Πάτρα: Σοβαρό μπλακ άουτ σε 100 και 199

«Νέκρωσαν» για δύο ώρες τα τηλέφωνα Αστυνομίας και Πυροσβεστικής – Αποκαταστάθηκε η λειτουργία, παραμένουν τα ερωτήματα

Πάτρα: Σοβαρό μπλακ άουτ σε 100 και 199

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν χθες το απόγευμα οι τηλεφωνικοί αριθμοί έκτακτης ανάγκης 100 της Αμεσης Δράσης και 199 της Πυροσβεστικής, έπειτα από σοβαρή δυσλειτουργία που επηρέασε τις επικοινωνίες με τις δύο υπηρεσίες σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα αφορούσε σε δυσλειτουργίες λόγω τεχνικών εργασιών που πραγματοποίησε ο ΟΤΕ σε πλατφόρμες τριψήφιων αριθμών και είχε ως αποτέλεσμα οι αρμόδιες αρχές να καλέσουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν προσωρινά τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112.

Οσον αφορά στην Πυροσβεστική, στην Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να επικοινωνούν με το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος μέσω εναλλακτικού αριθμού (6952000635), ο οποίος δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων.

Το Τηλεφωνικό Κέντρο της Αμεσης Δράσης στην Πάτρα δεν επηρεάστηκε, όμως όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στην «Π», είχε προγραμματιστεί αναβάθμιση για τις 8-10 μ.μ. και, για τον λόγο αυτό, είχαν ληφθεί μέτρα, ώστε να γίνεται εκτροπή κλήσεων σε ειδική συσκευή της Αμεσης Δράσης.

Η ταυτόχρονη δυσλειτουργία δύο τόσο κρίσιμων τηλεφωνικών γραμμών ανέδειξε ερωτήματα σχετικά με την ανθεκτικότητα των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και την επάρκεια των εφεδρικών συστημάτων επικοινωνίας των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Το περιστατικό θεωρείται ασφαλώς σοβαρό, καθώς αφορούσε ταυτόχρονα δύο από τους σημαντικότερους αριθμούς έκτακτης ανάγκης της χώρας, με επιπτώσεις και στη Δυτική Ελλάδα. Στο παρελθόν μεμονωμένες βλάβες σε τηλεφωνικά κέντρα είχαν σημειωθεί, αλλά όχι ταυτόχρονη δυσλειτουργία δύο υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε πανελλαδική κλίμακα.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2024, σοβαρή βλάβη έπληξε ταυτόχρονα την Αστυνομία και την Πυροσβεστική στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τις Σέρρες και τη Λήμνο. Η Cosmote είχε ανακοινώσει ότι κόπηκαν δύο κεντρικά καλώδια του δικτύου κορμού σε διαφορετικά σημεία. Οι πολίτες παραπέμφθηκαν τότε στο 112.

Επίσης, στις 30 Ιανουαρίου 2026, καταγράφηκε νέα βλάβη στο τηλεφωνικό κέντρο της Αμεσης Δράσης, με προσωρινή εκτροπή των κλήσεων στο 112.

Το χθεσινό περιστατικό έχει ιδιαίτερα μεγάλη γεωγραφική διάσταση, καθώς η Πυροσβεστική δημοσιοποίησε εναλλακτικούς αριθμούς για τα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων όλης της χώρας.

Να σημειωθεί ότι κάτι αντίστοιχο είχε γίνει και τον Ιούλιο του 2025 στην Πάτρα, όταν υπήρξε βλάβη στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα για 4 ώρες να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με το κέντρο διαχείρισης περιστατικών του ΕΚΑΒ της 3ης Περιφέρειας που έχει έδρα την Πάτρα.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125

Από το Δίκτυο