Πατραϊκός, Ιόνιο και Κορινθιακός στις επικίνδυνες περιοχές για σεισμό
Η συζήτηση της επόμενης ημέρας περιλαμβάνει ως προτεραιότητες, την ενσωμάτωση χρήσης νέων τεχνολογιών στη μάχη απέναντι τέτοια αιφνιδιαστικά φαινόμενα και την ανάγκη ελέγχου παραδοσιακών οικισμών και ιστορικών μνημείων, ιδιαίτερα σε περιοχές με σεισμικό παρελθόν. Αυτή είναι η βεντάλια των θεμάτων που θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλη Καραστάθη.
«Οι σεισμοί με θύματα στον πληθυσμό το μόνο μήνυμα που στέλνουν είναι να ενσωματώσουμε κάθε νέα τεχνολογία που θα μειώσει τον κίνδυνο έκθεσης του πληθυσμού στον σεισμό. Τη μέρα, χρειάζεται να πάμε στη σεισμολογία σε μία νέα σελίδα, με νέες τεχνολογίες, όπως τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που έχουν ήδη εγκαταστήσει πειραματικά στον Ανατολικό Κορινθιακό και τον Πατραϊκό, στο Ιόνιο. Δεν σημαίνει ότι τα εγκαταστήσαμε εκεί επειδή υπάρχει κάποιο αλέρτ. Σίγουρα όμως δεν θα πηγαίναμε σε μέρος που δεν έχει σεισμικότητα.»
«Υπάρχει η λεγόμενη σεισμική επικινδυνότητα που εξαρτάται από τις σεισμικές πηγές της περιοχής. Όλοι γνωρίζουμε για τη σεισμικότητα του Ιονίου, του Κορινθιακού και των άλλων περιοχών» λέει στα ΝΕΑ και προσθέτει «Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης βασίζονται στην άμεση εκτίμηση των εστιακών παραγόντων του σεισμού. Βάζεις ένα πολύ πυκνό δίκτυο γύρω από περιοχές που περιμένεις σεισμό και, μόλις γίνει, οι κοντινοί σταθμοί υπολογίζουν σε 2-3 δευτερόλεπτα το επίκεντρο και το μέγεθος, πριν καλά καλά φτάσουν τα καταστροφικά κύματα σε κάποια θέση ενδιαφέροντος.
Ο χρόνος προειδοποίησης εξαρτάται από το επίκεντρο τονίζει. «Αν το επίκεντρο είναι αρκετά απομακρυσμένο από εμάς και έχει πολύ κοντινούς σταθμούς, θα το εντοπίσουν αμέσως και θα προλάβουν να το στείλουν, ώσπου να φτάσει το εγκάρσιο καταστροφικό κύμα. Αν είναι ακριβώς δίπλα μας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, θα μας προλάβει».
«Στην Ιαπωνία αυτό χρησιμοποιείται ως ώριμη τεχνολογία. Σταματάει η τηλεόραση την εκάστοτε εκπομπή και βγαίνει σήμα που λέει «σε 30 δευτερόλεπτα, σε 20 δευτερόλεπτα, σε 19 δευτερόλεπτα σεισμός εντάσεως τάδε» οπότε ο κόσμος μπαίνει κάτω από τα τραπέζια, την… κοπανάει από το σπίτι, προλαβαίνει να κλείσει ηλεκτρικές συσκευές. Στο Μεξικό προτιμούν τις σειρήνες, στην Αμερική τις εφαρμογές στα κινητά. Παγκοσμίως εγκαθίστανται σε εθνικό επίπεδο τέτοια συστήματα, υπάρχουν στην Ιαπωνία, Ταϊβάν, Μεξικό, Καλιφόρνια» περιγράφει ο Βασίλης Καραστάσης.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Τι σημαίνουν οι καφέ άκρες στα φυτά – Το λάθος με το πότισμα
Το GTA 6 αποκαλύπτεται και το Netflix το δείχνει πρώτο
Το «Πλήρωμα 94» στο Καρναβάλι του Κότορ, στο Μαυροβούνιο ΦΩΤΟ
«Φίλτρο» της ΑΑΔΕ στις τραπεζικές καταθέσεις: Πότε το χαρτζιλίκι και οι αναλήψεις θεωρούνται κρυφή δωρεά
Το «ντόνατ» της OpenAI: Όλα όσα ξέρουμε για την πρώτη της συσκευή με υπογραφή Jony Ive
Η Δυτική Ελλάδα παρουσιάζει στις ΗΠΑ τις δράσεις της για την κλιματική κρίση και τη Δημόσια Υγεία ΦΩΤΟ
Δεκαπενταύγουστος 2026: Πόσο αυξάνεται το μεροκάματο το Σάββατο
Απεριόριστο ChatGPT δωρεάν: Η OpenAI καταργεί τα όρια στις συνομιλίες
