Πάτρα: Τα τραπεζάκια… ακόμα πιο έξω – Τα οφέλη της εστίασης και οι διαμαρτυρίες πολιτών

Σε ισχύ από τον Δήμο Πατρέων η επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης για τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2023.

 

ΠΑΤΡΑ Ναι από τον Δήμο, αρκεί να τηρούνται οι διατάξεις περί προσβασιμότητας πεζών, ΑΜΕΑ αλλά και οχημάτων έκτακτης ανάγκης

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε ο κλάδος της εστίασης της Πάτρας την παράταση από τον Δήμο Πατρέων των ατελώς παραχωρούμενων κοινοχρήστων χώρων  μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2023. Την σχετική απόφαση ανακοίνωσε χθες η αντιδημαρχία Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Πατρέων και, όπως είναι φυσικό, χαιρετίστηκε από τους εκπροσώπους του κλάδου και επαγγελματίες που αξιοποίησαν την ρύθμιση.

ΠΑΤΡΑ

O Τάσος Γιατράς

Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς δήλωσε στην «Π» ότι η παράταση των ατελώς παραχωρούμενων χώρων δίνει μια σημαντική βοήθεια στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, που χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους.

«Με αφορμή και την επίσημη ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, θα θέλαμε όλοι οι επαγγελματίες εστίασης να τηρήσουν τα παραχωρούμενα όρια, πρωτίστως για την απρόσκοπτη και ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, καθώς επίσης και την προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ. Ο σεβασμός όλων δημιουργεί καλύτερο περιβάλλον στην πόλη για  όλους μας» αναφέρει ο κ. Γιατράς.

ΣΤΗΡΙΓΜΑ

Η ρύθμιση αποτελεί ένα ακόμα στήριγμα για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν στην διάρκεια της πανδημίας, όμως οι νέες συνθήκες που δημιουργεί η ακρίβεια στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες, προκαλούν επιπλέον προβλήματα στον κλάδο της εστίασης, όπως αναφέρουν οι επιχειρηματίες.

ΠΑΤΡΑ

O Γιώργος Κούλης

Ο αντιπρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργος Κούλης, ως ένας από τους επιχειρηματίες που αξιοποίησαν το μέτρο των ατελώς παραχωρούμενων κοινοχρήστων χώρων, τόνισε στην «Π» ότι «η δωρεάν παραχώρηση σαφώς δεν κάλυψε όλες τις απώλειες της πανδημίας, αλλά βοήθησε λίγο παραπάνω τις επιχειρήσεις του κλάδου.

«Ωστόσο, τώρα έχουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να διαχειριστούμε, με το τεράστιο κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών, που καθιστά το μέτρο αυτό αναγκαίο για την επιβίωσή μας και τη διατήρηση προσωπικού», είπε ο κ. Κούλης.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η νέα παράταση δίνεται κατόπιν νομοθετικής παρέμβασης που έγινε στη Βουλή, έπειτα από πιέσεις του κλάδου αλλά και πρόταση που εισηγήθηκε ο Δήμος Πατρέων. Με νομοθετική ρύθμιση που είχε γίνει την άνοιξη του 2020, στην έναρξη της πανδημίας, δινόταν η δυνατότητα στα καταστήματα εστίασης να διπλασιάσουν ατελώς την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα, προκειμένου να καλύψουν ένα μέρος της χαμένης χωρητικότητάς τους. Στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος για επέκταση, η παρέμβαση αφορούσε σε μείωση των δημοτικών τελών έως και 50%. Ο Δήμος Πατρέων ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα που είχε καταθέσει ο ΣΚΕΑΝΑ από το περασμένο καλοκαίρι και με έγγραφό του προς τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ζητούσε την παράταση του μέτρου των ατελώς παραχωρηθέντων κοινοχρήστων χώρων στις επιχειρήσεις εστίασης για μερικούς μήνες ακόμα. Ετσι, μετά την ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης και την παράταση που δόθηκε από τον Δήμο Πατρέων μέχρι 15 Ιανουαρίου 2023, οι επιχειρήσεις που είχαν ήδη αξιοποιήσει το συγκεκριμένο μέτρο, θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τους παραχωρηθέντες χώρους μέχρι την παραπάνω ημερομηνία με τις ίδιες προϋποθέσεις και στα ίδια μέτρα που αναφέρει η χορηγηθείσα ατελώς άδεια, που είχε εκδοθεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2022.  Η αντιδημαρχία Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Πατρέων τονίζει ότι όσοι δεν διαθέτουν την υπόψη άδεια και επιθυμούν να κάνουν χρήση της ρύθμισης, θα πρέπει να προσέλθουν με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία  για την έκδοσή της. Στην αντίθετη περίπτωση, οποιαδήποτε κατάληψη κοινόχρηστου χώρου θα είναι αυθαίρετη.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ 

Ο Δήμος Πατρέων υπενθυμίζει ότι οι υπόψη χορηγηθείσες ατελώς άδειες εκδόθηκαν σύμφωνα και με τις ισχύουσες διατάξεις περί προσβασιμότητας πεζών, ΑΜΕΑ αλλά και οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Για τον λόγο αυτό, εφιστά την προσοχή για την πιστή τήρηση των παραχωρηθέντων επιπλέον τ.μ. κοινόχρηστων χώρων, διότι στην αντίθετη περίπτωση της υπέρβασης αυτών, μετά από έλεγχο των υπηρεσιών ή άλλης Αρχής, θα εφαρμόζονται άμεσα τα προβλεπόμενα.

Πάντως, στην Πάτρα δεν παρατηρήθηκαν φαινόμενα παραβίασης των σχετικών διατάξεων, τουλάχιστον σε βαθμό που να είναι εμφανής, γεγονός που δείχνει ότι το μέτρο έγινε σεβαστό από τους περισσότερους επαγγελματίες.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΑ
amaksidio
ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ