Πατρινό Καρναβάλι: Στον «αέρα» η υποψηφιότητα για την Άυλη Κληρονομιά – Τι δήλωσε στην «Π» η Ηρα Κουρή

Τα «έσπασαν» η Ήρα Κουρή και μέλη της συνατακτικής ομάδας για το Δελτίο υποψηφιότητας στο Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Πατρινό Καρναβάλι: Στον «αέρα» η υποψηφιότητα για την Άυλη Κληρονομιά – Τι δήλωσε στην «Π» η Ηρα Κουρή

Στον «αέρα» βρίσκεται πλέον, μόλις μία ημέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης του σχετικού Δελτίου Στοιχείου Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς προς την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, η εγγραφή του θεσμού του Πατρινού Καρναβαλιού στο Εθνικό Ευρετήριο της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας!

Πατρινό Καρναβάλι: Στον αέρα το Δελτίο για το Ευρετήριο Άυλης Κληρονομιάς

Με προχθεσινή επιστολή της προς τα μέλη της ομάδας εργασίας, που απαρτίζουν εκπρόσωποι πληρωμάτων παλαιοί καρναβαλιστές, φορείς και σωματεία, η πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού, Ηρα Κουρή, ενημερώνει ότι το Δελτίο θα συνταχθεί εκ νέου από άλλα μέλη της καρναβαλικής κοινότητας «που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν συνδράμει στη σύνταξη του»! Ακυρώνοντας έτσι την προσπάθεια δεκάδων γνωστών συμπολιτών, οι οποίοι επί μεγάλο χρονικό διάστημα συνέγραψαν εθελοντικά το σχετικό Δελτίο.

Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΚΔΟΧΗ

Σύμφωνα με την επιστολή της Ηρας Κουρή, που απέστειλε προς τα μέλη της συντακτικής ομάδας και την οποία αποκαλύπτει η «Π», ο λόγος που εμφανίζεται για την αλλαγή της συντακτικής ομάδας, είναι η διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων του Δελτίου από την ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, που είναι ο επίσημος φορέας του θεσμού.

Σχετικά, η επιστολή Κουρή αναφέρει:

«Μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, η επιτροπή που προέκυψε, με συνέπεια και ευθύνη επεξεργάστηκε και συνέθεσε το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την σύνταξη του δελτίου, υπό τον συντονισμό και την καθοδήγηση της διευθύντριας της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, Σοφίας Χρυσοπούλου. Λίγο πριν την εκπνοή της κατάθεσης του δελτίου, όμως, προέκυψε σοβαρό θέμα πνευματικών δικαιωμάτων.
Ειδικότερα, η άρνηση μελών της συντακτικής ομάδας, όπως διαμορφώθηκε στην πορεία, να οριστεί ως συντονίστρια συντακτών η διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ Σοφία Χρυσοπούλου, η οποία εκπροσωπεί τον Επίσημο Φορέα του Πατρινού Καρναβαλιού, μας οδηγεί δυστυχώς στην απόφαση, το Δελτίο να συνταχθεί εκ νέου από μέλη της κοινότητας που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, έχουν συνδράμει στη σύνταξη του Δελτίου και αποδέχονται ότι επικεφαλής και συντονίστρια της συντακτικής ομάδας είναι η διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, ώστε τα πνευματικά δικαιώματα του συλλογικού έργου της σύνταξης του Δελτίου, αυτοδίκαια και εξαρχής, δηλαδή ήδη κατά τον χρόνο ολοκλήρωσης του συντακτικού έργου και υποβολής του Δελτίου στο υπουργείο Πολιτισμού, να περιέλθουν στην ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, που είναι ο επίσημος φορέας του θεσμού.
Η ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, ως επίσημος φορέας του θεσμού, καθώς και η δημοτική αρχή έχουν υποχρέωση να προβούν στις ως άνω ενέργειες, διαφυλάσσοντας και προστατεύοντας στο παρόν και στο μέλλον τα δικαιώματα του συνόλου των δημοτών».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ

Μέλη της ομάδας εργασίας, μιλώντας στην «Π», χαρακτηρίζουν εντελώς προσχηματικές και αδικαιολόγητες τις αιτιάσεις της Ηρας Κουρή, ενώ είναι αποφασισμένοι να κινηθούν νομικά, στην περίπτωση που το δελτίο που έχουν συντάξει, ή μέρος αυτού (τροποποιημένο ή μη) χρησιμοποιηθεί για την κατάθεση της υποψηφιότητας του Πατρινού Καρναβαλιού, στο υπουργείο Πολιτισμού.

Οπως επισημαίνουν, μιλώντας στην «Π», οι λόγοι είναι άλλοι:

Ο ένας είναι η ξαφνική επιμονή της προέδρου να παρουσιαστεί ως συντονίστρια η διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, Σοφία Χριστοπούλου, αντί της Χριστίνας Σκαρπέτα, που είχαν ορίσει τα μέλη της ομάδας. Οι ίδιοι, αντιπρότειναν να εμφανιστούν και τα δύο ονόματα ως συντονίστριες, αλλά δεν έγινε αποδεκτό από την πρόεδρο.

Σε ό,τι αφορά στο επιχείρημα περί προάσπισης των πνευματικών δικαιωμάτων του Καρναβαλικού Οργανισμού, που προτάσσεται στην επιστολή Κουρή, οι συντάκτες του δελτίου, ξεκαθαρίζουν στην «Π», ότι είχαν δεσμευθεί να παραιτηθούν από οποιοδήποτε πνευματικό δικαίωμα υπέρ της ΚΕΔΗΠ, από την στιγμή που θα γινόταν η κατάθεση της υποψηφιότητας.

ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Οπως ισχυρίζονται τα μέλη της συντακτικής ομάδας και όπως φαίνεται από σχετικό e-mail της συντονίστριας προς τους συντάκτες του δελτίου, η Ηρα Κουρή ζήτησε να αναγραφεί η ίδια ως έχουσα την φιλολογική επιμέλεια του δελτίου. Κάτι, που επίσης οι καρναβαλιστές, δεν δέχθηκαν, οπότε όπως φαίνεται προκλήθηκε η τελική ρήξη.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑΕΙ Η ΗΡΑ ΚΟΥΡΗ

Πατρινό Καρναβάλι: Στον «αέρα» η υποψηφιότητα για την Άυλη Κληρονομιά – Τι δήλωσε στην «Π» η Ηρα Κουρή Μιλώντας στην «Π» η πρόεδρος του Καρναβαλικού Οργανισμού δήλωσε αιφνιδιασμένη από την αξίωση κάποιων μελών να μην εμφανιστεί η διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ ως συντονίστρια στο Δελτίο, αφού όπως τονίζει, αυτό ήταν ξεκαθαρισμένο από την αρχή.

«Είναι εκ των ων ουκ άνευ, ως συντονίστρια στο Δελτίο να αναγράφεται η διευθύντρια της ΚΕΔΗΠ, ώστε τα πνευματικά δικαιώματα του συλλογικού έργου της σύνταξης του Δελτίου να περιέλθουν στην ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας, που είναι και ο επίσημος φορέας του θεσμού. Δεν έχω το δικαίωμα ως πρόεδρος να δεσμεύσω σε ό,τι αφορά τα πνευματικά δικαιώματα κάποιο επόμενο ΔΣ του Καρναβαλικού Οργανισμού, ή κάποια μελλοντική δημοτική αρχή».

Μάλιστα σημειώνει ότι μπροστά στο αδιέξοδο ήταν η ίδια που πρότεινε προχθές την αναγραφή και των δύο κυριών (Χρυσοπούλου και Σκαρπέτα) ως συντονιστριών του Δελτίου, κάτι που, όπως λέει, απέρριψε μέρος των μελών της ομάδας σύνταξης.

Το κύριο ζήτημα που βέβαια προκύπτει πλέον, είναι εάν αύριο 23 Σεπτεμβρίου, που είναι η καταληκτική προθεσμία κατάθεσης της υποψηφιότητας, θα είναι έτοιμος ένας τόσο ογκώδης και εμπεριστατωμένος φάκελος, ή αν θα δοθεί κάποια παράταση από το ΥΠΠΟ. Και το ερώτημα βέβαια είναι, γιατί προέκυψε αυτό το πρόβλημα στο… παρά πέντε της υποβολής.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ