Πάτρα: «Τρεις συνθέτες στο Νοσοκομείο» στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου

Πρόκειται για ένα μουσικό αφήγημα με πρωτότυπα έργα για τη Χορωδία «Αντηχώ» που θα πραγματοποιηθεί στο αίθριου του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας.

Πάτρα: «Τρεις συνθέτες στο Νοσοκομείο» στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, παρουσιάζεται στον χώρο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου το μουσικό αφήγημα «Τρείς συνθέτες στο Νοσοκομείο», το οποίο περιλαμβάνει έργα γραμμένα ειδικά για τη χορωδία «Αντηχώ» και πρωτότυπη μουσική, σε συνδυασμό με videoart και αφήγηση.

Η χορωδία «Αντηχώ» είχε προσκαλέσει σε συνεργασία τους συνθέτες προκειμένου να μοιραστεί με το κοινό καινούριες μουσικές εμπειρίες και συναισθήματα μέσα από μια σύγχρονη μουσική γραφή.

Η ιδέα γεννήθηκε κατά την εκτεταμένη περίοδο του εγκλεισμού και των περιορισμών της πανδημίας από τις συνθέτριες Σοφία Καμαγιάννη και Δώρα Παναγοπούλου, τον συνθέτη/video artist Tim Ward και τη μουσικό και θεατρολόγο Μαρία Ιατρίδου, που ανέλαβε την έρευνα και την επιμέλεια των
κειμένων.

Τη χορωδία Αντηχώ συνοδεύουν οι μουσικοί Διονύσης Ανδρουτσάκης – βιολοντσέλο, Πάνος Θωΐδης – κλασικά κρουστά και Δημήτρης Μακρής – κιθάρες.

Τους ρόλους του Αφηγητή και του Ποιητή έχει ο ηθοποιός Τάσος Χρυσόπουλος.

Στη διδασκαλία χορωδίας και τη διεύθυνση η Μέλπω Βικάτου.

Έμπνευση αποτέλεσε ο κόσμος των νοσοκομείων, ο οποίος, και την εποχή της πανδημίας, τα ανέδειξε σε χώρους συνεχούς αγώνα όπου ξεδιπλώνεται όλη η γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων. Τα κείμενα που επιλέχθηκαν προσεγγίζουν με διαφορετικούς τρόπους αυτόν τον ευρύ θεματικό άξονα με
έμφαση στον ανθρώπινο πόνο και την ίαση.

Θα ακουστούν ποιήματα των Γ.Βιζυηνού, Γ. Σουρή, Τ.Λειβαδίτη, Γ. Βαρβέρη, Δ. Κοσμόπουλου, Μπ.Μπρεχτ, Γ. Μαρκόπουλου, Ζ.Καρέλλη κ. α.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο της Πάτρας και τη θέση του στην ιστορία της πόλης. Το Δημοτικό Νοσοκομείο Πατρών, που από το 1873 και μέχρι το 1973 προσέφερε ιατρική φροντίδα στους κατοίκους της πόλης αλλά και περιέθαλψε τους τραυματίες των πολέμων και τους ασθενείς από ποικίλες επιδημίες, αποτέλεσε την αφορμή για να πραγματοποιηθεί έρευνα στα αρχεία των Δημοτικών Συμβουλίων, τα οποία αναφέρονταν στην ίδρυση και λειτουργία του Δημοτικού Νοσοκομείου.

Πολύτιμοι βοηθοί στη συγκέντρωση ιστορικών στοιχείων ήταν το βιβλίο Η ιστορία ενός μουσείου ιστορίας της ιατρικής Πάτρα 2007, σε επιμέλεια του νεφρολόγου- αρχαιολόγου Θανάση Διαμαντόπουλου και οι τόμοι με τα Πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων της Πατραϊκής Δημαρχίας σε επιμέλεια, εισαγωγή και σημειώσεις του ιστορικού Βασίλη Λάζαρη, εκδόσεις Δημοτικής Βιβλιοθήκης
Πατρών.

Συνθετική Ομάδα
Σοφία Καμαγιάννη (σύνθεση)
Δώρα Παναγοπούλου (σύνθεση)
Tim Ward (σύνθεση/βίντεο)
Αφηγητής
Τάσος Χρυσόπουλος (ηθοποιός)
Μουσικοί
Διονύσης Ανδρουτσάκης (βιολοντσέλο)
Πάνος Θωΐδης (κλασικά κρουστά)
Δημήτρης Μακρής (κιθάρες)
Έρευνα και επιμέλεια κειμένων: Μαρία Ιατρίδου
Διδασκαλία χορωδίας – Διεύθυνση: Μέλπω Βικάτου

Η προμήθεια των εισιτηρίων για την συναυλία γίνεται ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα ticketservises.gr στην ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού patrasculture.gr και το βιβλιοπωλείο «Ροδόπουλος».

Οι τιμές των εισιτηρίων για την συναυλία διαμορφώνονται ως εξής: Γενική είσοδος 7.00 €. Άνεργοι, Φοιτητές, πολύτεκνοι, άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, 5.00. Για τα άτομα με αναπηρία και τον συνοδό τους η είσοδος είναι δωρεάν.

Για την είσοδο του κοινού στις συναυλίες και στις Θεατρικές παραστάσεις που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους δεν απαιτείται rapid test ή self test ούτε πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η είσοδος γίνεται με τη χρήση της μάσκας και με την τήρηση των αποστάσεων τόσο κατά την προσέλευση όσο και κατά τη διάρκεια των παραστάσεων και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Όλες οι ειδήσεις άμεσα μέσα από το Google News. Κάντε κλικ εδώ και κάντε εγγραφή


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ