Πάτρα: Στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βλάχου – ΦΩΤΟ

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν η ομάδα Στεκιού της Πρότασης, το βιβλιοπωλείο «Γωνιά του Βιβλίου» και οι Εκδόσεις Αρμός.

ΠΑΤΡΑ

Την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στον κατάμεστο χώρο της Κίνησης Πρόταση για την παρουσίαση του βιβλίου του ψυχίατρου Γιάννη Βλάχου, με τίτλο «Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία -Θεωρία και Πράξη».

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν η ομάδα Στεκιού της Πρότασης, το βιβλιοπωλείο «Γωνιά του Βιβλίου» και οι Εκδόσεις Αρμός. Ομιλητές για το βιβλίο ήταν ο Δικηγόρος Βασίλης Αγγελόπουλος και ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, οι οποίοι μίλησαν τόσο για την πορεία του συγγραφέα στην Ψυχιατρική όσο και για το βιβλίο του, παραθέτοντας αποσπάσματα με σαφή και κατανοητή γλώσσα στον απλό αναγνώστη που ωστόσο αναζητά απαντήσεις για την ψυχή και την λειτουργικότητα του ατόμου. Την συζήτηση συντόνισε ο Δρ. Βασίλης Πασσάς, Ιατρός, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Κίνησης Πρόταση.

ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΑ

Ο Γιάννης Βλάχος είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, εγκάρδιος φίλος, συνεργάτης και αρωγό μέλος της Πρότασης για πολλά χρόνια, με προσφορά πέρα από την ψυχιατρική και στην πρόληψη, όπως προκύπτει από την συμμετοχή του τόσο στην Πρόταση όσο και στο Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης « Καλλίπολις». Η επιλογή του φορέα για την 1η παρουσίαση του βιβλίου συνδέεται με το γεγονός ότι η συνεισφορά του βιβλίου στην θεραπεία είναι πολύ σημαντική, αλλά έχει μία ιδιαίτερη αξία και για την πρόληψη. Όπως τόνισε ο Β. Πασσάς, μέσα από την μελέτη του βιβλίου διαπίστωσε πόσο χρήσιμο είναι στο να αξιοποιηθεί στην λειτουργία της ομάδας προσωπικής ανάπτυξης και στην βελτίωση δυσλειτουργικών τρόπων συμπεριφοράς.

• Ο συγγραφέας μιλώντας για το βιβλίο του είπε: Το βιβλίο αποτελεί ένα εγχείρημα καταγραφής των βημάτων για την γνωστική αναλυτική ψυχοθεραπεία η οποία διαφοροποιείται από την κοινή ψυχοθεραπεία.

Με την ευρύτερη έννοια, η ψυχοθεραπεία είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιεί σαν κύριο εργαλείο της τον λόγο. Η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (ΓΑΨ) αποτελεί μια μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιεί συγκεκριμένες τεχνικές που τη διαφοροποιούν από τις άλλες ψυχοθεραπείες.

ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΑ

Η μεγάλη της αξία έγκειται ότι με απλά, κατανοητά λόγια προσεγγίζει την εμφάνιση της νευρωτικής ψυχοπαθολογίας σαν αποτέλεσμα της ενεργοποίησης στο σήμερα προβληματικών ρόλων και δυσλειτουργικών συμπεριφορών, που υιοθετήθηκαν στην παιδική ηλικία του ατόμου στη σχέση του με τον πρωταρχικό φροντιστή και τα άλλα σημαντικά πρόσωπα στο περιβάλλον του.

Βλέποντας το άτομο σαν ολότητα και πέρα από τα συμπτώματα που το φέρνουν στη θεραπεία και με τη χρήση συγκεκριμένων εργαλείων επιδιώκει την αναγνώριση από τον ασθενή και στη συνέχεια την αναθεώρηση αυτών των προβληματικών μοτίβων στις σχέσεις του με τους άλλους και τον εαυτό του που τον εμποδίζουν να κάνει πλήρη χρήση των δυνατοτήτων του και δεν του επιτρέπουν να έχει πρόσβαση σε αυτό που ο Winnicott αποκαλεί αληθινό εαυτό. Η σωστή εφαρμογή της απαιτεί βαθιά γνώση και εμπειρία και φυσικά ενσυναίσθηση του θεραπευτή, καθώς η θεραπευτική σχέση έχει πρωτεύοντα ρόλο στην επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Η βραδιά έκλεισε μέσα σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments