Πάτρα: Σε τρεις μήνες ξεκινά η ανάπλαση των Προσφυγικών

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο βρίσκεται ο φάκελος για την ανάπλαση των Προσφυγικών. Περίπου τρεις μήνες θα διαρκέσει ο έλεγχος και μόλις πάρει «πράσινο φως» θα είναι όλα έτοιμα να υπογραφεί η σύμβαση και να ξεκινήσουν τα έργα.

Πάτρα: Σε τρεις μήνες ξεκινά η ανάπλαση των Προσφυγικών

Η γραφειοκρατία κάποιες φορές δεν είναι ανίκητη. Αυτό αποδεικνύεται με το έργο της ανάπλασης των Προσφυγικών στην Πάτρα, όπου ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Οκτώβριο και ήδη έχουν εγκριθεί τα δικαιολογητικά που έχει καταθέσει η κοινοπραξία Αλεξόπουλος/Ασκούνης που αναμένεται να αναλάβει την εκτέλεση των εργασιών.

Τις προηγούμενες ημέρες συζητήθηκε ένα τυπικό θέμα έγκρισης στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Πατρέων, το οποίο έκρυβε και αρκετά ουσιαστικά στοιχεία για το έργο που πλησιάζει σε προϋπολογισμό τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Από εδώ και πέρα, ο φάκελος θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έναν τελικό έλεγχο και έπειτα θα μπορεί να υπογραφεί η σύμβαση. Υπηρεσιακοί παράγοντες, που μίλησαν στην οικονομική επιτροπή, εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου τρεις μήνες για την υπογραφή της σύμβασης και την εκκίνηση των έργων ανάπλασης, αφού συνηθίζεται το Ελεγκτικό Συνέδριο να καθυστερεί λόγω του μεγάλου όγκου φακέλων που έχει να διεκπεραιώσει πανελλαδικά.

Η ΕΝΤΑΞΗ
Ο Δήμος Πατρέων πριν από δύο χρόνια είχε προχωρήσει στη σύνταξη μελέτης για την αναζωογόνηση ολόκληρης της περιοχής των Προσφυγικών και στη συνέχεια είχε υποβάλει αίτημα για την υλοποίηση του έργου με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Η ανακοίνωση για την ένταξη του έργου στο «Τρίτσης» είχε γίνει από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα που είχε επισκεφθεί με τον Κ. Πελετίδη την περιοχή.

Βασικές αρχές της μελέτης είναι η λειτουργικότητα, η προσβασιμότητα και η ασφάλεια των δημοτών, αποβλέπει στην αναζωογόνηση της ιστορικής αυτής συνοικίας με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, με σύγχρονες υποδομές και προδιαγραφές, αφού τα «Προσφυγικά» είναι ένα ζωντανό κύτταρο σε συνεχή εξέλιξη.

ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι εργασίες θα συμβάλουν καταλυτικά στη συνολική αναβάθμιση της συνοικίας, οικονομική και κοινωνική, διατηρώντας ωστόσο την ιστορικότητά της και η ολοκλήρωσή τους θα δώσει κίνητρα, αφενός στους κατοίκους να μείνουν στην γειτονιά τους και αφετέρου να γίνει πόλος έλξης και για νέους κατοίκους. Οι εργασίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, κατασκευή και ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων, δημιουργία υπόγειου δικτύου ηλεκτροφωτισμού, έργα πρασίνου που περιλαμβάνουν απομάκρυνση των ξερών δέντρων και αντικατάστασή τους με νέα.

Για τις εργασίες, έχουν συνεκτιμηθεί τα πολεοδομικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της περιοχής των Προσφυγικών, δηλαδή η χωροθέτησή του σε επαφή με το ιστορικό κέντρο της Πάτρας, η ιστορικότητα και οι μνήμες της συνοικίας, οι χώροι λατρείας και αθλητισμού.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ
Η οικιστική ενότητα των Προσφυγικών, ορίζεται μεταξύ των οδών Ιωνίας, Ηρακλείου, Γ. Παπανδρέου, Καλαβρύτων, Γούναρη, Κ. Παλαιολόγου, Χείλωνος Πατρέως, Αρματολών και Ιωνίας». Με ξεχωριστό έργο αναμένεται να γίνει και η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας στα Προσφυγικά, η οποία δεν είχε ενταχθεί στη συγκεκριμένη μελέτη.

Ακολουθήστε το pelop.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλα τα νέα και τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments