Παύλος Χρηστίδης στην “ΠτΚ”: «Εμείς δημιουργούμε τώρα το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής»

Ο κ. Χρηστίδης επισημαίνει ότι η φύλαξη των δασών και των περιουσιών των πολιτών δεν μπορεί, σ’ ένα κράτος δικαίου, να είναι υπόθεση μόνο των ίδιων των πολιτών

xristidiskinal

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, απαντώντας στην «ΠτΚ» αναφέρεται στο δράμα που βιώνει η χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, αλλά και για την πορεία του ΚΙΝΑΛ.

Κύριε Χρηστίδη, την τελευταία εβδομάδα γίναμε μάρτυρες καταστροφικών πυρκαγιών στην Αχαΐα, Ηλεία, Αττική, Εύβοια κ.ά.. Εκτιμάτε ότι υπάρχουν κυβερνητικές αστοχίες στη διαχείριση αυτών των κρίσεων;
Δυστυχώς κ. Γκιόκα ζούμε μια ασύλληπτη τραγωδία. Και τα πολλά λόγια είναι περιττά τέτοιες ώρες. Οι τελευταίες εφιαλτικές μέρες για την Ελλάδα αποτελούν ακόμη μια συνέπεια της κλιματικής κρίσης που αλλάζει βίαια τον κόσμο και τις ζωές μας. Οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι εθελοντές, οι εργαζόμενοι στην πολιτική προστασία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνουν υπεράνθρωπη αλλά και άνιση προσπάθεια με τις πύρινες φλόγες.
Προφανώς τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ειδικά, για τους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους, το βιός μιας ζωής. Εμείς επισκεφθήκαμε με την Φώφη Γεννηματά την Αχαΐα και τη Βαρυμπόμπη, ενώ κλιμάκια μας επισκέφτηκαν Εύβοια και Ηλεία, όπου είδαμε δυστυχώς όσα άφησε πίσω της η πυρκαγιά. Ως τώρα, δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινες ζωές, αλλά η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, έχουν χαθεί πάρα πολλά ζώα, πολλές εκτάσεις συμπαγούς δάσους καήκαν, οι άνθρωποι έχουν χάσει τις περιουσίες τους.
Είναι προφανές πως από δω και μπρος, χρειάζεται ένα σχέδιο το οποίο θα οδηγήσει σε γρήγορη φυσική αποκατάσταση του δάσους και στη συνέχεια την όποια τεχνητή, κάτω από δασολογική καθοδήγηση. Αυτό που επείγει τώρα, είναι τα αντιπλημμυρικά έργα για να μην έχουμε καταστροφές με τις πρώτες νεροποντές. Επίσης, σε περιοχές που γειτνιάζουν με υδάτινα οικοσυστήματα είναι διπλή η ανάγκη για έργα, μιας και τα φερτά υλικά που θα παρασυρθούν με τις νεροποντές προς αυτά, θα είναι καμμένη γη και απόβλητα φωτιάς. Επίσης, χρειάζεται συντονισμένη και ολιστική αποκατάσταση των καμένων φυσικών και αγροδασικών οικοσυστημάτων με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες αναγέννησης της φυσικής βλάστησης. Φυσικά πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους, όποιοι έχασαν τις περιουσίες τους άμεσα.
Δυο χρόνια τώρα η δομή της πολιτικής προστασίας έχει αλλάξει ελάχιστα, σε σχέση με αυτό που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Ποιες είναι οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ για μια νέα και λειτουργική Πολιτική Προστασία; Όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν την ανάγκη μεγάλων αλλαγών στη δομή και λειτουργία της πολιτικής προστασίας.
Κεντρική ιδέα στην πρότασή μας είναι η ευθύνη της ενιαίας εντολής, δηλαδή ένα πρόσωπο θα έχει την ευθύνη σε επίπεδο δήμου, περιφέρειας και κεντρικά.
Το βασικό μοντέλο που προτείνουμε είναι η Πολιτική προστασία να τεθεί υπό τον πρωθυπουργό με βάση τον νέο νόμο για το επιτελικό κράτος και με την δική του ευθύνη θα πραγματοποιείται ο συνολικός σχεδιασμός για μια 5ετία που θα εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αυτός ο σχεδιασμός θα υλοποιείται από μόνο τρία όργανα σε επίπεδο δήμου, περιφέρειας και πανελλαδικά, υπό τον συντονισμό του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος θα είναι πολιτικό πρόσωπο κι όχι υπηρεσιακός παράγων.
Την ευθύνη της επιχειρησιακής εφαρμογής θα έχει ένας γενικός διευθυντής ανά διοικητική βαθμίδα που θα επιλέγεται με ανοιχτές διαδικασίες, όπως προβλέπεται, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα έχει στη διάθεσή του τους απαραίτητους μηχανισμούς.

Υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προτίμησε να ενισχύσει την αστυνομία, στη κατεύθυνση της καταστολής και άφησε την πυροσβεστική και γενικά τη δασοπροστασία σε δεύτερη μοίρα. Είναι, τελικά, όλα θέμα προτεραιοτήτων;
Αυτή τη στιγμή δεν είναι η ώρα για πολιτική αντιπαράθεση και γιαυτό μου κάνει αλγεινή εντύπωση η τοξική μικροκομματική αντιπαράθεση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση των πυρκαγιών δεν πρέπει να εξαντλείται στη χρήση των εναέριων μέσων. Και σε αυτήν την Κυβέρνηση υπήρξαν ακόμη μια φορά Επιμηθείς. Όλοι γνώριζαν για τον επερχόμενο καύσωνα, όλοι οι υπεύθυνοι ήξεραν ότι ο βασικός πνεύμονας πρασίνου της Αθήνας ήταν ένα δάσος που θα γινόταν παρανάλωμα στην πρώτη φωτιά. Η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών και η μη φύλαξη του δάσους είναι ελλείμματα πολιτικής. «Το δάσος, εν καιρώ, θα ξαναγίνει», ανέφερε ο κ. Πρωθυπουργός «και τα σπίτια θα ξαναχτιστούν». Αυτά κατάλαβε ως προβλήματα της πολιτικής προστασίας και της δασοπροστασίας. Κάλεσε, μάλιστα, τους πολίτες να επαγρυπνούν ενόψει των ανέμων και των καταιγίδων που προβλέπεται ότι θα ακολουθήσουν.
Η φύλαξη των δασών και των περιουσιών των πολιτών δεν μπορεί, σ’ ένα κράτος δικαίου, να είναι υπόθεση μόνο των ίδιων των πολιτών. Το δόγμα της ατομικής ευθύνης στις περιπτώσεις εξώφθαλμης ευθύνης του κράτους είναι και ανεύθυνο και επικίνδυνο.
Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός δήλωνε ένα μήνα πριν ότι «είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ», η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Η υποχρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών είναι μια πραγματικότητα. Η κυβέρνηση της ΝΔ φέτος, από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν σχεδόν 4,5 εκατομμύρια. Αυτές οι Κινήσεις δείχνουν την έλλειψη κατάλληλης στρατηγικής.

Ακούμε αρκετά συχνά από διάφορα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής, να υποστηρίζουν ότι πρέπει να πρέπει να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ. Συμφωνείτε με αυτή τη προσέγγιση;
Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ κύριε Γκιόκα, ο βασικός πρωταγωνιστής, ο βασικότερος πυλώνας του ΚΙΝΑΛ. Με τα σύμβολά του στα ψηφοδέλτια, με την ιστορική έδρα του στη Χαρίλαου Τρικούπη, με τα πρόσωπα και τις πολιτικές του να θυμίζουν πάντα όσα κάναμε και όσα μπορούμε να κάνουμε. Η άνοδος του Κινήματος Αλλαγής είναι προϋπόθεση για να δικαιωθεί το έργο του ΠΑΣΟΚ, που τόσο στοχοποιήθηκε για να ξεπλύνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τις δικές τους ευθύνες. Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν παραγράφεται. Εμείς δημιουργούμε τώρα το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Εδώ είμαστε για να κάνουμε ό,τι έκανε το ΠΑΣΟΚ από το 1974 έως το 1981. Να πείσουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια περήφανη χώρα, με υψηλές προσδοκίες και ταχύτητες. Με τον Έλληνα και την Ελληνίδα πρωταγωνιστές της νέας εποχής που ανοίγεται μπροστά μας.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν δυνάμεις, εντός και εκτός του κόμματος σας, που θέλουν να σταματήσουν την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ και να το μετατρέψουν σε ένα μικρό κόμμα-κυβερνητικό εταίρο των δύο σημερινών πόλων του πολιτικού συστήματος;
Δεν διαπραγµατευόµαστε την αυτόνοµη πορεία, τον προγραμματικό μας λόγο, την αυτοδύναµη στρατηγική της παράταξης, µε κανέναν και για τίποτα. Προχωράμε δυνατά για να ξαναγίνουμε πρωταγωνιστές της πολιτικής όπως αρμόζει στην παράταξη και τους ανθρώπους της. Το ραντεβού με την ιστορία είναι μπροστά μας.

Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες αύξησης των περιστατικών βίας σε βάρος των γυναικών. Το ΚΙΝΑΛ ζητάει από την κυβέρνηση τη λήψη θεσμικών μέτρων. Μπορείτε, συνοπτικά, να μας περιγράψετε τι προτείνετε;

Δεκαπέντε περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας την ημέρα (!) κατέγραψε η ΕΛ.ΑΣ στη χώρα το έτος 2020.
Δυστυχώς, υπήρξε «προκλητική αδράνεια» στην ΕΛ.ΑΣ αναφορικά με την υπόθεση της δολοφονίας στη Δάφνη και επισημαίνει πως η ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία στη χώρα μας είναι μια μάστιγα, το ξερίζωμα της οποίας απαιτεί δραστικά μέτρα, όχι μόνον αστυνομικού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ που έχουν κατατεθεί στη Βουλή και περιλαμβάνονται στην ερώτηση, το 2020 καταγράφηκαν 5.413 περιστατικά (δηλαδή περίπου 450 περιστατικά ανά μήνα και 15 την ημέρα,), με το 73% εξ αυτών (4.243) να αφορούν γυναίκες και 1.566 άνδρες. Αντίστοιχα, η πλειονότητα των δραστών (83%) είναι άντρες και το υπόλοιπο 17% γυναίκες.
Το Κίνημα Αλλαγής, ήταν το πρώτο κόμμα, που από τα τέλη Μαρτίου παρατηρώντας την αυξητική τάση παγκοσμίως, είχε ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης και προτείναμε συγκεκριμένες λύσεις και θέσεις όπως:
@ Αλλαγή νομοθετικού πλαισίου, που περιλαμβάνει ειδικές ρυθμίσεις για τις γυναικοκτονίες.
@ Καμπάνια ενημέρωσης για τις διαστάσεις αυτού τεράστιου προβλήματος. Ολοι οι Ελληνες πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τις διαστάσεις αυτού του κοινωνικού προβλήματος και να ενημερωθούν για τον πενταψήφιο στον οποίο μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά που γνωρίζουν.
@ Πρωτοβουλία κατά την οποία θα υπάρχει “φράση – κωδικός”, την οποία θα χρησιμοποιούν οι γυναίκες στο φαρμακείο που επισκέπτονται και θα ειδοποιεί τον φαρμακοποιό για ύπαρξη ενδοοικογενειακής βίας και ανάγκη για άμεση βοήθεια.
@ Δημιουργία άμεσα πλατφόρμας ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τις γυναίκες οι οποίες χρειάζονται βοήθεια μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook).
@ Αξιοποίηση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που υλοποιούν οι Δήμοι, ώστε όταν εργαζόμενοι των Δήμων και εθελοντές επισκέπτονται κατοικίες, να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα ζητήματα βίας ή κακοποίησης και να αναφέρουν στις αρμόδιες αρχές άμεσα υποψίες ή περιστατικά.
Κυρίως, όμως, είναι θέμα παιδείας και γι’ αυτό χρειάζεται μια οργανωμένη προσπάθεια από το σχολείο για να μάθουμε να ζούμε αρμονικά με τον διπλανό μας, να αντιλαμβανόμαστε τα όρια, να ξεπεράσουμε κατεστημένες αντιλήψεις και να διαμορφώσουμε προσωπικότητες που έχουν ενσυναίσθηση και αξιακό πλαίσιο.

  • Η συνέντευξη δόθηκε στον Αντώνη Γκιόκα και δημοσιεύθηκε στην Πελοπόννησο της Κυριακής.
Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

mitsotakis OHE
mitsotakis synenteuksi typou χρ
kyriakos mitsotakis elpidoforos
30mjevya