Πατρινό Καρναβάλι: «Αυτονομιστές» οι σοκολατορίχτες – Θέλουν μόνοι τους στο Εθνικό Ευρετήριο της Unesco

Οι Σοκολατορίχτες βάλουν κατά του Καρναβαλικού Οργανισμού ζητώντας αυτονομία

Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

«Βολές» προς τον Καρναβαλικό Οργανισμό εξαπολύουν μέσω της «Π» και οι Σοκολατορίχτες, σε ό,τι αφορά στην πολύκροτη σύνταξη του δελτίου Αυλης Κληρονομιάς του Πατρινού Καρναβαλιού, που σκοπό είχε την ένταξή του στο Εθνικό Ευρετήριο της Unesco.

Μπορεί μετά τη γνωστή ρήξη Δήμου και εθελοντών της συντακτικής ομάδας, η υποψηφιότητα του Πατρινού Καρναβαλιού να «ναυάγησε», αλλά οι Σοκολατορίχτες θέτουν μία άλλη διάσταση του ζητήματος, με παρέμβασή τους στην εφημερίδα μας. Ο επικεφαλής τους Περικλής Δημητρόπουλος, υποστηρίζει ότι ο Σοκολατοπόλεμος ως έθιμο, θα έπρεπε να είχε προταθεί από τον Δήμο Πατρέων ως αυτόνομη δραστηριότητα, αφού πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτεί η Αυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ.

«Εμείς συμμετείχαμε με εκπροσώπους μας στην συντακτική ομάδα του δελτίου. Είχαμε όμως επισημάνει και προτείνει σχετικά στην ΚΕΔΗΠ την αναγκαιότητα ξεχωριστής υποψηφιότητας, ωστόσο δεν εισακουστήκαμε» δηλώνει ο Περικλής Δημητρόπουλος, εξηγώντας τους λόγους της πρότασής του:

«Ο Σοκολατοπόλεμος έχει μία τεράστια ιστορία και σημασία για το Πατρινό Καρναβάλι και αποτελεί ένα έθιμο που είναι πανελληνίως γνωστό και δημοφιλές. Απόδειξη το γεγονός ότι κάθε χρόνο, τα τηλεοπτικά κανάλια αφιερώνουν πολλές ώρες στις εκπομπές τους για να το προβάλλουν και μέσω αυτού και το Καρναβάλι μας στο σύνολό του, φιλοξενώντας τους Συλλόγους μας σε ώρες μεγάλης τηλεθέασης. Ο Σοκολατοπόλεμος μπορεί να σταθεί ως αυτόνομο έθιμο και να κερδίσει άνετα μία θέση στην Αυλη Κληρονομιά, δίνοντας ένα ακόμα συγκριτικό πλεονέκτημα στην πόλη και το Καρναβάλι της».

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ

Ιδιαίτερη όμως έμφαση δίνει ο γνωστός συμπολίτης στο οικονομικό μέρος μίας τέτοιας ένταξης: «Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε ο Καρναβαλικός Οργανισμός να διεκδικήσει ξεχωριστούς οικονομικούς πόρους, που να διατίθεντο αποκλειστικά για την ανάπτυξη του εθίμου. Οπως επίσης θα μπορούσε να προχωρήσει σε συμφωνία με τοπικές ή πανελλήνιες σοκολατοποιίες, για να τύπωνε κάθε χρόνο τη δική του σοκολάτα με το λογότυπο του Δήμου και του Καρναβαλικού Οργανισμού, που θα μπορούσε να αποφέρει επιπλέον έσοδα».

«ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ…»

Οπως επίσης σημειώνει, το δελτίο που είχε ετοιμαστεί προς κατάθεση στο ΥΠΠΟΑ, λόγω περιορισμένου χώρου, αφιέρωνε μονάχα λίγες γραμμές για την περιγραφή του σοκολατοπολέμου, κάτι που είναι δυσανάλογο της προφοράς του στο θεσμό του Πατρινού Καρναβαλιού.

Μετά την κατάληξη που είχε η φετινή υποψηφιότητα, ο Περικλής Δημητρόπουλος επαναδιατυπώνει την πρότασή του, αυτή τη φορά δημόσια μέσω της «Π»: «Εμείς επαναφέρουμε την πρότασή μας στην πρόεδρο του Καρναβαλικού Οργανισμού. Ελπίζουμε να εισακουστούμε, προς όφελος του εθίμου και της πόλης…».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ