Πάτρα: Το 2023 είναι η χρονιά της αποχέτευσης – Ποια δίκτυα ολοκληρώνονται, πότε και πως θα γίνουν οι συνδέσεις

Γενικά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των έργων στο αποχετευτικό δίκτυο του Δήμου Πατρέων έδωσε στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας.

Πάτρα: Το 2023 είναι η χρονιά της αποχέτευσης - Ποια δίκτυα ολοκληρώνονται, πότε και πως θα γίνουν οι συνδέσεις

Στην τελική ευθεία έχουν μπει τα έργα αναβάθμισης του δικτύου αποχέτευσης της Πάτρας, όπως ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες από τη ΔΕΥΑΠ, όμως αυτό που δεν έγινε γνωστό ήταν ο χρονικός ορίζοντας της παράδοσης των έργων.

Η «Π» μίλησε με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ Ανδρέα Παπανικήτα, ο οποίος μαζί με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη και τον αντιδήμαρχο Χρήστο Κορδά, βρέθηκαν στα Βραχνέικα, την Ακτή Δυμαίων, το έλος της Αγυιάς και τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού για να ενημερωθούν από υπηρεσιακούς παράγοντες για τις εξελίξεις στα έργα.

ΧΡΟΝΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑΣ

Το 2023 φαίνεται πως είναι «σωτήριο έτος» για πολλές χιλιάδες νοικοκυριά και περίπου 30.000 Πατρινούς, αφού θα τελειώσουν τα έργα επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης αλλά και η αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού στην Παραλία που θα επιτρέπει την απορρόφηση περισσότερων λυμάτων.

Οπως σημείωσε ο κ. Παπανικήτας στον Peloponnisos FM «η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού θα παραδοθεί εντός του 2023 στη ΔΕΥΑΠ και στους κατοίκους της πόλης για να συνδεθούν περιοχές στο δίκτυο αποχέτευσης και να απαλλαγούν από τον βραχνά των βόθρων τα νοικοκυριά της πόλης, αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού της θάλασσας. Σύντομα μάλιστα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες ένταξης για να μπαίνουν στο δίκτυο σταδιακά οι περιοχές που έχουν γίνει έργα».

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΝΤΑΞΗΣ

Συγκεκριμένα, στα Βραχνέικα και το Μονοδένδρι κατασκευάζονται αυτή την περίοδο τα δίκτυα αποχέτευσης και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο για να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα και τα παραλιακά καταστήματα της περιοχής το καλοκαίρι, ενώ έχουν κατασκευαστεί εδώ και σχεδόν μία δεκαετία οι αγωγοί σε Αγιο Βασίλειο, Ρίο, Καστελλόκαμπο και Προάστιο. «Εντός 2023 θα ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης. Σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία για το πότε θα συνδέονται οι οικισμοί. Οι δημότες από την πλευρά τους θα χρειαστεί να καταθέσουν αιτήσεις σύνδεσης. Θα τους καλέσει η ΔΕΥΑΠ για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Ετοιμάζουμε ένα ηλεκτρονικό σύστημα για να μπορεί ο κάθε δημότης να υποβάλει στοιχεία και έγγραφα για τις αιτήσεις του. Σταδιακά εντός 2023 και αρχές 2024 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία» σημείωσε ο Ανδρέας Παπανικήτας.

ΦΘΟΡΑ ΔΙΚΤΥΩΝ;

Από τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ δεν έλλειψε και η κριτική σε προηγούμενες δημοτικές αρχές: «Στο παρελθόν είχαμε δει να κατασκευάζονται δίκτυα στον Αγιο Βασίλειο και το Ρίο, αλλά χωρίς να έχει προβλεφθεί το που θα πηγαίνουν τα λύματα. Γι’ αυτό χρειάστηκε το έργο της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού στην Παραλία το οποίο ολοκληρώνεται. Βέβαια, υπάρχει προβληματισμός για την κατάσταση που βρίσκονται τα δίκτυα στον πρώην Δήμο Ρίου καθώς έχουν κατασκευαστεί εδώ και 10 χρόνια. Ηδη όμως, έχουν ξεκινήσει τους ελέγχους τα συνεργεία της ΔΕΥΑΠ, ώστε με τη σύνδεση των νοικοκυριών να μην υπάρχει πρόβλημα» τόνισε ο κ. Παπανικήτας, ο οποίος πιθανολόγησε επίσης ότι υπάρχει περίπτωση να έχουν φθαρεί σημεία των δικτύων.

Η ΑΚΤΗ ΔΥΜΑΙΩΝ

Αλλα σημαντικά έργα που επηρεάζουν και την εύρυθμη λειτουργία της πόλης είναι αυτά που γίνονται παραλιακά στην Ακτή Δυμαίων στο ύψος του νέου λιμανιού, αλλά και από την πλευρά της πλαζ. Για αυτά τα σημεία μας είπε ο κ. Παπανικήτας:

«Με αυτά τα έργα θα αποχετευτούν τα δίκτυα που αυτή τη στιγμή καταλήγουν στη θάλασσα. Θα εξυγιανθεί το περιβάλλον της περιοχής και αυτές οι δυσοσμίες που παρατηρούνται ιδιαίτερα στο νότιο Πάρκο από Γλαύκο μέχρι Παπαφλέσσα. Με την ολοκλήρωση αυτών των έργων η θάλασσα θα μπορεί να είναι προσβάσιμη στους συμπολίτες μας. Στην Ακτή Δυμαίων προσπαθούμε να μην δημιουργούμε μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα, αλλά είναι δύσκολο έργο και γίνεται σε μεγάλο βάθος η τοποθέτηση των αγωγών. Μέχρι τέλος του 2023 θα έχει τελειώσει το έργο. Το ίδιο αναμένουμε και για την άλλη πλευρά της πόλης και το έργο αποχέτευσης στον Αγιο Παντελεήμονα και στην Πλαζ. Μεγάλης σημασίας έργο και αυτό».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments