Πατρινό Καρναβάλι 2024: Τι λένε στην «Π» τρεις άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου για την παρέλαση

«Κουραστική η παρέλαση, χρειάζεται ανανέωση»

καρναβάλι

Τα προηγούμενα 24ωρα έγινε πολύς λόγος στην Πάτρα για το ζήτημα του τρόπου μετάδοσης του Πατρινού Καρναβαλιού από την ΕΡΤ, η οποία φέτος προτίμησε να μεταδώσει μόνο μερικά στιγμιότυπα και όχι μια δίωρη παρέλαση καρναβαλιστών, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.

Ανεξάρτητα από τους λόγους της απόφασης της ΕΡΤ, ακουστήκαν και γράφτηκαν πολλά σχετικά με το κατά πόσο πλέον είναι ελκυστικό τηλεοπτικό προϊόν μια δίωρη παρέλαση, ώστε να μεταδοθεί απευθείας.
Η «Πελοπόννησος» έδωσε βήμα σε τρεις ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου που έχουν έμμεση εμπλοκή με το καρναβάλι και ζήτησε την άποψή τους.

Μια καρναβαλική παρέλαση στη σύγχρονη τηλεόραση πουλάει ως προϊόν; Μήπως είναι πλέον κάτι πολύ προβλέψιμο, μονότονο, κουραστικό; Πώς θα μπορούσε να ξαναγίνει ελκυστικό προϊόν;

Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέσαμε στον πατρινό  σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη, τον πατρινό ηθοποιό και σκηνοθέτη, Δημήτρη Γεωργαλά, τον γενικό διευθυντή προγράμματος Κώστα Παπαβασιλείου και την ηθοποιό, σχεδιάστρια και καρναβαλίστρια Βάσω Καλοκαιρινού, η οποία ήταν και παρουσιάστρια της τελετής έναρξης του φετινού Πατρινού Καρναβαλιού.

 

καρναβάλιΠαναγιώτης Φαφούτης: «Το αν είναι κουραστικό προϊόν η παρέλαση δεν μπορώ να το ξέρω και είναι υποκειμενικό. Αυτό που ξέρω πάντως είναι ότι σήμερα τηλεόραση δεν βλέπει ο κόσμος, πάρα συγκεκριμένοι.

Για μένα θα μπορούσε να γίνει πιο ελκυστικό τηλεοπτικό προϊόν με τον εξής τρόπο. Μαζί με τη ζωντανή μετάδοση του Πατρινού Καρναβαλιού θα μπορούσαν να είχαν ετοιμαστεί περίπου δέκα 3λεπτα βίντεο τα οποία θα δείχνουν το back stage και τις δράσεις που έχουν γίνει πριν φτάσουμε στην μεγάλη παρέλαση.

Οπως για παράδειγμα την τελετή έναρξης, την αναζήτηση του Κρυμμένου Θησαυρού από τα μέλη των πληρωμάτων και διάφορα άλλα, τα οποία θα είναι εντυπωσιακά. Αυτά τα βίντεο μπορούν να προβάλλονται κατά την διάρκεια της παρέλασης ώστε να μην είναι κουραστική για τον τηλεθεατή».

 

καρναβάλιΔημήτρης Γεωργαλάς: «Βλέπω λογικό ότι η ΕΡΤ δεν μπορεί να παρουσιάζει πάνω από ένα δίωρο απευθείας μια παρέλαση γιατί δεν αποτελεί θέαμα να βλέπεις άλλους να χορεύουν. Φυσικά τα άρματα και τα πρώτα γκρουπ που έχουν συνήθως καλλιτεχνικό ύφος, είναι ενδιαφέροντα, όμως μετά από 1,5-2 ώρες αρχίζει και κουράζει τον θεατή και δεν είναι τόσο ενδιαφέρον.

Για μένα, αυτό που θα το έκανε πιο ελκυστικό θα ήταν να μπορούν τα γκρουπ την ώρα που πλησιάζουν στην πλατεία Γεωργίου, να παρουσιάζουν κάτι, ένα δρώμενο που θα ήταν ξεχωριστό για τον καθένα.

Βέβαια, δεν γνωρίζω αυτό πόσο είναι εφικτό και τι χρόνο μπορεί να δαπανήσει το κάθε γκρουπ την ώρα της παρέλασης, όμως θα ήταν ενδιαφέρον για τον τηλεθεατή».

καρναβάλιΒάσω Καλοκαιρινού: «Η πολύωρη παρέλαση χωρίς κάποιο ιδιαίτερο θέαμα σίγουρα είναι κουραστική για όλους πλην όσων αναμένουν να δουν κάποιον δικό τους στο μικρό γυαλί έχοντας υπομονή και ανυπομονησία μαζί. Σε ένα ευρύτερο όμως σύνολο δεν έχω καθαρή εικόνα πώς θα μπορούσε να γίνει ελκυστικό. Είναι μεγάλος ο όγκος των καρναβαλιστών και δύσκολη η διαχείρισή τους.

Ισως θα μπορούσε να γίνει πιο ελκυστικό αν προσέφερε κάτι παραπάνω από τρέξιμο. Θεωρώ πως τα πρώτα γκρουπ θα έπρεπε να έχουν απαραιτήτως όλα μια ομοιομορφία κινήσεων στις πρώτες σειρές τους που να συνάδουν με το θέμα τους. Εχουμε παραδείγματα τέτοιων πληρωμάτων, πραγματικά προς μίμηση.

Δύσκολο για τη ροή βέβαια, αλλά να μιλάει ο εκπρόσωπος ενημερώνοντας για τον τρόπο σκέψης και εκτέλεσης της στολή και της ιδέας. Ολα αυτά όμως είναι θεωρίες που γνωρίζουμε καλά πως είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη».

 

 

Διαβάστε επίσης: 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ Επανέρχεται θέμα Νομικής στην Πάτρα – Η επιστολή Κατσανιώτη, το παρασκήνιο

Αίγιο: «Εφυγε» ξαφνικά ο επιχειρηματίας Μένιος Κουτρόπουλος πατέρας δυο παιδιών

Πάτρα: Απεβίωσε ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Βακάλογλου

Ετσι θα είναι το «Ναυτίλος Project» – Εντυπωσιάζει η μεγα-μαρίνα στο Πλατυγιάλι – ΦΩΤΟ

Ποια θα είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης

Φοροέκπτωση 3% στις φορολογικές δηλώσεις 2024 – Ποιους αφορά

Κατώτατος μισθός: Την Τετάρτη οι επίσημες ανακοινώσεις για την αύξηση – Ποια επιδόματα «παρασύρει»