Πάτρα: Σε αναβρασμό 50 εργαζόμενοι του Δήμου

Τι απαντάει ο Διονύσης Πλέσσας στους διωκόμενους υπαλλήλους – μέλη Επιτροπών Προμηθειών

Πάτρα Οι διωκόμενοι υπάλληλοι θα δικαστούν στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών
Σε αναβρασμό βρίσκονται δεκάδες εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων, εξαιτίας της εμπλοκής τους σε δικαστικές περιπέτειες, για παράλειψη υποβολής Πόθεν Εσχες!

Η υπόθεση, που είχε αποκαλύψει η «Π» προ δύο εβδομάδων, αφορά σε περίπου 50 υπαλλήλους, που είχαν εδώ και χρόνια τοποθετηθεί μέλη επιτροπών παραλαβής προμηθειών του Δήμου Πατρέων και εκ της ιδιότητάς τους αυτής ήταν υποχρεωμένοι, σύμφωνα με τον νόμο, να υποβάλουν δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το συγκεκριμένο έτος.

Πλην όμως, οι εργαζόμενοι δεν γνώριζαν ότι έχουν αναλάβει τέτοια υποχρέωση, διότι, όπως διευκρίνισαν κάποιοι εξ αυτών στην «Πελοπόννησο», ο Δήμος Πατρέων δεν τους είχε ενημερώσει σχετικά.

Ετσι, σύμφωνα με τα κλητήρια θεσπίσματα που λαμβάνουν, καλούνται να παραστούν ως κατηγορούμενοι στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών «για την αξιόποινη πράξη της παράλειψης υποβολής Πόθεν Εσχες»!

«ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ»

Πάτρα

Ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Δημοτικής Κατάστασης Διονύσης Πλέσσας

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Διοίκησης και Δημοτικής Κατάστασης Διονύσης Πλέσσας, μιλώντας στην «Π» επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αλλά εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση των δικών:

«Πληροφορήθηκα το υπόψη θέμα από τους υπαλλήλους του Δήμου μας και φυσικά διάβασα το ρεπορτάζ σας. Είναι πράγματι έτσι και εργαζόμενοί μας καλούνται στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πατρών ως κατηγορούμενοι, με το αιτιολογικό ότι δεν υπέβαλαν όπως υποχρεούντο δήλωση περιουσιακής κατάστασης προς την αρμόδια Αρχή για τα έτη 2017-2018, δηλαδή παρελθόντων ετών, εφόσον ήταν μέλη επιτροπών παραλαβής προμηθειών των υπηρεσιών μας».

Καταρχάς να τονίσω ότι σε καμιά περίπτωση αυτό δεν έγινε εσκεμμένα. Γιατί τίποτα δεν έχουν να κρύψουν οι υπάλληλοι και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει δόλος και πλουτισμός φυσικά.

Αλλωστε είναι όλα, όπως προμήθειες, παραλαβές, προκηρύξεις, διαγωνισμοί έργων κ.λπ. σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία του ν. 4412/2016 περί προμηθειών Δημοσίου.»

Εχω ήδη συζητήσει με εκπροσώπους των υπόψη υπαλλήλων και τον σύλλογο εργαζομένων, όπως και με τη νομική μας υπηρεσία, για να παράσχουμε την κάθε βοήθεια και νομική συμβουλή, προκειμένου να το ξεπεράσουμε ανώδυνα ως θέμα και βεβαίως με την ιδιότητά μου θα παρευρεθώ εκ μέρους της δημοτικής αρχής ως μάρτυρας υπεράσπισης των υπαλλήλων στην εκδίκαση της κάθε υπόθεσης, διότι δεν υφίσταται δόλος».

Ο κ. Πλέσσας παίρνει θέση και για την οικονομική διάσταση του θέματος, αφού οι εργαζόμενοι είναι ανάστατοι. Και αυτό, διότι η σχετική ποινή επισύρει πρόστιμο κάποιων εκατοντάδων ευρώ, ενώ θα πρέπει να επωμιστούν και τα σχετικά λογιστικά και δικαστικά έξοδα.

Οπως καταγγέλλουν στην «Π», η υπηρεσία τους, «σφυρίζει» αδιάφορα. Τους λέει ότι θα έπρεπε να γνωρίζουν τη συγκεκριμένη υποχρέωσή τους και ότι ο Δήμος τους είχε ενημερώσει σχετικά.

«ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΠΑΡΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ»

Ο αντιδήμαρχος, μιλώντας στην «Π», σημειώνει ότι ο Δήμος θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων για την αθώωσή τους και ο ίδιος θα παραστεί στα δικαστήρια:

«Δυστυχώς το πρώτο βήμα είναι και λέω δυστυχώς, διότι αυτό συνεπάγεται παράβολο/πρόστιμο για τον υπάλληλο, να καταθέσει συμπληρωματική/ εκπρόθεσμη δήλωση Πόθεν Εσχες προς την αρμόδια Αρχή που υποβάλλουμε τις φορολογικές μας δηλώσεις, καταθέτοντας όμως το πρόστιμο, που είναι 100 ευρώ. Είναι απαραίτητο να γίνει αυτό όμως, για να ληφθεί υπόψη στην εκδίκαση της κάθε υπόθεσης από το δικαστήριο.

Είμαστε σε επικοινωνία με τη Νομική Υπηρεσία, προκειμένου η κάθε εκδίκαση να αποβεί αθωωτική για τον/την κάθε υπάλληλο, αφού θα έχει κατατεθεί η συμπληρωματική δήλωση και φυσικά θα αποδειχθεί η μη ύπαρξη δόλου και πλουτισμού.

Από τα στοιχεία που ζήτησα προκύπτει ότι η αρμόδια Υπηρεσία Διοίκησης/Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού κοινοποιεί κάθε έτος, ακόμα και στην περίπτωση παράτασης υποβολής που ανακοινώνεται εντός του έτους, την υποχρέωση δήλωσης ”πόθεν έσχες” με σχετικό έγγραφο θέματος ”Κατάρτιση καταλόγων υπόχρεων σε δήλωση περιουσιακής κατάστασης οικονομικών συμφερόντων…” την υποχρέωση αυτή δηλαδή με υποβολή στοιχείων για την υπόψη δήλωση μέχρι των αναφερόμενων ημερομηνιών και μάλιστα με έγγραφη ενημέρωση.

Το ενημερωτικό αυτό έγγραφο κοινοποιείται ταυτόχρονα τόσο στους αιρετούς, όσο και στις Δ/νσεις του Δήμου, Τμήματα, Αυτοτελή Τμήματα, Γραφεία, όπως και σε όλα τα Νομικά μας Πρόσωπα (Οργανισμούς) για την υποχρέωση αυτή αιρετών και υπαλλήλων μελών επιτροπών κ.λπ.

Τελευταίο π.χ. σχετικό έγγραφο του αρμόδιου Τμήματος ήταν στις 3/6/2024 (οικονομικού έτους 2024-χρήση 2023).

Παρά ταύτα όμως το ζήτημα είναι υπαρκτό, αλλά η μη υποβολή δεν υπάγεται σε καμία περίπτωση σκόπιμης ενέργειας εκ μέρους των υπαλλήλων που θα αποδειχθεί και στο δικαστήριο, παρά σε λόγους που μπορεί να πει κανείς, όπως μη τελικής ενημέρωσης ή μη συμμετοχή σε επιτροπές που τελικά δεν συνεδρίασαν παρά τον ορισμό τους, διότι π.χ. το τάδε έργο ή προμήθεια παρελήφθη το επόμενο έτος κ.λπ.

Βλέπουμε το υπόψη θέμα στην κατεύθυνση της αθωωτικής του έκβασης για κάθε υπάλληλο, γι’ αυτό και θα είμαι παρών στο δικαστήριο και φυσικά της μη επανάληψης του».