Πάτρα: Στα δικαστήρια το Εργοστάσιο Τέχνης

Η Πάτρα παραμένει με λίγους χώρους πολιτισμού, λόγω και της μη αξιοποίησης του Εργοστασίου Τέχνης

Πάτρα

Σε δικαστική εμπλοκή φαίνεται πως οδηγείται το θέμα των εργασιών στο Εργοστάσιο Τέχνης της Πάτρας, το οποίο έχει αχρηστευθεί από τον σεισμό του 2008. Ο Δήμος είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε εργασίες συντήρησης του χώρου, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί και να αποκτήσει η πόλη έναν χώρο Πολιτισμού.

Προ ημερών, η δημοτική επιτροπή του Δήμου Πατρέων πήρε απόφαση για οριστική παραλαβή του έργου, που δεν άρχισε ποτέ, αλλά και για την αποζημίωση του εργολάβου. Αρχικά υπήρχε πρόταση για να αποζημιωθεί ο εργολάβος με 38.000€, αλλά η εισήγηση αποσύρθηκε και η νέα εισήγηση πρότεινε αποζημίωση 5.000€.

Αυτή η αλλαγή στο ποσό προκάλεσε την ανησυχία του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Σβόλη, Φίλιππου Οικονόμου, καθώς δεν πείστηκε από τις απαντήσεις που έδωσαν τα στελέχη της δημοτικής αρχής. Επιπλέον επισήμανε ότι ο Δήμος θα μπει σε δικαστική περιπέτεια για ένα μεγάλο έργο, ενώ θεωρεί ότι θα ξοδευτούν περισσότερα χρήματα για τα δικαστικά έξοδα.

ΠάτραΟ κ. Οικονόμου καταγγέλλει μέσω της «Π» τη στάση της δημοτικής αρχής. «Θεωρώ πως θα έχουμε καθυστερήσεις, αλλά και ότι θα χαλάσει περισσότερα χρήματα ο Δήμος με αυτή την τακτική που ακολουθεί. Ηρθα σε επικοινωνία με την εργολάβο και μου παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με όσα υποστηρίζει ο Δήμος» τόνισε.

Συγκεκριμένα, στην επικοινωνία του κ. Οικονόμου με την εκπρόσωπο της εταιρείας από την Αθήνα, έγιναν γνωστά τα εξής:

-Ο Δήμος καθυστέρησε να δώσει τον χώρο στον εργολάβο για να εκτελέσει εργασίες, «κάτι που οδήγησε στη θεµελίωση δικαιώματος αποζημίωσης. Η διάλυση προήλθε από αποκλειστική υπαιτιότητα του κυρίου του έργου».
-Η παράδοση του χώρου ελεύθερου από καθίσματα και εν μέρη καθαρού (σ.σ. υπήρχαν 29 εγκαταλελειμμένες τουαλέτες σε τραγική κατάσταση) έγινε 24 ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης και χωρίς να επεκταθεί ο χρόνος εκτέλεσης του έργου.
-Η χορήγηση αντιγράφου της Αδειας Δόμησης δόθηκε τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης.
– Ενα αίτημα εγκρίθηκε µε πέντε µήνες καθυστέρηση, ενώ εκκρεμούσαν προς εκτέλεση, αφού δεν είχαν συµπεριληφθεί στον εγκεκριµένο προϋπολογισµό, βασικές εργασίες για την ομαλή εξέλιξη του έργου.
-Ενα τεχνικό θέμα για την ποιότητα του χάλυβα που θα χρησιμοποιούνταν χρειάστηκε 6 μήνες εκτενούς αλληλογραφίας για να επιλυθεί.
-Η εταιρεία είχε ζητήσει να παραλάβει ο Δήμος το έργο εδώ και 10 μήνες.

Ο κ. Οικονόμου επισημαίνει επίσης: «Δυστυχώς ο τρόπος που κινήθηκε η δημοτική αρχή βάζει σε περιπέτειες τον Δήμο, καθώς ενημερώθηκα ότι η εργολάβος θα προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια. Οπως υποστηρίζει, από τον Φεβρουάριο 2022 ασχολείται με το Εργοστάσιο Τέχνης και λόγω των καθυστερήσεων του Δήμου δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει σε δημοπρασίες άλλων έργων, αλλά και να ξοδεύει χρήματα. Δεν το χειρίστηκαν καλά το θέμα στον Δήμο και θα έχουμε επιπτώσεις».

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop