Πατρινοί βίωσαν τι σημαίνει να είσαι τυφλός – Η δράση στο κέντρο από την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών ΦΩΤΟ

Τα μέλη της Περιφερειακής Ενωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδας με υπομονή επιχείρησαν χθες, στο πλαίσιο βιωματικής δράσης, να υπενθυμίσουν στους κατοίκους της Πάτρας την ύπαρξής τους.

«Οποιος έχει πρόβλημα με το πρόβλημά μου, τότε το πρόβλημα το έχει αυτός, πράγμα που σημαίνει ότι η αναπηρία δεν είναι το πρόβλημα. Πρόβλημα είναι το πώς αυτή αντιμετωπίζεται».

Η δήλωση της προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδος, Φένιας Χορμπά, με αφορμή τη χθεσινή πραγματοποίηση βιωματικής δράσης στην πλατεία Γεωργίου.

Συγκεκριμένα τα μέλη της Περιφερειακής Ενωσης Τυφλών θέλησαν να δείξουν στην πράξη στους πολίτες τι σημαίνει να είσαι τυφλός. Ετσι στο πλαίσιο της δράσης έγινε διανομή ενημερωτικού υλικού και στη συνέχεια, πολίτες της Πάτρας, κλείνοντας τα μάτια τους, κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν λευκό μπαστούνι και σκύλο οδηγό, να περιηγηθούν μαζί με ένα τυφλό άτομο στον χώρο της πλατείας, όσο και σε παρακείμενους δρόμους, για να διαπιστώσουν από κοινού πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα της προσβασιμότητας στην πόλη μας.

Επίσης στον χώρο της πλατείας Γεωργίου που φιλοξενήθηκε η εκδήλωση υπήρχαν γραφομηχανές, όπου με τη βοήθεια εθελοντών και μελών του Συλλόγου, αρκετοί από τους πολίτες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Ενωσης Τυφλών, έγραψαν με το σύστημα γραφής και ανάγνωσης Μπράιγ. Σκοπός ήταν να αντιληφθούν τον τρόπο με τον οποίο γράφει και διαβάζει ένα άτομο με πρόβλημα όρασης.

Τα μέλη της Περιφερειακής Ενωσης Τυφλών Δυτικής Ελλάδας με υπομονή επιχείρησαν χθες να υπενθυμίσουν στους κατοίκους της Πάτρας την ύπαρξής τους. Να τους γνωρίσουν τον πιστό οδηγό τους, το λευκό μπαστούνι τους. Να τους υπενθυμίσουν ότι εάν παρκάρουν τα αυτοκίνητα και τα δίκυκλά τους στις διαβάσεις και πάνω στα πεζοδρόμια καλύπτοντας τον οδηγό όδευσης τυφλών, τους βάζουν εμπόδια στο να ασκήσουν το απλό τους δικαίωμα, να περπατήσουν στην πόλη χωρίς να έχουν την ανάγκη ενός φυσικού συνοδού.

Το θετικό και το ελπιδοφόρο είναι ότι δεκάδες συμπολίτες, μεταξύ των οποίων και αρκετά μικρά παιδιά, υποβλήθηκαν στη δοκιμασία να κλείσουν τα μάτια τους και να αισθανθούν έστω και λίγο τι σημαίνει να είσαι τυφλός. Επιχειρώντας να περπατήσουν με το λευκό μπαστούνι αντιλήφθηκαν τις δυσκολίες που συναντά ένας τυφλός στην πόλη και τις οποίες πολλές φορές δημιουργούν οι ίδιοι με τη συμπεριφορά τους.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Κώστας Πελετίδης