Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Γινόμαστε όλοι μια αγκαλιά αγάπης για τους δοκιμαζομένους από τον σεισμό αδελφούς μας

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μεταξύ άλλων, μίλησε και για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν πολλές χώρες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα και στη συμβολή της ΕΜΑΚ και των μελών των εθελοντικών οργανώσεων που από την πρώτη στιγμή βοηθούν στη διάσωση εγκλωβισμένων συνανθρώπων μας.

Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Γινόμαστε όλοι μια αγκαλιά αγάπης για τους δοκιμαζομένους από τον σεισμό αδελφούς μας

Τις ευχαριστίες του και την πατρική ευαρέσκειά του για τη συγκινητική ανταπόκριση των Ρωμαίικων Κοινοτήτων στο κάλεσμα που απηύθυνε για συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από τις συνέπειες του φονικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Σύρια, καθώς και για την ενίσχυση «της αδελφής μας Εκκλησίας της Αντιοχείας, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγονται εκκλησιαστικώς οι πληγείσες περιοχές», εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του, σήμερα, Κυριακή του Ασώτου, μετά τη Θεία Λειτουργία κατά την οποία χοροστάτησε στον προσφάτως πανηγυρίσαντα Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους της Κοινότητος Βεβεκίου.

Όπως είπε ο Πατριάρχης, «ήδη, το πρώτο κλιμάκιο με εκπροσώπους των Κοινοτήτων μας, με επικεφαλής τους Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλο και Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέα, μετέφερε τα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης που η δική σας αγάπη και φιλανθρωπία συνέλεξε.

Παρόμοια έκκλησι απευθύναμε και προς τις λοιπές Επαρχίες του πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου διά προσφάτου Εγκυκλίου Σημειώματος που αποστείλαμε προς αυτές. Έτσι, λοιπόν, γινόμαστε όλοι μια αγκαλιά αγάπης για τους δοκιμαζομένους από τον σεισμό αδελφούς μας!».

Ο Παναγιώτατος τόνισε ότι η Περιφέρεια Βοσπόρου με τις Κοινότητές της πρωτοστατεί και σε αυτήν την προσπάθεια, και επαίνεσε τον Αρχιερατικώς Προϊστάμενό της, Μητροπολίτη Κυδωνιών Αθηναγόρα, τόσο για την άμεση ανταπόκρισή του όσο και για το εν γένει επιτελούμενο έργο σε αυτή, που είναι καρπός της αγαστής συνεργασίας με τις εκκλησιαστικές Επιτροπές των Κοινοτήτων.

Προηγουμένως ο Πατριάρχης, στην ομιλία του, είχε αναφερθεί στο μήνυμα της παραβολής του Ασώτου.

Μεταξύ άλλων επισήμανε: «Όπως ακούσαμε και στην ευαγγελική περικοπή νωρίτερα, αυτή η Κυριακή είναι η εορτή της σωτηρίας ενός παραστρατήσαντος νέου ανθρώπου και της επιστροφής του από την δουλεία της αμαρτίας στην ελευθερία που βιώνουν τα τέκνα του Θεού.

Μόνον όταν η ψυχή είναι δοσμένη στον Θεό είναι αληθινά ελεύθερη. Αντιθέτως, όλες οι άλλες δήθεν ελευθερίες στην τύρβη της καθημερινότητας είναι υποδουλώσεις και δουλείες. Κάθε πάθος στο οποίο υποκύπτει ο άνθρωπος είναι σκλαβιά, στέρησις της πνευματικής ελευθερίας του. Η απαλλαγή από την πνευματική δουλεία, η οποία επιτυγχάνεται διά της μετανοίας, είναι επανάκτησις της αληθινής ελευθερίας, γι’ αυτό και γίνεται χαρά εν ουρανώ επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι».

Στο τέλος της ομιλίας του ο Πατριάρχης συνεχάρη τη νέα Εκκλησιαστική Επιτροπή της Κοινότητος Βεβεκίου, ευλογώντας τα μέλη αυτής και ευχόμενος επιτυχία στα υπεύθυνα καθήκοντά τους.

Προηγουμένως, τον Παναγιώτατο καλωσόρισαν ο Μητροπολίτης Κυδωνιών Αθηναγόρας, και ο Παντελεήμων Παναγιωτίδης, πρόεδρος της νεοεκλεγείσας Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Κοινότητος.

Κατά τη Θ. Λειτουργία τον θείο λόγο κήρυξε ο Πατριαρχικός Διάκονος Ιερώνυμος Σωτηρέλης.

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχου με μέλη του ποιμνίου του με καταγωγή από τις σεισμόπληκτες περιοχές

Μέσα σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συναντήθηκε το απόγευμα της Κυριακής, 12 Φεβρουαρίου 2023, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, με μέλη του ποιμνίου του στην Πόλη, που έλκουν την καταγωγή τους από τις περιοχές που επλήγησαν πριν λίγες ημέρες από τους δύο φονικούς σεισμούς.

Ο Παναγιώτατος στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις τραγικές στιγμές που βιώνουν οι πληγείσες περιοχές καθώς και ολόκληρη η Τουρκία, και εξέφρασε την πατρική συμπάθεια και συμπαράστασή του και της Μητρός Εκκλησίας προς τους παρισταμένους, καθώς και τα συλλυπητήριά του σ’ αυτούς που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα.

Επίσης, μίλησε και για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν πολλές χώρες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα και στη συμβολή της ΕΜΑΚ και των μελών των εθελοντικών οργανώσεων που από την πρώτη στιγμή βοηθούν στη διάσωση εγκλωβισμένων συνανθρώπων μας. Συγκινημένος ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαρίστησε την Ελλάδα, τις Αρχές της και τους απλούς πολίτες, που απέστειλαν και συνεχίζουν να συγκεντρώνουν ανθρωπιστική βοήθεια για τους δοκιμαζόμενους από τον σεισμό συνανθρώπους μας και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Εξοχ. Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Νικόλαος Δένδιας, χαρακτηρίζοντάς την ως εκδήλωση αλληλεγγύης και συμπαραστάσεως. “Αυτή την αμοιβαία αλληλεγγύη Έλληνες και Τούρκοι την έδειξαν και το 1999, που έγινε ο μεγάλος σεισμός εδώ και αργότερα στην Ελλάδα, οι δύο λαοί έδειξαν πόσο κοντά είναι ο ένας με τον άλλο”, τόνισε ο Πατριάρχης.

Σε ό,τι αφορά τον πρόσφατο σεισμό ανέφερε ότι αμέσως απέστειλε Γράμμα και επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Μακ. Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη Ι’, στην εκκλησιαστική δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται η πληγείσα περιοχή, ενώ απέστειλε Γράμμα συμπαθείας και προς τον Εξοχ. Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Recep Tayyip Erdoğan.

Επίσης, πρόσθεσε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι Ρωμαίικες Κοινότητες της Πόλεως και της Ίμβρου συγκέντρωσαν ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία συνόδευσαν στην πληγείσα περιοχή οι Σεβ. Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, καθώς και ο Εντιμολ. Αρχών Μ. Χαρτοφύλαξ της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Παντελεήμων Βίγκας και ο Εντιμ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων κ. Γεώργιος Παπαλιάρης, μαζί με στελέχη της Ομογενείας.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως μίλησαν, με προτροπή του Πατριάρχου, ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, και οι κύριοι Βίγκας και Παπαλιάρης, οι οποίοι μόλις είχαν επιστρέψει από τον τόπο της καταστροφής, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των Αντιοχειανών που ζουν στην Πόλη, παράγοντες Κοινοτήτων της πληγείσας περιοχής καθώς και στελέχη της ΜΚΟ NEHNA που δραστηριοποιείται εκεί.

Επίσης, παρέστη και μίλησε ο Εντιμ. κ. Μιλτιάδης Μπενάκης, στέλεχος της Ελληνικής εθελοντικής ομάδας διάσωσης ΕΠΟΜΕΑ Δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος μαζί με άλλους συναδέλφους του βρέθηκαν στη νοτιοανατολική Τουρκία για να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό πολιτών. Ο Παναγιώτατος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον ίδιο και τους συναδέλφους του, και στο πρόσωπό του ευχαρίστησε όλες τις ομάδες διάσωσης με πρώτη την ΕΜΑΚ και τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του.

Παρέστησαν η Ευγεν. κ. Δανάη Βασιλάκη, Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη, τα μέλη της Πατριαρχικής Αυλής, και Κοινοτικοί παράγοντες της Ομογενείας.

Στο τέλος, μέσα σε πολύ συγκινητική ατμόσφαιρα, ο Παναγιώτατος έψαλε Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων των σεισμών. Αναγνώστηκε επίσης σχετική προσευχή και στην αραβική γλώσσα. Πριν από την συνάντηση, ο Παναγιώτατος και οι πιστοί συμπροσευχήθηκαν κατά τον εσπερινό που τελέστηκε.

Κατά την αναχώρηση των πολυπληθών συμμετασχόντων, ο Παναγιώτατος διένειμε σ᾽ αυτούς από ένα ιερό ενθύμιο.

 

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ