Πατρών-Τριπόλεως: Το GPS έστειλε σε ζευγάρι Γερμανών σε στάνη!

Τα συστήματα πλοήγησης εμφανίζουν λανθασμένα τον δρόμο ως κλειστό, στο ύψος της Δίβρης Ηλείας. Ζευγάρι Γερμανών τουριστών με τροχόσπιτο, κατέληξε σε αδιάβατο παράδρομο

Πατρών-Τριπόλεως: Το GPS έστειλε σε ζευγάρι Γερμανών σε στάνη!

Σύγχυση προκαλεί στους οδηγούς η Εθνική Οδός 111 Πατρών – Τριπόλεως, καθώς τα συστήματα πλοήγησης εμφανίζουν λανθασμένα τον δρόμο ως κλειστό, στο ύψος της Δίβρης Ηλείας. Στην πραγματικότητα, η οδός είναι ανοιχτή στο 75ο χλμ έξω από τη Δίβρη, μετά την αποκατάσταση της καθίζησης που είχε σημειωθεί στο παρελθόν. Ωστόσο, τα ψηφιακά δεδομένα δεν έχουν ενημερωθεί, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί και τουρίστες να μπερδεύονται.

Το πρόβλημα έγινε αντιληπτό όταν κτηνοτρόφοι της περιοχής ενημερώθηκαν τηλεφωνικά για ένα ζευγάρι Γερμανών τουριστών με τροχόσπιτο, που ακολούθησε το navigator και κατέληξε σε αδιάβατο παράδρομο στην περιοχή Μπαρμπότα. Οι ντόπιοι, επικοινωνώντας με… νοήματα, κατεύθυναν τους τουρίστες πίσω στον ασφαλή δρόμο, αποτρέποντας ενδεχόμενα ατυχήματα.

Ο Θ.Ζ., κάτοικος Δίβρης, ανέλαβε πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος, ενημερώνοντας παράλληλα πολλαπλούς φορείς και κοινότητες: Εγινε αναφορά στην κοινότητα της Google για τη διόρθωση των χαρτών, ενώ έγινε επικοινωνία με την Περιφέρεια, ώστε να εξεταστεί αν οι επίσημοι χάρτες χρειάζονται παρέμβαση. Ενα τεχνικό στέλεχος με εξειδίκευση στα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών αξιολογεί την κατάσταση, ενώ σε κάθε περίπτωση υπάρχει δυνατότητα επί τόπου επαλήθευσης του GPS από ντόπιους, που γνωρίζουν την περιοχή.

Η Google έχει δεσμευτεί να απαντήσει εντός 24 ωρών, ενώ οι δράσεις των τοπικών αρχών και κατοίκων δείχνουν ότι η συνεργασία μεταξύ πολιτών, τεχνολογίας και δημόσιων φορέων μπορεί να λύσει προβλήματα που φαίνονται μικρά, αλλά προκαλούν σημαντική ταλαιπωρία.

Ο Κώστας Παπαϊωάννου, κτηνοτρόφος από τη Δίβρη, είπε στην «Π»: «Ερχονταν οι ξένοι και έβλεπαν ότι ο δρόμος κλειστός. Εμείς είπαμε “όχι, περνάει κανονικά”, αλλιώς θα κολλούσαν στον παράδρομο και θα χάλαγε το τροχόσπιτο. Τέτοια πράγματα δεν πρέπει να γίνονται». Και προσθέτει:
«Μπαίνουν οι τουρίστες από το navigator σε χωματόδρομους, τα χάνουν. Μας φώναξαν και τους δείξαμε εμείς τον σωστό δρόμο. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι η ΕΟ είναι ανοιχτή!».

Το περιστατικό αναδεικνύει δύο βασικά ζητήματα: Τη σημασία της έγκαιρης ενημέρωσης των ψηφιακών χαρτών. Παρά τις φυσικές επισκευές και την αποκατάσταση της οδού, το πρόβλημα παρέμεινε στους ψηφιακούς χάρτες λόγω της προηγούμενης καθίζησης.

Την ανάγκη για ενημέρωση των οδηγών και των τουριστών: Οι λανθασμένες πληροφορίες στα συστήματα πλοήγησης μπορούν να προκαλέσουν καθυστερήσεις, αναστροφές και κίνδυνο για οχήματα, ειδικά για τροχόσπιτα και μεγάλα φορτηγά.

Οι Αρχές καλούν τους οδηγούς να ενημερώνονται για την κατάσταση της ΕΟ 111 και να ακολουθούν τις επίσημες σημάνσεις, ενώ ταυτόχρονα απευθύνουν έκκληση στα ΜΜΕ και τις διαδικτυακές κοινότητες να κοινοποιήσουν ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός και ασφαλής.

Οπως αναφέρει ο Θόδωρος Λιάκος, το συγκεκριμένο περιστατικό καταδεικνύει πώς ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα στα ψηφιακά μέσα μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα πολιτών και τουριστών και υπογραμμίζει την ανάγκη συντονισμού μεταξύ δημοσίων φορέων, τοπικών κοινοτήτων και τεχνολογικών πλατφορμών για την έγκαιρη ενημέρωση και την ασφαλή κυκλοφορία στους δρόμους. Το λάθος στο navigator φέρνει σύγχυση στην ΕΟ 111 Πατρών – Τριπόλεως και στον προορισμό των οδηγών…

Βασίλης Γιαννόπουλος: Γρήγορη παρέμβαση από την Περιφέρεια

Πατρών-Τριπόλεως: Το GPS έστειλε σε ζευγάρι Γερμανών σε στάνη!Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, μιλώντας στην «Π», επιβεβαίωσε ότι το ζήτημα με τα λανθασμένα δεδομένα στους ψηφιακούς χάρτες της ΕΟ 111 Πατρών–Τριπόλεως είναι υπαρκτό και προκαλεί σύγχυση στους οδηγούς.

«Το πληροφορηθήκαμε χθες», είπε ο κ. Γιαννόπουλος, «και αμέσως έγινε παρέμβαση από την περιφερειακή αρχή προς το υπουργείο Υποδομών, τους γνωστοποιήσαμε το ζήτημα και σήμερα θα αποσταλεί και υπηρεσιακό έγγραφο, ώστε να αποκατασταθεί το λάθος. Εκτιμάμε ότι θα διορθωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Είναι σημαντικό να γίνει σύντομα, γιατί περιμένουμε και κόσμο λόγω Πάσχα και το πρόβλημα είναι μεγάλο».

Παράλληλα, ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι υπάρχει και άλλο, αντίστοιχο και μεγαλύτερο πρόβλημα στα όρια Ηλείας–Αρκαδίας, στον οδικό άξονα Λαγκάδια–Βυτίνα, όπου ο δρόμος είναι κλειστός λόγω κατολίσθησης. «Υπάρχει παράκαμψη, αλλά οι ψηφιακοί χάρτες στέλνουν τους οδηγούς σε ακατάλληλους δρόμους, προκαλώντας αλαλούμ», σημείωσε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης ενημέρωσης των ψηφιακών χαρτών και συντονισμένης παρέμβασης από τις αρμόδιες αρχές.

Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη

Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.

Viber: +306909196125