Πάτρα: Τα must που πρέπει να δεις και να κάνεις

ΠΑΤΡΑ

Η Πάτρα, πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου και η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αστικό κέντρο της περιοχής που διαθέτει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας και το σημαντικότερο λιμάνι που επικοινωνεί με τα Επτάνησα και την Ιταλία, άρα και την ευρωπαϊκή δύση, καλύπτοντας το 80% των μεταφορών.

Πέρα από το λιμάνι όμως, η Πάτρα αποτελεί και τον κόμβο τριών μεγάλων δρόμων. Υπάρχει η Ολυμπία οδός που συνδέει την Πάτρα με την Αθήνα, απόσταση 210 χιλιομέτρων, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις στα ανατολικά, η Ιόνια οδός, η οποία μέσω της γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, την συνδέει με την βόρεια Ελλάδα, και η Εθνική οδός, η οποία συνδέει την Πάτρα με την νότια και δυτική Πελοπόννησο. Η Πάτρα διαθέτει επίσης και σιδηροδρομικές γραμμές, τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Κιάτου, ο οποίος είναι και ο τερματικός σταθμός του Προαστιακού σιδηροδρόμου Αθηνών.

Τέλος, υπάρχει και το διεθνές αεροδρόμιο του Αράξου, το οποίο απέχει από το κέντρο της πόλης περίπου 40 λεπτά. Η θέση της Πάτρα ως του κοντινότερου λιμανιού προς την δυτική Ευρώπη, ως αστικού κέντρου αλλά και κόμβου ευνόησε την τουριστική ανάπτυξή της. Αυτό το γεγονός είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πολεοδομική της διαμόρφωση καθώς το λιμάνι και οι σιδηροδρομικές γραμμές, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο τμήμα, αν όχι όλο το χώρο της παραλίας της πόλης, μαζί με τις βιομηχανίες στα νοτιοδυτικά της παραλίας, έχουν καταστήσει την Πάτρα μια παραθαλάσσια πόλη χωρίς θάλασσα.

ΠΑΤΡΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ που πρέπει να δείς

#1 Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα
Η μεγαλύτερη εκκλησία στην Ελλάδα φιλοξενεί λείψανα του Αγίου Ανδρέα που εκλάπησαν κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών και επιστράφηκαν το 1964.

#2 Μυκηναϊκό Νεκροταφείο Βούντενης
Ένας μυκηναϊκός οικισμός και νεκροταφείο 3500 ετών στη Βουντένη. Βουτηγμένο στην ιστορία, αυτό το μέρος έχει και υπέροχη θέα στην Πάτρα και τον κόλπο.

#3 Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας
Ένα ανακαινισμένο και λειτουργικό ωδείο που φιλοξενεί θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις και χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή.

#4 Κάστρο της Πάτρας

Αυτό το καλά διατηρημένο βυζαντινό φρούριο χτίστηκε επάνω στην αρχαία Ακρόπολη από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Απολαύστε την υπέροχη θέα.

#5 Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου
Μια μεγα-δομή και το δεύτερο σημείο σύνδεσης της Πελοποννήσου με την Στερεά Ελλάδα εμπνέει δέος σε κάθε περαστικό.

#6 Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου
Η κεντρική πλατεία της πόλης δημιουργήθηκε το 1829 από τον πρώτο Έλληνα κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια, και διαθέτει δύο σιντριβάνια.

#7 Φάρος Πάτρας
Αφού κατεδάφισαν τον παλιό φάρο το 1972, ο δήμος αποφάσισε να τον ξαναχτίσει το 1999. Για μια χαλαρωτική βόλτα δίπλα στη θάλασσα το δειλινό.

ΠΑΤΡΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ / ΝΑ ΔΕΙΣ

#1 Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών
Η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας είναι ένας vintage χώρος με περισσότερα από 200.000 βιβλία. Τακτοποιημένη, καθαρή και καλά οργανωμένη.

#2 Οινοποιείο Αχάια Κλάους
Ιστορικό οινοποιείο της Πελοποννήσου που ιδρύθηκε το 1861 στην Πάτρα και φημίζεται για το γλυκό κόκκινο κρασί του, τη Μαυροδάφνη.

#3 Δημοτικό Θέατρο Απόλλων
Στην πλατεία Βασιλέως Γεωργίου, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων του 1872 έχει γίνει μέρος της ταυτότητας της πόλης. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Ernst Ziller.

#4 Χαμάμ Πατρών
Το Χαμάμ Πατρών χρησιμοποιείται αδιάκοπα από την ίδρυσή του το 1400. Δυστυχώς, έχει ανακαινιστεί με τρόπο που κρύβει την ιστορία του.

ΠΑΤΡΑ ΜΟΥΣΕΙΑ

#1 Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας
Εγκαινιάστηκε το 2009 και φιλοξενεί αντικείμενα από τον μυκηναϊκό πολιτισμό (1600-1100 π.Χ.) μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο (4ος μ.Χ.).

#2 Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Παν. Πατρών
Ένα εξαιρετικό μέρος για να μάθετε πολλά πράγματα με πρακτικά πειράματα και εκθέσεις, και να κατανοήσετε τον κόσμο καλύτερα.

ΠΑΤΡΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το μεγαλύτερο και παλαιότερο καρναβάλι στην Ελλάδα με ιστορία άνω των 190 ετών τα έχει όλα: μουσική, μεταμφιεσμένους και πολύ αλκοόλ.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments