Πάτρα: Στο ΣτΕ προσφυγή για την «φοροδιαφυγή» – Κινητοποιήσεις μέχρι τέλους από επαγγελματίες και επιστήμονες

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στη Βουλή, επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας για το φορολογικό νομοσχέδιο που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Θεωρείτε ότι το Σύνταγμα θεσπίστηκε για να καθαγιάσει τη φοροδιαφυγή;».

Πάτρα Οι δικηγόροι συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου

Την οδό της δικαιοσύνης προτίθενται να ακολουθήσουν πλέον οι φορείς εκπροσώπησης των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων για να προσβάλλουν τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου για την τεκμαρτή φορολόγησή τους, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας ή όπου αλλού χρειαστεί.

Χθες, πάντως, ημέρα συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στη Βουλή και παραμονές της ψήφισής του, η συντονιστική επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών-Επιστημόνων-Επαγγελματοβιοτεχνών-Εμπόρων Αχαΐας προχώρησε σε μία ακόμα παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας πραγματοποίησε συγκέντρωση στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου.

Πάτρα: Νέα κινητοποίηση των δικηγόρων – Με πλακάτ στα σκαλιά του Δικαστικού Μεγάρου ΦΩΤΟ

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας, συμμετείχε στην κινητοποίηση, εκ μέρους της δημοτικής αρχής και ήταν παρών στη συνάντηση της αντιπροσωπείας των απεργών με τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης, ενώ απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ανέφερε ότι η η δημοτική αρχή στέκεται στο πλευρό των αγωνιζομένων αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, που με το φορολογικό αυτό νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να τους αφανίσει προς όφελος επιχειρηματικών ομίλων και για να γίνουν υπάλληλοί τους.

Πάτρα

Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών Εμπορικών Σωματείων Αχαΐας συμμετείχε την Τρίτη με τον Σύνδεσμο Περιπτέρων, το Σωματείο ΤΑΞΙ, τον Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων, τον Σύλλογο Εστίασης και τα υπόλοιπα Σωματεία μέλη της, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στο Σύνταγμα από τη ΓΣΕΒΕΕ μαζί με κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς, διατρανώνοντας την αντίθεσή της στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Οι δράσεις δεν έμειναν μόνο εκεί.

Με κοινή επιστολή του Επιμελητηρίου Αχαΐας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επισημαίνεται πως τα νέα φορολογικά μέτρα με την εισαγωγή τεκμαρτού εισοδήματος πλήττουν κύρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους νέους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το κυριότερο είναι πως ενώ η Πολιτεία ωθεί τους νέους με παραινέσεις, ώστε να γίνουν επιχειρηματίες, με στόχο να μειώσει τη φυγή στο εξωτερικό, με το νέο νομοσχέδιο αποτρέπει τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Παράλληλα διατυπώνεται πως η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των νέων επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βιώνει τα σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν τη βιωσιμότητά τους.

Παραγράφει σαν δεδομένο την υπερδεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση και την ενεργειακή κρίση που με πολλές προσπάθειες και μεγάλες θυσίες κατάφεραν να παραμείνουν βιώσιμες έως σήμερα.

Τέλος, επισημαίνεται πως η μεγάλη πλειοψηφία αυτών των επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί στις βασικές υποχρεώσεις με σημαντικές οφειλές σε Δημόσιο, τράπεζες και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Η περιφερειακή παράταξη του Σπύρου Σκιαδαρέση, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε όλα τα ανωτέρω άδικα και οριζόντια μέτρα, όπου άπαντες αντιμετωπίζονται από την παρούσα κυβέρνηση ως συλλήβδην φοροφυγάδες, η Παράταξή μας είναι τελείως αντίθετη κι εκφράζει τη συμπαράστασή της στους πληττόμενους από αυτά. Οσοι επαγγελματίες απέμειναν μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, την πανδημία του COVID-19, την ακρίβεια και την επισιτιστική κρίση, έχουν να αντιμετωπίσουν σήμερα τη νέα φοροκαταιγίδα που φέρει την υπογραφή του υπουργού των Ειδικών Αποστολών, κ. Χατζηδάκη».

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας χθες στη Βουλή, επί της ένστασης αντισυνταγματικότητας για το φορολογικό νομοσχέδιο που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Θεωρείτε ότι το Σύνταγμα θεσπίστηκε για να καθαγιάσει τη φοροδιαφυγή;».