Πάτρα – Σχολεία: Πληρώθηκαν τα πρόστιμα για την πυρασφάλεια

Ένα ποσό λίγο λιγότερο από 4.000 ευρώ έβγαλε από τα ταμεία του ο Δήμος Πατρέων για να πληρώσει πρόστιμα που είχαν επιβληθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία προ δύο μηνών.

Πάτρα – Σχολεία: Πληρώθηκαν τα πρόστιμα για την πυρασφάλεια

Το χέρι στην τσέπη έβαλε ο Δήμος Πατρέων για να πληρώσει τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για ελλείψεις πυρασφάλειας σε έξι σχολεία της πόλης. Το θέμα είχε αποκαλυφθεί από αλλεπάλληλα ρεπορτάζ της «Π» το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Το ρεπορτάζ είχε αναδείξει ότι η Πυροσβεστική είχε διενεργήσει τους πρώτους 25 ελέγχους σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, διαπιστώνοντας πως μόλις σε 5 από αυτά τηρούνταν τα νέα μέτρα πυροπροστασίας που περιγράφονται στον κανονισμό. Από τα υπόλοιπα 20 σχολεία, σε έξι από αυτά επιβλήθηκαν πρόστιμα από 358,4 ευρώ έως 1.075,2 ευρώ.

Η εξέλιξη στην υπόθεση είναι πως σύμφωνα με εντάλματα πληρωμής που αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» από τις υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, από το πατρινό ταμείο βγήκαν 3.840 ευρώ για την πληρωμή προστίμων που είχαν επιβληθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία προ μηνών.

Από τον κατάλογο των 25 πρώτων σχολείων, που είχαν ελεγχθεί, διαπιστώθηκε ότι είναι εναρμονισμένα με τους κανόνες πυροπροστασίας, τα 18ο Δημοτικό, 58ο Νηπιαγωγείο, 35ο Δημοτικό, 16ο Δημοτικό και 64ο Δημοτικό. Αντιθέτως, πρόστιμα είχε επιβάλει η Πυροσβεστική στα σχολεία Δημοτικό Ρίου, 1ο Νηπιαγωγείο Ρίου, Νηπιαγωγείο Ακταίου, 34ο Δημοτικό, 53ο Νηπιαγωγείο – εντός 64ου Δημοτικού και 26ο Δημοτικό.

Οι αποκαλύψεις της «Π» είχαν προκαλέσει μια σειρά αντιδράσεων από θεσμικούς φορείς της εκπαίδευσης και της αυτοδιοίκησης, οι οποίοι στο σύνολό τους ζητούσαν είτε απαντήσεις από τη δημοτική Αρχή είτε καταλόγιζαν εξ ολοκλήρου την ευθύνη στο Δήμο για το μη εναρμονισμό με τους κανόνες πυρασφάλειας στα σχολεία.

Μάλιστα, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είχαν ασκήσει δριμεία κριτική επειδή δεν είχαν εκπονηθεί από το 2021 οι χρηματοδοτούμενες μελέτες ύψους 900.000 ευρώ για την αναβάθμιση της πυροπροστασίας των σχολείων. Οι μελέτες δεν είχαν ξεκινήσει, καθώς όπως είχε μεταφερθεί στην «Π» οι υπηρεσίες του Δήμου είχαν κρίνει ότι υπήρχαν άλλες πιο σημαντικές προτεραιότητες. Πάντως, αυτό που είχε επισημανθεί στην «Π» ήταν ότι τα σχολικά κτίρια είναι στη χαμηλότερη βαθμίδα επικινδυνότητας για την εκδήλωση πυρκαγιάς, γεγονός που οδήγησε και τις υπηρεσίες να κάνουν αυτή την ιεράρχηση για την εκπόνηση μελετών.

 

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments