«Πατρινόραμα – Hellenic»: Τιμά τον εθνομουσικολόγο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα

Το περιοδικό «Πατρινόραμα – Hellenic» τιμά τον εθνομουσικολόγο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λάμπρο Λιάβα.

«Πατρινόραμα - Hellenic»: Τιμά τον εθνομουσικολόγο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρο Λιάβα

Στο πλαίσιο της θεατρικής – μουσικής παράστασης με τίτλο «Τα Κατά Μάρκον – Μια Ρεμπέτικη Λειτουργία», σε σκηνοθεσία – ερμηνεία του Τάκη Χρυσικάκου, που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Μαΐου 2023, ώρα 20:30 στο θέατρο «Πάνθεον» στην Πάτρα, το πανελλαδικό περιοδικό «Πατρινόραμα-Hellenic» τιμά τον καθηγητή Λάμπρο Λιάβα, καθώς υπήρξε ουσιαστική η συμβολή του το 2017 στην καθιέρωση του ρεμπέτικου τραγουδιού, ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με απόφαση της Ουνέσκο.

Ήταν ο επιστημονικός σύμβουλος για την όλη τεκμηρίωση του φακέλου και την εκπόνηση του βίντεο που συνόδευσε την υποψηφιότητα, εγγραφής του Ρεμπέτικου στον κατάλογο της Ουνέσκο.

Ο Λάμπρος Λιάβας διευθυντής του Τομέα Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών, που υπογράφει την παράσταση «Τα Κατά Μάρκον – Μια Ρεμπέτικη Λειτουργία», έχει πραγματοποιήσει την ιστορική-μουσικολογική έρευνα, τα κείμενα, τη μουσική επιμέλεια και παρουσιάζει στους θεατές τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαμόρφωσαν το κλασικό Ρεμπέτικο ως ταυτότητα και μνήμη του ελληνικού μουσικού πολιτισμού.

Μέσα από την ερευνά, προβάλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του. Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου.

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ