Πάτρα: Τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο ο Τίτος Πατρίκιος: «Τιμή και χαρά να μην καβαλήσω το καλάμι»

Ειδική αναφορά στον Τίτο Σ. Πατρίκιο και στη διαδρομή του από τα δύσκολα χρόνια της νεότητάς του -την πρώτη μεταπολεμική γενιά- έκανε και ο κοσμήτορας της σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Βασίλειος Κόμης.

Πάτρα: Τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο ο Τίτος Πατρίκιος: «Τιμή και χαρά να μην καβαλήσω το καλάμι» Τίτος Πατρίκιος, Γιάννης Παπαθεοδώρου και Χρήστος Μπούρας

Ολοι γνωρίζουν πόσο μεγάλη προσωπικότητα αποτελεί ο Τίτος Σ. Πατρίκιος για τα ελληνικά γράμματα και ειδικότερα για την ποίηση. Αυτό είχαμε την ευκαιρία να το διαπιστώσουμε και χθες από κοντά, κατά τη διάρκεια της τελετής αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο ίδιος έδειξε, μάλιστα, ότι παραμένει έφηβος στο πνεύμα, παρά τα 94 χρόνια ζωής! «Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα αυτή η διάκριση και μου δίνει μεγάλη χαρά και βαθιά συγκίνηση, αλλά και με κάνει ταυτόχρονα να γίνω πολύ προσεκτικός για να μην καβάλησω το καλάμι!», σχολίασε ο Τίτος Σ. Πατρίκιος, σκορπώντας χαμόγελα στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πάτρα: Τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο ο Τίτος Πατρίκιος: «Τιμή και χαρά να μην καβαλήσω το καλάμι»

Ευφημία Καρακάντζα, Βασίλειος Κόμης, Χρήστος Μπούρας, Τίτος Πατρίκιος

Ο κορυφαίος ποιητής μας έστειλε και πολλά μηνύματα σε όλους μας για το τι σημαίνει ποίηση, αλλά και το ποια πορεία είχε στην Ελλάδα από τη γέννηση του νεοελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας. «Το θέμα δεν είναι το να είσαι ο καλύτερος, αλλά το να είσαι ο διαφορετικός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τίτος Σ. Πατρίκιος κατά την ομιλία του με θέμα «Παράδοση και νεωτερικότητα στην ποίηση» και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η δική μου προτροπή και συμβουλή προς όλους. Το είχα γράψει και σε ένα ποίημά μου με πρωταγωνιστή τον Πίνδαρο.

Ο Αγγελος Σικελιανός την εποχή της κατοχής και της μεγάλης πείνας έλεγε ότι μισή οκά σαπούνι είναι σπουδαίο πράγμα. Κατ΄ εμέ η νεοελληνική ποίηση ξεκίνησε από δύο μεγάλους ποιητές. Από τον Σολωμό και τον Κάλβο. Αυτοί οι δύο σφράγισαν, ταυτόχρονα, και δύο μεγάλα παράλληλα ρεύματα. Ο Σολωμός ήταν κόμης και ζούσε με σχετική άνεση, ενώ Κάλβος έπρεπε να δουλεύει για να ζει, ο βίος του ήταν μεροδούλι-μεροφάι. Με αυτούς τους τρόπους συνέχισε και πορεύτηκε και η ποίησή μας. Ή θα έχεις οικονομική άνεση και θα γράφεις ποιήματα ή θα δουλεύεις για να βγάλεις το ψωμί σου. Ο Σικελιανός ζούσε άνετα, ο Παλαμάς ήταν δημόσιος υπάλληλος, ο Καρυωτάκης δικηγόρος και δημόσιος υπάλληλος, ο Εμπειρίκος δεν χρειάστηκε να εργαστεί, ο Ρίτσος έκανε πολλές δουλειές για να ζήσει, ο Ελύτης δεν δούλεψε, κ.ο.κ.».

Πάτρα: Τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο ο Τίτος Πατρίκιος: «Τιμή και χαρά να μην καβαλήσω το καλάμι»

Ο Κώστας Λαμπρόπουλος με τον Τίτο Πατρίκιο και μέλη της οικογένειάς του

ΜΠΟΥΡΑΣ: «Η ΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΓΕΦΥΡΕΣ»

Την προσωπικότητα του Τίτου Σ. Πατρίκιου παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας Ιωάννης Παπαθεοδώρου, ενώ την αναγόρευση του τιμώμενου σε επίτιμο διδάκτορα έκανε η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ευφημία Καρακάντζα και την περιένδυση του Τίτου Πατρίκιου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Χρήστος Μπούρας. Ο τελευταίος σχολίασε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ποίηση δημιουργεί γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους. Προσωπικά ξεχωρίζω τη ρήση του Τίτου Πατρίκιου ότι όλες οι βεβαιότητες είναι υπό κρίση, δεν υπάρχει εγώ χωρίς το εμείς».

Πάτρα: Τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο ο Τίτος Πατρίκιος: «Τιμή και χαρά να μην καβαλήσω το καλάμι»

Αποψη από την αίθουσα της εκδήλωσης

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ