Πάτρα – Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο από ιατρικούς φορείς

Ιατρικοί φορείς της περιοχής κάνουν τις εκτιμήσεις τους στην «Π» για το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή.

Πάτρα - Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο από ιατρικούς φορείς

Την εκτίμηση ότι το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που κατατέθηκε χθες στη Βουλή θα αποτελέσει αιτία να χάσει η χώρα μας κι άλλο ιατρικό δυναμικό η χώρα μας, κατέθεσε στην «Π» η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.

«Το νομοσχέδιο αυτό ήρθε ουσιαστικά να επιβάλει προϋποθέσεις που δεν είναι εβίωνες για τον κλάδο μας. Οι αμοιβές στη χώρα μας είναι καταποντισμένες και για το ΕΣΥ και για τον ιδιωτικό τομέα. Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον έχουμε πενταπλάσιες αμοιβές. Πολλοί γιατροί παραιτούνται για να πάνε στην Κύπρο. Το ζήσαμε στην πόλη μας έντονα το τελευταίο διάστημα με συναδέλφους του ”Αγίου Ανδρέα” και έπονται και πολλοί άλλοι. Η χώρα αδειάζει από γιατρούς» επισημαίνει η κ. Μαστοράκου.

Η ίδια προσθέτει ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρότι άνοιξε διάλογο με τον ιατρικό κόσμο της χώρας «τελικά είναι σαν να μην μας άκουσε. Συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο πολύ ελάχιστα πράγματα από αυτά που συζητήσαμε. Τα κρίσιμα άρθρα τα άφησε όπως τα είχε δρομολογήσει».

Ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Αλλες Διατάξεις». Το υπουργείο στη σχετική ανακοίνωσή του υποστηρίζει: «Με το νομοσχέδιο ο πολίτης αποκτά τον προσωπικό του ιατρό, έχει πρόσβαση σε περισσοτέρους ειδικούς ιατρούς, αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές, διασφαλίζονται ποιοτικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες και διευρύνονται οι παροχές για τον πολίτη».

Ρωτήσαμε την κ. Μαστοράκου, τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, Δημήτρη Ζιαζιά, και τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Βορείου Τομέα (πρώην Αγίου Αλεξίου) που είναι το μεγαλύτερο Κέντρο Υγείας, Χαράλαμπο Μπακόπουλο, εάν ο τίτλος ανταποκρίνεται στα όσα δρομολογεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Πάτρα - Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο από ιατρικούς φορείς

Η Αννα Μαστοράκου στις πρόσφατες συζητήσεις για το νομοσχέδιο με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

«Δεν ανταποκρίνεται» μας απάντησε η κ. Μαστοράκου και εξηγεί: « Η επιλογή του προσωπικού γιατρού περιορίζεται στον γενικό γιατρό και στον παθολόγο. Πανελλαδικά οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δεν ξεπερνούν τους 846. Στην Αχαΐα έχουμε 8 γενικούς γιατρούς, 16 παθολόγους και τρεις παιδιάτρους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης ορίζεται το ανώτατο όριο ασφαλισμένων για κάθε γιατρό που είναι 2.000 πολίτες. Αρα καταλαβαίνουμε ότι οι γιατροί είναι εξαιρετικά λίγοι και δεν αρκούν για τον προσωπικό γιατρό. Επρεπε να δοθούν κίνητρα για να ενταχθούν κι άλλοι γιατροί στο σύστημα. Αντίθετα, θεσπίζει αντικίνητρα με το να υποχρεώνει τον γιατρό με ένα ”εντέλλεσθε” να καλύπτει εφημεριακά κενά του ΕΣΥ».

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΙΑΖΙΑΣ

Πάτρα - Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο από ιατρικούς φορείς

Ο Δ. Ζιαζιάς

«Ουσιαστικά είναι η χαριστική βολή για τη δημόσια Πρωτοβάθμια Περίθαλψη την αρχή της οποίας είχαν κάνει η οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο βασικός χαμένος θα είναι ο πολίτης. Δεν ενισχύεται η ΠΦΥ είναι αδύνατον να εφαρμοστεί ο θεσμός του προσωπικού γιατρού διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί.

Οταν η ΠΦΥ δεν είναι οργανωμένη και πλήρως στελεχωμένη δεν μπορεί να λειτουργήσει και ως ανάχωμα για τη μη μετακίνηση των πολιτών στα επείγοντα των νοσοκομείων. Ο ασθενής θα πάει εκεί που ξέρει ότι θα βρει γιατρό και θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Στο θέμα των απογευματινών χειρουργείων είναι σίγουρο ότι θα λειτουργήσει κατά των πρωινών – όπως συμβαίνει και με τα απογευματινά ιατρεία –  και ο πολίτης είναι αυτός που θα κληθεί να βάλει το χέρι στην τσέπη. Απορώ μάλιστα πως δεν έχουν ξεσηκωθεί οι πολίτες ακόμα».

 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Πάτρα - Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο από ιατρικούς φορείς

Ο Χ. Μπακόπουλος

«Η ΠΦΥ είναι ο στυλοβάτης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για να μπορέσει όμως να παίξει τον ρόλο που της αναλογεί πρέπει να στελεχωθεί πλήρως (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και άλλο προσωπικό) με μόνιμες προσλήψεις όχι επικουρικές. Να εξοπλιστεί με σύγχρονα διαγνωστικά μηχανήματα και εργαστήρια και να λειτουργεί σε 24ωρη βάση. Αν γίνουν αυτά τότε μπορούμε να πούμε ότι η χώρα μας διαθέτει οργανωμένη ΠΦΥ. Για τις προσλήψεις πρέπει να δοθούν τα κίνητρα της μονιμότητας και της ικανοποιητικής αμοιβής.

Πώς θα μείνει ένας γιατρός στην Ελλάδα όταν γνωρίζει ότι είναι περιζήτητος σε όλο τον κόσμο και με αμοιβή τριπλάσια και πενταπλάσια από αυτή που παίρνει στην Ελλάδα. Επίσης πρέπει να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση των γιατρών. Δεν μπορεί να μην δίνεται στον διευθυντή του ΕΣΥ η δυνατότητα να ασκεί ιδιωτικό έργο το απόγευμα όπως συμβαίνει με τον πανεπιστημιακό.

Είναι πληγές γνωστές στο πολιτικό σύστημα τις οποίες αν δεν θεραπεύσει δεν θα αποκτήσουμε ως χώρα ποτέ το σύστημα υγείας που αξίζει στον πολίτη».

 

ΤΑ 15 ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ

1. Καθιερώνεται ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού για την παροχή των υπηρεσιών  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ο οποίος παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Οι υπηρεσίες των Προσωπικών Ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων ΠΦΥ των Τοπικών Δικτύων ΠΦΥ, των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον και περιλαμβάνουν τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων, την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας και τη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη, που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού.

2. Ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και είναι:

α) ιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις ΤοΜΥ και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ,

δ) ιδιώτης ιατρός.

3.  Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

4. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους.

5. Πλέον, όλοι οι πολίτες με τον προσωπικό ιατρό αποκτούν δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους και θεσμοθετείται γιατρός για όλους.

6. Ενοποιούνται διοικητικά και αναβαθμίζονται οι δημόσιες δομές ΠΦΥ και πάνω από 160 Κέντρα Υγείας εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης. Εγκαινιάζεται η συνεργασία των δημοσίων δομών ΠΦΥ με δομές τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικές δομές.

7. Ενισχύεται το ΕΣΥ με 1,5 δις ευρώ από το ταμείο ανάκαμψης και με περίπου 6.000 προσλήψεις μόνο για  το 2022. Παράλληλα, δίνεται δυνατότητα συνεργασίας με ιδιώτες ιατρούς και παρόχους.

8. Ενεργοποιείται και αναβαθμίζεται το ισχύον καθεστώς των απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων. Προσφέρονται στους πολίτες ιατρικές επιλογές εντός του Δημοσίου Συστήματος με καθορισμένο τιμολόγιο. Ετσι, το νοσοκομείο έχει έσοδα, οι γιατροί του ΕΣΥ και οι νοσηλευτές βελτιώνουν το εισόδημά τους, οι πολίτες θα έχουν επιλογές με λογική αποζημίωση. Στο πλαίσιο αυτό, θα συμμετέχουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

9. Δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με Ιδιώτες για την κάλυψη των κενών του ΕΣΥ. Ειδικά στην Περιφέρεια, υπάρχουν τμήματα ιατρικής τεχνολογίας που δεν λειτουργούν ή δεν έχουν αναπτυχθεί με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η λειτουργία των Δημόσιων Δομών. Με τη νέα ρύθμιση με διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις, οι δημόσιες δομές θα εξασφαλίσουν εξοπλισμό και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ.

10. Εισάγονται ποιοτικά κριτήρια ως προς την αποζημίωση των ιδιωτών παρόχων του ΕΟΠΥΥ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους ασφαλισμένους.

11. Εισάγεται ποιοτικό rebate που θα αποτελεί κίνητρο για τους παρόχους να ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους και να βελτιώνουν την ποιότητα των υπηρεσιών τους προς όφελος του πολίτη.

12. Εισάγεται κλινικός έλεγχος των παρόχων Υγείας του ΕΟΠΥΥ σε πραγματικό χρόνο (real time). Στο έργο αυτό, θα συνδράμουν και πιστοποιημένες ελεγκτικές εταιρείες με στόχο την εξάλειψη της παραβατικότητας και εξοικονόμηση πόρων που θα  επιστρέψουν στους ασφαλισμένους μέσα από την αναβάθμιση και αύξηση των παροχών του ΕΟΠΥΥ.

13. Παρέχεται στους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν κατ’ οίκον νοσηλεία και κατ’ οίκον οδοντιατρική περίθαλψη.

14. Καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ όλα τα έξοδα για εγκαυματίες θύματα εγκληματικών ενεργειών και συντάσσεται μητρώο θυμάτων. Συντάσσεται μητρώο εγκαυματιών θυμάτων εγκληματικών ενεργειών προς τους οποίους παρέχεται κατά παρέκκλιση κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ φαρμάκων και όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού και της παροχής αναγκαίας κατ’ οίκον νοσηλείας.

15. Θεσμοθετείται η επιτήρηση και ο έλεγχος των λοιμώξεων στις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ορίζεται σε κάθε Κέντρο Υγείας ένας ιατρός ή οδοντίατρος του κλάδου ΕΣΥ ως υπεύθυνος Επιτήρησης Λοιμώξεων, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιτήρηση και τον έλεγχο των λοιμώξεων στο Κέντρο Υγείας και στις μονάδες παροχής υπηρεσιών ΠΦΥ που υπάγονται σε αυτό, υπό την καθοδήγηση της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (ΕΝΛ) του διασυνδεόμενου Νοσοκομείου.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ