Πάτρα: Πόσο κοστίζει η πανδημία στον Δήμο

Πάτρα: Πόσο κοστίζει η πανδημία στον Δήμο
Μεταξύ 5 έως 6 εκατομμυρίων ευρώ υπολογίζεται για τον Δήμο Πατρέων το κόστος της συμμετοχής του στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι και σήμερα.

Τον υπολογισμό έκανε, μετά από σχετικό ερώτημα της «Π», ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας. Το μέλος της δημοτικής αρχής μας εξήγησε ότι στο προαναφερόμενο ποσό περιλαμβάνονται μια σειρά από αποφάσεις που έχει λάβει το δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την πανδημία. Μεταξύ άλλων, μας ανέφερε ως παράδειγμα, τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές λόγω της καραντίνας, τόσο στο πρώτο κύμα του κορονοϊού όσο και σε αυτά που ακολούθησαν, και οι οποίες δεν θα επιβαρυνθούν με δημοτικά τέλη (χαρακτηρίζονται αχρεωστήτως καταβληθέντα). «Η κατάσταση είναι οριακή. Ολοι οι τομείς του δημοτικού έργου έχουν επηρεαστεί από αυτή την κατάσταση» απάντησε ο αντιδήμαρχος στο σχετικό ερώτημα που του θέσαμε.

Αφετηρία για την συζήτησή μας ήταν η χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος, σχετικά με το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης στις κεντρικές οδούς της πόλης, το οποίο δεν θα εφαρμόζεται, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα καραντίνας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αναρωτηθήκαμε για το ποσό που έχει χάσει ο δήμος στις προηγούμενες… καραντίνες. Ο Δ. Πλέσσας μας διαβεβαίωσε ότι το ποσό αυτό είναι μικρό μπροστά στο ύψος εκείνου αποτελούν την οικονομική συνδρομή του δήμου στην εφαρμογή των μέτρων και κατά συνέπεια στην στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Επανερχόμενος στους τομείς του δημοτικού έργου που έχουν επηρεαστεί από την υγειονομική κρίση, ο αντιδήμαρχος υποστήριξε ότι έχει γίνει μια προτεραιοποίηση. Στην κορφή βρίσκονται οι υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, οι τεχνικές και εν συνεχεία οι διοικητικοοικονομικές. Αφού μας επισήμανε ότι οι προβλέψεις της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας για το 2021 είναι δυσοίωνες ως προς την μεταφορά πόρων από την πολιτεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ως παράδειγμα ότι η μισθοδοσία του προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός) βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Το κόστος της ανέρχεται ετησίως στα 13,44 εκατ. ευρώ και θεωρεί σημαντική την λειτουργία ειδικά της καθαριότητας για να κρατήσει την πόλη σε ένα καλό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της καλής λειτουργίας της καθαριότητας εντάσσει και τον σχεδιασμό της μεταφοράς της υπηρεσίας σε δύο ακίνητα που προτίθεται να αγοράσει ο δήμος, στο βιοτεχνικό πάρκο. Για την αγορά τους έχει εντάξει στον προγραμματισμό ποσό 2,5 εκατ. ευρώ. Στόχος του Δήμου είναι να μεταφέρει εκεί την καθαριότητα, τον στόλο της, αλλά και να λειτουργήσει κεντρικές δημοτικές αποθήκες στο ένα από τα ακίνητα που θέλει να αποκτήσει.

Ο αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι σημαντική είναι για τον Δήμο και η οικονομική επιβάρυνση που υποχρεώνεται να καταβάλει στη ΔΕΗ για την είσπραξη, μέσω των λογαριασμών της, των δημοτικών τελών. Η παροχή της υπηρεσίας ανήλθε στο συνολικό ποσό των 700 χιλ. ευρώ την περυσινή χρονιά. Ωστόσο, η εξέλιξη της πανδημίας και η αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς τον χρόνο επιστροφής στην κανονικότητα, είναι κάτι που απασχολεί τον δήμο.

Ο Δ. Πλέσσας μας εξήγησε ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ο Δήμος αν θα μπορεί π.χ. ένας μικρομεσαίος επαγγελματίας να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του προς την ΔΕΗ όσο διαρκεί η πανδημία, αλλά και για άγνωστο χρονικό διάστημα μετά από το πέρας του κορονοϊού. Αν για παράδειγμα δίνει κάποια χρήματα «έναντι» και τμηματικά για την εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος, το ποσό που αναλογεί στον Δήμο θα εισρεύσει στο ταμείο του αργότερα από τον χρόνο που περίμενε αρχικά. Μια τέτοια καθυστέρηση στερεί από τον Δήμο, εκτός από κάποια ρευστότητα, και την δυνατότητα να κάνει έγκαιρα τον οικονομικό προγραμματισμό της διάθεσης των χρημάτων που περιμένει να εισπράξει από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
ΒΜ

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ