Πάτρα: Πόσο άλλαξαν οι διατροφικές μας συνήθειες στην καραντίνα;

Πάτρα: Πόσο άλλαξαν οι διατροφικές μας συνήθειες στην καραντίνα;

Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα έχουν ξεκινήσει να γίνονται και από αυτό το σαββατοκύριακο ανοίγουν ξανά περισσότερες δραστηριότητες. Τον τελευταίο ένα χρόνο, οι περιορισμοί μετακίνησης μας έκλεισαν μέσα στο σπίτι μας, με αποτέλεσμα να αναζητούμε νέα ενδιαφέροντα. Ενας από τους τομείς της καθημερινότητας που επηρεάστηκαν είναι η διατροφή μας.

Επικοινωνήσαμε με την διατροφολόγο Ηρώ Κόττικα και τη ρωτήσαμε πόσο άλλαξαν οι διατροφικές συνήθειες των Πατρινών. «Η αλήθεια είναι πως έχουν τροποποιηθεί αρκετά οι διατροφικές συνήθειες και, επιπλέον, είναι εμφανής η διαφορά στην άσκηση. Ο κόσμος ήταν κλεισμένος για μεγάλο διάστημα στο σπίτι και είχε αρκετό ελεύθερο χρόνο. Οπότε σε πολλές περιπτώσεις, ξεκίνησε να ασχολείται με την άσκηση και τη σωστή διατροφή. Το λοκντάουν έδωσε την ευκαιρία, δηλαδή, στον κόσμο να βάλει σε μια σειρά θέματα που αφορούν και την υγεία του και να πειραματιστεί» αναφέρει η κ. Κόττικα.

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ

Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος: «Υπήρχε κόσμος που επέλεξε το φαγητό της “πλήξης”. Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η εικόνα του φαγητού είναι αρκετά ενεργή και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αποτέλεσμα ο κόσμος να επηρεάζεται και από εκεί. Εν απουσία εξόδου, θεωρείται δεδομένο πως αυξήθηκαν οι παραγγελίες φαγητού. Ομως, αυτό που φαίνεται να συνέβη είναι πως ο κόσμος επέλεγε περισσότερα υγιεινά φαγητά σε σχέση με το παρελθόν, καθώς προστέθηκαν στις διατροφικές του συνήθειες και άλλες κουζίνες όπως η ιαπωνική. Επαιξε ρόλο πως στο παιχνίδι των διανομών μπήκαν και τα εστιατόρια, οπότε κατά μία έννοια εξευγενίστηκε το ντελίβερι. Ο κόσμος έχοντας ένα ευρύ πεδίο διατροφικών επιλογών, σε αρκετές περιπτώσεις διάλεγε την πιο υγιεινή».

ΠΟΤΕ ΦΑΓΑΜΕ

Σύμφωνα με την κ. Κόττικα, μια από τις συνήθειες που άλλαξε είναι η συχνότητα των γευμάτων: «Αρκετός κόσμος δεν δούλευε και βρισκόταν περισσότερες ώρες στο σπίτι, οπότε έκανε περισσότερα γεύματα μέσα στην ημέρα σε αυτό έπαιξε ρόλο και η μεγαλύτερη παρουσία των παιδιών στο σπίτι, τα οποία συνήθως αναζητούν πιο συχνά λιχουδιές».

Παχύναμε ή όχι;«Από τα δεδομένα που έχω, θεωρώ πως είναι μοιρασμένο. Στη δεύτερη καραντίνα εκτιμώ πως αυξήθηκε το βάρος περισσοτέρων ανθρώπων. Η πρώτη καραντίνα μας βρήκε πέρυσι την άνοιξη, όπου ο καιρός ήταν καλύτερος, άρα ο κόσμος μπορούσε να ασκηθεί περισσότερο και πιο τακτικά. Ενώ η δεύτερη που ξεκίνησε από τον Νοέμβριο δεν βοήθησε πολύ σε αυτό. Πέρα από την άσκηση, στη δεύτερη καραντίνα υπήρχε εντός της και η περίοδος των γιορτών, όπου συνηθίζεται να τρώμε περισσότερο, ενώ σαφέστατα στη δεύτερη καραντίνα έπαιξε ρόλο και η κούραση του εγκλεισμού».

ΥΠΗΡΞΕ ΚΙΝΗΣΗ

Κλείνοντας η κ. Κόττικα τονίζει: «Παρόλα αυτά, υπάρχει κόσμος που έχει αδυνατίσει. Αυτό φαίνεται και από το πλήθος που περπατά συστηματικά και δείχνει πως έχει τη διάθεση να ασχοληθεί με την υγεία και το σώμα του. Εκτιμώ πως η καραντίνα λειτούργησε θετικά στο θέμα του φαγητού, επειδή μπήκε ο κόσμος στη διαδικασία να αθληθεί, αλλά και είχε περισσότερο χρόνο να βάλει σε μια σειρά τη διατροφή του. Ακόμα και οι παραγγελίες δείχνουν πως οι συνήθειες του κόσμου στις παραγγελίες φαγητού έχουν μια τάση για πιο υγιεινή διατροφή. Ενώ, θα ήθελα να τονίσω επίσης πως πέρα από την ανάγκη του κόσμου για αδυνάτισμα, υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον και για την υγεία. Αν λάβουμε υπόψη πως άτομα με παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη για παράδειγμα, επηρεάζονται περισσότερο από τον κορονοϊό, ο κόσμος θεώρησε ως ευκαιρία να βάλει σε τάξη τη διατροφή του για να θωρακιστεί απέναντι στον ιό».

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

anastasop@pelop.gr

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ