Πάτρα: Τρεις απευθείας αναθέσεις 88.200 ευρώ για την απομάκρυνση χορταριών σε Ρίο, Βραχνεΐκα και Μεσσάτιδα
Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων για απευθείας αναθέσεις – Επικαλείται αυξημένη συσσώρευση υπολειμμάτων και αδυναμία των υπηρεσιών να ανταποκριθούν με ίδια μέσα
Με συνολικό ποσό 88.200 ευρώ ο Δήμος της Πάτρας προχωρά στην απομάκρυνση υπολειμμάτων κομμένης βλάστησης που έχουν εναποτεθεί σε κοινόχρηστους χώρους, μετά από εργασίες καθαρισμού ιδιωτικών οικοπέδων και χώρων.
Η σχετική απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων κατά την έκτακτη, δια περιφοράς συνεδρίαση της Δευτέρας 7 Σεπτεμβρίου 2026. Και τα 39 μέλη που συμμετείχαν ψήφισαν υπέρ της εισήγησης.
Η απόφαση αφορά τρεις Δημοτικές Ενότητες και συγκεκριμένα το Ρίο, τα Βραχνεΐκα και τη Μεσσάτιδα. Για την υλοποίηση των εργασιών θα συναφθούν δημόσιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, κατόπιν έρευνας αγοράς, σύμφωνα με τον ν. 4412/2016.
Πού κατευθύνονται τα χρήματα
Το μεγαλύτερο ποσό, 37.200 ευρώ, αφορά την Ομάδα 2 – Δημοτική Ενότητα Ρίου και χρηματοδοτείται από το υπόλοιπο της ΣΑΤΑ Πυροπροστασίας.
Για την Ομάδα 4 – Δημοτική Ενότητα Βραχνεΐκων προβλέπονται 23.000 ευρώ, από ίδιους πόρους του Δήμου, ενώ για την Ομάδα 3 – Δημοτική Ενότητα Μεσσάτιδας το ποσό ανέρχεται σε 28.000 ευρώ, επίσης από ίδιους πόρους.
Συνολικά, οι τρεις παρεμβάσεις ανέρχονται σε 88.200 ευρώ.
Ο κίνδυνος πυρκαγιάς
Σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας, ο Δήμος έχει ήδη πραγματοποιήσει απομακρύνσεις φυτικών υπολειμμάτων με ίδια μέσα. Ωστόσο, η συνεχής δημιουργία νέων σημείων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης, η αυξημένη συσσώρευση υλικών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου και οι παράλληλες υποχρεώσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Πρασίνου έχουν περιορίσει τη δυνατότητα πλήρους κάλυψης των αναγκών.
Ο Δήμος υποστηρίζει ότι ο όγκος, η συχνότητα και κυρίως ο απρόβλεπτος χαρακτήρας των παρεμβάσεων υπερβαίνουν τις δυνατότητες του διαθέσιμου προσωπικού.
Στην απόφαση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον κίνδυνο έναρξης, μετάδοσης και εξάπλωσης πυρκαγιάς εξαιτίας της συσσώρευσης των φυτικών υπολειμμάτων σε πεζοδρόμια, οδοστρώματα, πλατείες, σημεία γύρω από κάδους και άλλους κοινόχρηστους χώρους.
Δεν αφορά τον καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων
Ο Δήμος ξεκαθαρίζει ότι οι συγκεκριμένες υπηρεσίες δεν αφορούν τον καθαρισμό ή την αποψίλωση ιδιωτικών οικοπέδων. Η ευθύνη για τον καθαρισμό των ιδιωτικών χώρων παραμένει στους ιδιοκτήτες και στα υπόχρεα πρόσωπα.
Αντικείμενο των συμβάσεων είναι αποκλειστικά η συλλογή, φόρτωση, μεταφορά και απομάκρυνση των φυτικών υπολειμμάτων που έχουν ήδη μεταφερθεί και εγκαταλειφθεί σε κοινόχρηστους χώρους.
Η παρέμβαση εντάσσεται, σύμφωνα με τη δημοτική απόφαση, στα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας και στον σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιάς έως τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου.
Για τη χρηματοδότηση της δράσης στο Ρίο αξιοποιείται η κατανομή των 47,5 εκατ. ευρώ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους του 2026 στους δήμους της χώρας για δράσεις πυροπροστασίας, ενώ για Βραχνεΐκα και Μεσσάτιδα θα χρησιμοποιηθούν ίδιοι πόροι του Δήμου.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Τουρισμός για Όλους 2026-2027: Δεύτερη ευκαιρία για επιδότηση διακοπών – Ποιοι ωφελούνται
Razer Clio X: Ασύρματο μαξιλάρι κεφαλής με ηχεία και THX Spatial Audio
Ολοκληρώθηκε το τριήμερο για τη νέα σχολική χρονιά από «Το Φωτεινό Αστέρι» ΦΩΤΟ
Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι «χάνουν» το επίδομα των 400 ευρώ
SwitchBot Kata Mini: Ένα AI companion robot που ελέγχει το έξυπνο σπίτι
