Πάτρα: Ψηφιοποιείται το Κτηματολόγιο- Επιφυλακτικοί οι επαγγελματίες

image 625863

Σε ψηφιακή εποχή περνά το Κτηματολόγιο, δίνοντας στους επαγγελματίες και τους πολίτες τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα των ακινήτων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.gov.gr, αποφεύγοντας έτσι όχι μόνο τη γραφειοκρατία αλλά και την οικονομική επιβάρυνση.

Τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του gov.gr στους πολίτες σχετικά με το Κτηματολόγιο παρουσίασαν χθες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Γιώργος Στύλιος.

Πρόκειται για τη δυνατότητα εξ αποστάσεως ελέγχου σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου το Κτηματολόγιο λειτουργεί (ktimatologio.gov.gr) και την αναβάθμιση της πλατφόρμας «Θέαση» του Κτηματολογίου (maps.gov.gr).

ΔΩΡΕΑΝ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ο εξ αποστάσεως έλεγχος είναι ήδη διαθέσιμος στο ktimatologio.gov.gr και αφορά περίπου στο 1/3 των δικαιωμάτων επί ακινήτων στην επικράτεια. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχου οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, χωρίς να είναι αναγκαία η μετάβαση στο Κτηματολογικό Γραφείο του τόπου όπου βρίσκεται το ακίνητο και χωρίς την καταβολή αντιτίμου.

Επιπλέον, εξασφαλίζεται η διαβαθμισμένη πρόσβαση στα στοιχεία του Κτηματολογίου σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές και μηχανικοί, που θα ταυτοποιούνται με κωδικούς από τους επαγγελματικούς/επιστημονικούς τους συλλόγους και τα επιμελητήρια, ώστε να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Ειδικότερα:

> Οι δικηγόροι διατηρούν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές του Κτηματολογίου, στο σύνολο της επικράτειας.

> Οι δικαστικοί επιμελητές έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλες τις εγγραφές του Κτηματολογίου για τα ακίνητα εντός της περιφέρειας που ασκούν τα καθήκοντά τους και ενόψει αναγκαστικής εκτέλεσης.

> Οι συμβολαιογράφοι έχουν πρόσβαση στις εγγραφές και τα στοιχεία που σχετίζονται με δικαιώματα κυριότητας και δουλείας, καθώς και στην απεικόνιση του ακινήτου στα κτηματολογικά διαγράμματα.

> Οι μηχανικοί έχουν πρόσβαση, κατόπιν αναζήτησης του ακινήτου μέσω του Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του, στις εγγραφές και τα στοιχεία που σχετίζονται με δικαιώματα κυριότητας και δουλείας, στη χωρική βάση και τα τοπογραφικά διαγράμματα καθώς και στην εισήγηση της Υπηρεσίας επί των αιτήσεων και των γεωμετρικών μεταβολών.

>Τέλος, κάθε πολίτης ή νομικό πρόσωπο έχει πρόσβαση στις εγγραφές που αφορούν στα ακίνητά του με χρήση κωδικών Taxisnet.

 

Επιφυλακτικοί οι επαγγελματίες

Οι εξαγγελίες που έγιναν χθες, είχαν προαναγγελθεί προ ημερών στην τηλεδιάσπεψη που είχε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος με τους τοπικούς επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς. Για τον απομακρυσμένο έλεγχο εγγράφων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας Αθανάσιος Ζούπας χαιρέτισε τις εξαγγελίες, τονίζοντας ότι ο σύλλογος είναι έτοιμος να την υλοποιήσει, καθώς έχει υπογράψει από τον περασμένο Ιούνιο μνημόνιο συνεργασίας με το Κτηματολόγιο και διαθέτει ψηφιακές υπογραφές. Ωστόσο τόνισε ότι ο απομακρυσμένος έλεγχος δεν είναι πανάκεια για τα πρόβλημα του Κτηματολογίου. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην καταχώρηση των πράξεων όπου ακόμα δεν είναι έτοιμη η πλατφόρμα για κάτι τέτοιο.

Η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Πατρών Ιωάννα Μπονέλη, επισήμανε στην «Π», ότι τα μέτρα που εξήγγειλε ο υφυπουργός κ. Στύλιος, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν θα λύσουν το βασικό πρόβλημα, που είναι η υποστελέχωση του Κτηματολογίου και η έλλειψη ψηφιοποίησης του αρχείου του Υποθηκοφυλακείου. Μάλιστα, τόνισε ότι η χρονική συγκυρία της ενοποίησης ήταν λάθος, καθώς, από την διακοπή λειτουργίας των δύο υπηρεσιών, είχε ήδη συσσωρευθεί μεγάλος όγκος εγγράφων, με αποτέλεσμα να επέλθει το έμφραγμα στη λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Πάτρας σήμερα.

 

Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

spapandreou@pelop.gr

 

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

τυροκομειο
αυτοκτονια
kalogeropoulos 1
ΕΟΔΥ ΑΠΕ ΜΠΕ 1