Πατρινό Καρναβάλι: Συνεχίζονται οι «μετασεισμοί» – «Λογοκρισία ήθελε ο Δήμος»

Φουντώνει η κόντρα για την Άυλη Κληρονομιά. Βολές, αντεγκλήσεις και emails.

Πατρινό Καρναβάλι 

Συνεχίζονται τα σχόλια και οι ιοβόλες αντεγκλήσεις μετά τη ρήξη της προέδρου του Καρναβαλικού Οργανισμού με την ομάδα των εθελοντών που συνέτασσαν το Δελτίο για την Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Unesco.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι το 37σέλιδο κείμενο που συνθέτει το Δελτίο, έχει κατοχυρωθεί νομικά από τους καρναβαλιστές, προκειμένου να μην χρησιμοποιηθεί χωρίς την άδειά τους από την ΚΕΔΗΠ.

Αν και ο Καρναβαλικός Οργανισμός δεν προέβη σε καμία ανακοίνωση, οι πληροφορίες της «Π» κάνουν λόγο για άλλο Δελτίο, το οποίο θα καταβάλλετο προσπάθεια να κατατεθεί από την ΚΕΔΗΠ λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες, οπότε και έληγε η προθεσμία υποβολής!

Πάντως, σε κοινή τους ανακοίνωση, οι καρναβαλιστές μεταθέτουν τις ευθύνες στην Ηρα Κουρή, απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, που έκανε λόγο για «εκβιασμούς» των συντακτών.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ανάμεσα στα άλλα ότι «η συντακτική ομάδα δούλεψε επί εξάμηνο και ουδέποτε διεκδίκησε τα πνευματικά δικαιώματα του Πατρινού Καρναβαλιού, όπως λανθασμένα αναφέρεται. Και για το παρόν Δελτίο, όπως και για κάθε συγγραφικό έργο, τα πνευματικά δικαιώματα επί του κειμένου ανήκουν στους συγγραφείς του. Είναι σαφές εκ του νόμου και γνωστό στους πάντες!

Ο λόγος που επιφυλασσόμεθα για την παρέμβαση της προέδρου στο παρά 5΄ της υποβολής και για την επιμονή της να έχει τα πνευματικά δικαιώματα επί των κειμένων του Δελτίου αυτή τη στιγμή, έχει να κάνει με τους ενδοιασμούς που έχουμε για την πιθανότητα αλλοίωσης του ήδη συνταχθέντος Δελτίου, κατά το χρονικό διάστημα της διαβούλευσης του με το υπουργείο, από τη πλευρά της ΚΕΔΗΠ. Και επαναλαμβάνουμε, όπως έχουμε ήδη δηλώσει, τα πνευματικά δικαιώματα των κείμενων του Δελτίου θα διατεθούν από εμάς στη ΚΕΔΗΠ, με την οριστική του έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού.

Στο Πατρινό Καρναβάλι αρμόζει περίοπτη θέση στο Εθνικό Ευρετήριο Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το ήδη έτοιμο Δελτίο που έχουμε συντάξει παραμένει στη διάθεση της ΚΕΔΗΠ, προκειμένου να κατατεθεί εμπρόθεσμα. Αν το ήδη έτοιμο Δελτίο δεν κατατεθεί άμεσα, δεν θα είμαστε εμείς που στερούμε τη θέση αυτή στο Πατρινό Καρναβάλι.

Χ. ΑΝΤΙΟΧΟΥ: «ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Παράλληλα, μέλη της συντακτικής ομάδας μιλώντας στην «Π» δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τη δυσμενή εξέλιξη.

Η Χαρά Αντιόχου σημειώνει ότι «δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να παραχωρούσαμε τα πνευματικά δικαιώματα των κειμένων που φτιάξαμε εμείς οι ίδιοι, παρά μόνο όταν θα εγκρίνετο η υποψηφιότητα του Πατρινού Καρναβαλιού.

Οπως και είχαμε όλοι δεσμευθεί. Και αυτό το κάνουμε, από φόβο μήπως αλλαχτούν και πειραχτούν τα κείμενά μας από τον Δήμο, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Η ανακοίνωση του Δήμου διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, αφού αν κάποιος είναι που προσπαθεί να πάρει τα πνευματικά δικαιώματα του άλλου, αυτή είναι η ΚΕΔΗΠ και όχι οι συντάκτες του Δελτίου, που αυτονόητα τα κατέχουν».

ΕΛ. ΓΚΕΚΑ: «ΕΠΙΝΟΗΣΗ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ»

Το μέλος του ΔΣ του Καρναβαλικού Οργανισμού, Ελένη Γκέκα, δηλώνει στην «Π» ότι δεν είχε τεθεί ποτέ θέμα πνευματικών δικαιωμάτων, παρά μόνο ήταν μια επινόηση της τελευταίας στιγμής εκ μέρους της ΚΕΔΗΠ, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια ιδεολογικής παρέμβασης εκ μέρους του Δήμου: «Με θλίβει βαθιά αυτή η κατάσταση και δεν μπορώ να το καταλάβω! Είναι επίσης ακατανόητη η επιμονή της κ. Κουρή, να συμπεριληφθεί στην συντακτική ομάδα ως έχουσα τη φιλολογική επιμέλεια των κειμένων, αφού δεν είχε καμία συμμετοχή στη σύνταξη. Δεν έχει γράψει ούτε μία λέξη!»

Π. ΨΩΜΑΣ: «ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ»

Ο Πέτρος Ψωμάς, μιλώντας και αυτός στην «Π», κάνει λόγο για προσπάθεια λογοκρισίας και υφαρπαγής του πονήματος, εκ μέρους της κ. Κουρή: «Το εντελώς αδικαιολόγητο “άδειασμα” της συντακτικής ομάδας από την κ. Κουρή, στο παρά 5΄ της υποβολής του κειμένου, αποτελεί μέγιστη απρέπεια απέναντι στην επίπονη εργασία και στην εθελοντική τους προσφορά. Ηταν ξεκάθαρη, στο τέλος της διαδικασίας, η έντονη προσπάθεια λογοκρισίας, ελέγχου και υφαρπαγής του πονήματος, του οποίου τα πνευματικά δικαιώματα, ουδείς αρνήθηκε να παραχωρήσει στο νομικό πρόσωπο. Οι χειρισμοί, οι ισχυρισμοί και η συμπεριφορά της κ. Κουρή συνιστούν προσβολή προς τους συνεργάτες που εκείνη επέλεξε και πλήττουν το Καρναβάλι μας, για πολλοστή φορά κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας της. Δυσκολεύομαι πλέον να πιστέψω πως όλα αυτά συμβαίνουν τυχαία».

ΚΟΥΡΗ: ΕΙΧΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ!

Από την άλλη πλευρά, επιβεβαιώνεται ο προχθεσινός ισχυρισμός της προέδρου του Καρναβαλικού Οργανισμού στην «Π», σύμφωνα με τον οποίο στις 20/9 είχε προτείνει συμβιβαστική λύση με την αναγραφή στο Δελτίο δύο ονομάτων. Τόσο της εκπροσώπου των καρναβαλιστών, Χριστίνας Σκαρπέτα, όσο και της διευθύντριας της ΚΕΔΗΠ Σοφίας Χρυσοπούλου. Το σχετικό e mail της προέδρου προς τα μέλη, το οποίο έχει στη διάθεσή της η «Π», το επιβεβαιώνει.

Ν. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ»

«Πρωτοφανή και ανοίκεια» χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της προέδρου του Καρναβαλικού Οργανισμού απέναντι στους συντάκτες του Δελτίου ο επικεφαλής της «Νέας Πάτρας» Νίκος Νικολόπουλος και διαβλέπει ενορχηστρωμένο σχέδιο της δημοτικής αρχής για να επιβάλει τις ιδεολογικές της θέσεις στο κείμενο:
«Με αστείες προφάσεις και προκλητική μεθοδολογία, η κ. Κουρή ακυρώνει τον κόπο των καρναβαλιστών και οδηγεί το θεσμό σε αδιέξοδο! Μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή εξέλιξη, εάν διέθετε πολιτική ευθιξία, θα έπρεπε να είχε ήδη υποβάλει την παραίτησή της!

Είμαστε όμως ως ‘’Νέα Πάτρα’’ σίγουροι ότι δεν θα το κάνει. Διότι είναι φανερό ότι η κ. Κουρή ήταν σε διατεταγμένη πολιτική αποστολή από τον ίδιο τον δήμαρχο για να τινάξει τη διαδικασία στον ‘’αέρα’’, αφού ο Δήμος δεν μπόρεσε να επιβάλει στους εθελοντές τις πολιτικές ιδεοληψίες του και να προσθέσει τις ‘’κόκκινες’’ πινελιές του στο τελικό κείμενο».

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ