Πάτρα: Το πανεπιστήμιο διδάσκει τον εθελοντισμό

Τις βάσεις για την ανάπτυξη οργανωμένων εθελοντικών δράσεων και συνεργασιών με φορείς και συλλόγους έβαλε το 1ο Συνέδριο Εθελοντισμού που διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πάτρα: Το πανεπιστήμιο διδάσκει τον εθελοντισμό

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντισμού στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών που είχε και την ευθύνη της διοργάνωσης με τη συνδρομή της εθελοντικής ομάδας «Εθεξις».

Ακούστηκαν πολυάριθμες, τεκμηριωμένες και ξεκάθαρες απόψεις για τον εθελοντισμό σε όλες τις εκφάνσεις του, ενώ την πλήρη ικανοποίηση του για την διεξαγωγή και οργάνωση του Συνεδρίου εξέφρασε ο Αντιπρύτανης Ερευνας και Ανάπτυξης, Καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, υπεύθυνος του Συνεδρίου Παναγιώτης Δημόπουλος.

Με αναφορές στους κύριους τομείς εθελοντικής προσφοράς που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προστασία απειλούμενων ειδών φυτών και ζώων, στην υποστήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις ανθρωπιστικές παρεμβάσεις σε περιόδους κρίσεων, στα αναπτυξιακά προγράμματα, στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, στον πολιτισμό, καθώς και σε άλλες δράσεις κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συνεχίστηκε για δεύτερη μέρα, χθες, Σάββατο.

ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

Τα κύρια σημεία του Συνεδρίου επικεντρώθηκαν στα βασικά κίνητρα για παροχή εθελοντικής εργασίας που είναι η θέληση, η ηθική και συναισθηματική ικανοποίηση που νιώθει το άτομο μέσω της προσφοράς του, η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η συμμετοχή του στα κοινά και η ουσιαστική εμπλοκή του σε συλλογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, με αποτέλεσμα την προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου.

Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες που επικεντρώθηκαν στην παρούσα κατάσταση και στις προοπτικές του συντονισμού των εθελοντικών ομάδων, τους στόχους και τους σκοπούς που θα μπορούσαν να έχουν εντός του Πανεπιστημίου και στις μέχρι τώρα δράσεις τους.

Οπως έγραφε χθες η «Π» στη διάρκεια του συνεδρίου ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας και Αειφόρου Ανάπτυξης «Γέφυρα Χαρίλαος Τρικούπης», Ιωάννης Φρέρης, παρουσίασε έρευνα γνώμης που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. από την εταιρεία DATA RC, η οποία έδειξε μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών στοιχείων ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας, ποσοστό 52,9%, θεωρούν ως το σημαντικότερο περιβαλλοντικό ζήτημα για την περιφέρειά μας την έλλειψη οικολογικής παιδείας των πολιτών.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ «ΓΕΦΥΡΑΣ Α.Ε.»

Ο κ. Φρέρης από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου, παρουσίασε τις νέες εθελοντικές δράσεις της εταιρίας, ενώ χαρακτηριστικά τόνισε ότι οι ρύποι της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου βρίσκονται σε ποσοστό -8,85% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Γεγονός που οφείλεται και στους εθελοντές που δρουν και παρεμβαίνουν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο αν. Καθ. Γεωλογίας και Διευθυντής του ΜΕΤ, Ιωάννης Ηλιόπουλος, μίλησε για τον ρόλο του ΜΕΤ μέσα στο πανεπιστημιακό ίδρυμα, την προσφορά του στην κοινωνία ως κέντρο άτυπης μάθησης και βιωματικής εκπαίδευσης, καθώς είναι ο μόνος χώρος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, που όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του μέχρι και σήμερα στηρίζεται στον εθελοντισμό. Στις διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις του μουσείου εμπλέκονται πάνω από 30 εθελοντές-φοιτητές. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Δρ. Αρχαιολογίας επ. γεν. Διευθυντής Αρχαιοτήτων, Λάζαρος Κολώνας, ο οποίος αναφέρθηκε στην προστασία, έρευνα, συντήρηση, μελέτη και ανάδειξη της μνημειακής μας κληρονομιάς.

Το συνέδριο έληξε χθες με την πραγματοποίηση βιωματικών δράσεων από εξειδικευμένους συντονιστές, ενώ ιδιαίτερη μνεία δόθηκε και στη σημασία της αιμοδοσίας.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή

Άμεση ενημέρωση με όλες τις ειδήσεις τώρα και μέσω WhatsApp - Δες εδω


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ