Πάτρα: Ψηφιακή πυρανίχνευση του Δασυλλίου μέσω του «Α. Τρίτσης»

Πάτρα: Ψηφιακή πυρανίχνευση του Δασυλλίου μέσω του «Α. Τρίτσης»

Προτάσεις για την ψηφιακή σύγκλιση, με χρηματοδότηση συνολικού ύψους 3,2 εκατ. €, υπέβαλε ο Δήμος Πατρέων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Η πρώτη περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς στην περιοχή του Δασυλλίου, η δεύτερη την ψηφιοποίηση περίπου 70 χιλ. φακέλων αδειών δόμησης και η τρίτη τη δημιουργία μουσείου για το 1821 με τη χρήση νέων τεχνολογιών στα παλαιά δημοτικά λουτρά.

Οι μελέτες ήταν εξαιρετικά απαιτητικές λόγω της φύσης του αντικειμένου (ψηφιακός μετασχηματισμός) και συντάχθηκαν, όπως και τα σχετικά τεύχη τους, από τους εργαζόμενους του δήμου που εργάστηκαν συστηματικά και με επιμέλεια. Κάθε πρόταση περιλαμβάνει επιμέρους έργα που έχουν κοινό παρανομαστή την βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών μέσω της αξιοποίησης των εργαλείων της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών.

ΕΞΥΠΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Η πρώτη αίτηση χρηματοδότησης έχει τίτλο: «Εξυπνα συστήματα πυρανίχνευσης, διαχείρισης άρδευσης πρασίνου και υποστήριξης των ευπαθών ομάδων πληθυσμού στην μετακίνησή τους για την καταπολέμηση εξάπλωσης επιδημιών» και περιλαμβάνει τα εξής υποέργα:

> Αντικείμενό του πρώτου υποέργου είναι η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς στην περιοχή του Δασυλλίου μέσω θερμικών και οπτικών καμερών καθώς και καμερών για συστήματα ασφαλείας, το οποίο θα μεταδίδει σε 24ωρη βάση σήμα προς το κέντρο ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας. Θα γίνει πλήρης αποτύπωση (μέσω Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών) του Δασυλλίου ως προς την καύσιμη ύλη και επιπλέον θα υλοποιηθούν εφαρμογές ηλεκτρονικού μητρώου τεχνικών δεδομένων Πολιτικής Προστασίας, ηλεκτρονικού μητρώου ομάδων εθελοντών και ενημέρωσης πολιτών για έκτακτα συμβάντα.

>Το δεύτερο υποέργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη και λειτουργία ενός Έξυπνου Συστήματος Διαχείρισης Πρασίνου για τον Δήμο Πατρέων, το οποίο θα παρέχει αποτελεσματική απομακρυσμένη λειτουργία, αυτοματοποίηση και διαχείριση συστημάτων ποτίσματος − άρδευσης και περιβαλλοντικού ελέγχου επιλεγμένων χώρων πρασίνου.

>Το τρίτο υποέργο αφορά στην παροχή μιας νέας υπηρεσίας μεταφοράς – μετακίνησης των ειδικών ομάδων πληθυσμού (ηλικιωμένοι, ανήμποροι, ΑΜΕΑ, μέλη των ΚΑΠΗ, μέλη της Βοήθειας στο Σπίτι), οι οποίοι αδυνατούν να μετακινηθούν και μέσω της οποίας θα μπορούν να εξυπηρετούνται κατόπιν οργανωμένου ραντεβού. Περιλαμβάνει ακόμα την υλοποίηση πλατφόρμας για την καταγραφή ατόμων με ειδικές ανάγκες, με προβλήματα κινητικά, νοητικά, ακοής, όρασης και ψυχικής υγείας τα οποία δεν χαρακτηρίζονται ως άτομα με αναπηρία βάσει νόμου, ώστε να μπορούν να εγγραφούν στα μητρώα του κοινωνικού οργανισμού και σε δεύτερο χρόνο, οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας να έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα καταχωρημένα δεδομένα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης προκειμένου να εντοπίσουν εύκολα και γρήγορα αυτά τα άτομα και να επέμβουν με αποτελεσματικό κι αποδοτικό τρόπο.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ

Η δεύτερη αίτηση χρηματοδότησης έχει τίτλο: «Ψηφιακές υπηρεσίες ενίσχυσης της διοικητικής ικανότητας του Δήμου και της προστασίας των ατόμων σε δημοτικούς χώρους συνάθροισης κοινού από επιδημίες, με έξυπνο έλεγχο ενεργειακά αποδοτικών χώρων» περιλαμβάνει τα εξής υποέργα:

> Την ψηφιακή οργάνωση του τμήματος αδειών και ελέγχου δόμησης του δήμου μέσω ψηφιοποίησης μέρους του έντυπου αρχείου που ανέρχεται ποσοτικά περίπου στους 70 χιλ. φακέλους αδειών δόμησης και την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τη διαχείριση του ψηφιοποιημένου αρχείου και την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών προς το κοινό.

> Την υλοποίηση ολοκληρωμένης ευφυούς λύσης για συνεχόμενη παρακολούθηση, διαχείριση, απολύμανση και αναβάθμιση εσωτερικών χώρων δημοτικών κτιρίων και χώρων συνάθροισης κοινού, επεμβαίνοντας και βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας, υγιεινής και παραμονής, ειδικότερα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας, με παράλληλη βελτιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και αυτοματοποίησης διαχείρισης λειτουργιών.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

28η Οκτωβρίου: Κατάθεση στεφάνου από τον Τάκη Πετρόπουλο ΦΩΤΟ
Πάτρα: Ξανά πρόεδρος ο Μαρμούτας στο Εργατικό Κέντρο
Παπαδόπουλος (Ωρα Πατρών): Αυτοδιάψευση της Δημοτικής Αρχής για το κλείσιμο της Ξερόλακκας
Πάτρα: Το απίστευτο μποτιλιάρισμα έφερε προτάσεις για κόμβους - Τα σημεία που υποδεικνύει το ΤΕΕ