαστές, κατηγορούμενοι για διάπραξη ληστειών και καλλιέργεια ναρκωτικών.

Σημειωτέον, ότι ο 29χρονος αρχηγός των αναρχικών βαρύνεται με μια ακόμη σύλληψη, ότι με ομοϊδεάτες του είχαν επιτεθεί στα γραφεία της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας και είχαν βάψει με μπογιά την πρόσοψή τους.

Να σημειωθεί ότι οι τρεις συλληφθέντες αφέθηκαν χθες ελεύθεροι μετά την απολογία τους στον εισαγγελέα. Ο 17χρονος που ήταν και ο μοναδικός ανήλικος αφέθηκε χωρίς κατηγορίες, ενώ ο 29χρονος, αλλά και η 20χρονη παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο για θα δικαστούν την Τρίτη 21 Νοεμβρίου.

Ο 29χρονος και η 20χρονη κατηγορούνται για αντίσταση κατά της αρχής και διατάραξης κοινωνικής ειρήνης, ενώ η κοπέλα κατηγορείται επιπλέον και για απείθεια.

Να σημειωθεί ότι χθες το πρωί έγινε πορεία 80 περίπου ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο που ξεκίνησε από το παράρτημα και κατευθύνθηκε στα δικαστήρια.