Πάτρα – Τρένο: Στην κόψη του ξυραφιού η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής

Περικοπή στα σιδηροδρομικά έργα «νέας γενιάς» που σχεδίασε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και προωθεί η ΕΡΓΟΣΕ. Τι θα γίνει με την υπογειοποίηση της γραμμής στο τμήμα Ρίου-Νέου Λιμένα Πατρών

τρένο
Σε σημαντική περικοπή αναμένεται να οδηγηθεί το φιλόδοξο πρόγραμμα για τα σιδηροδρομικά έργα «νέας γενιάς», ύψους άνω των 4 δισ. ευρώ, που σχεδίασε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και προωθεί η ΕΡΓΟΣΕ.

Πρόκειται για έξι επιμέρους συμβάσεις έργων, για τις οποίες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον (στην πρώτη φάση της σχετικής διαδικασίας) από τις κοινοπραξίες των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-lntrakat-Siemens, Αβαξ-Alstom και Μυτιληναίος-Ελλάκτωρ, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η τελευταία εργολαβία σύνδεσης του λιμανιού της Πάτρας με το σιδηροδρομικό δίκτυο, με την υπογειοποιημένη γραμμή.

Παρότι, όπως τονίζουν στελέχη των εταιρειών, οι διαγωνισμοί δεν έχουν ακόμη ακυρωθεί, φαίνεται πως θα πρέπει να κοπούν τα περισσότερα από τα έργα που δρομολογούνταν, τόσο λόγω της δυσκολίας στην άντληση χρηματοδότησης για όλα, όσο και εξαιτίας της ανάγκης να εξοικονομηθούν πόροι και να βρεθούν κονδύλια για έργα που έχουν αποκτήσει πολύ υψηλότερη προτεραιότητα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία και βεβαίως μετά το δυστύχημα στα Τέμπη.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως τα έργα για τα οποία καταβάλλονται προσπάθειες να υλοποιηθούν είναι δύο (από τα συνολικά έξι). Πρόκειται καταρχάς για τη σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, στον Εβρο, ένα έργο εκτιμώμενου κόστους άνω του 1 δισ. ευρώ, που προβλέπει τη βελτίωση των λειτουργικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών της εν λόγω γραμμής, όπως επίσης και την ασφάλειά της.

Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, διότι αναμένεται να συνδέσει την Αλεξανδρούπολη με τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού εμπορικού διαδρόμου Sea2Sea.

Το έτερο έργο από το συγκεκριμένο πακέτο που φαίνεται πως θα «διασωθεί» είναι η ολοκλήρωση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτου-Πάτρας, στο τμήμα Ρίου-Νέου Λιμένα Πατρών. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 476,5 εκατ. ευρώ.

Για αμφότερες τις συμβάσεις έχει προχωρήσει η διαδικασία αίτησης λήψης χρηματοδότησης μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου CEF 2, που αφορά ειδικά τις χρηματοδοτήσεις σιδηροδρομικών υποδομών.

Αντιθέτως, φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο από τα έργα του πακέτου των 4 δισ. ευρώ, η σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τους Τοξότες, ύψους 1,68 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά την κατασκευή μιας εξ ολοκλήρου νέας σιδηροδρομικής γραμμής, δαπάνη που θεωρείται δύσκολο να πραγματοποιηθεί όταν υπάρχουν τόσες ανάγκες για την ανάταξη συνολικά του υφιστάμενου σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας σε πολλά σημεία.

Αντιστοίχως, χαμηλής προτεραιότητας κρίθηκαν και διάφορα μικρότερης κλίμακας έργα, όπως για παράδειγμα η νέα προαστιακή σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα από τον κόμβο Κορωπίου έως το Λαύριο και το λιμάνι του Λαυρίου, προϋπολογισμού 390,5 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για τη σύμβαση των 308,6 εκατ. ευρώ που αφορούσε τη σύνδεση του λιμανιού και της πόλης της Ραφήνας με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο ή την κατασκευή προαστιακού σιδηροδρόμου στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News

pelop Google news bing news pelop whatsapp Pelop