Ο Παύλος στην «Π» για Κωνσταντίνο: «Ζωή του, η πατρίδα» – Το μεγάλο «ευχαριστώ» για τη συμμετοχή στο πένθος

Μήνυμα του πρίγκιπα Παύλου στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», για τον θάνατο του Κωνσταντίνου και την κληρονομιά, που αφήνει στην οικογένειά τους.

Παύλος Παύλος και Μαρί Σαντάλ, Κωνσταντίνος και Αννα-Μαρία

Είναι δύσκολες, πολύ δύσκολες ώρες για την βασιλική οικογένεια της Ελλάδας. Η απώλεια του Κωνσταντίνου συγκλόνισε όλα τα μέλη της, καθώς ήταν ο αγαπημένος σύζυγος, πατέρας, αδερφός και παππούς για όλους, μεγαλύτερους και μικρότερους.

Μέσα σε αυτή τη συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, «η Π» επικοινώνησε με τον γιο του Παύλο, ο οποίος είναι, πλέον, η κεφαλή του Οίκου, μεταφέροντας τα θερμά συλλυπητήρια για την απώλεια.

Ο ίδιος, με την ευγένεια και την απλότητα που τον διακρίνουν, θέλησε μέσω της εφημερίδας «Πελοπόννησος» να εκφράσει το μεγάλο «ευχαριστώ» της οικογένειας για τη συμμετοχή των πολιτών της περιοχής στο πένθος της.

Εχοντας ξενυχτήσει τα τελευταία μερόνυχτα -και φυσικά στη δύσκολη βραδιά που άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Υγεία» της Αθήνας -δίπλα στον πατέρα του, μετέφερε και την κληρονομιά που άφησε ο Κωνσταντίνος στον ίδιο και σε όλη την οικογένειά του.

«Λυπόμαστε όλοι που τον χάσαμε. Ομως άφησε στην καρδιά μας τη μεγάλη αγάπη για την πατρίδα μας, για την οποία αφιέρωσε όλη τη ζωή του, και την οποία πατρίδα μας αγαπούσε τόσο πολύ μέχρι το τέλος», ανέφερε ο Παύλος.

Παύλος

Οι γιοι του Κωνσταντίνου (από αριστερά Φίλιππος, Νικόλαος και Παύλος) στο Μαξίμου, για τα θέματα που αφορούσαν την κηδεία

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ «ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ» ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο πρίγκιπας Παύλος έχει περάσει από την Πάτρα (ιγκόγνιτο) αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια -πριν φυσικά από την επιβάρυνση της υγείας του πατέρα του- κυρίως κατά τη μετάβασή του σε νησιά του Ιονίου, για τις καλοκαιρινές του διακοπές, μαζί με τη γυναίκα του Μαρί-Σαντάλ και τα παιδιά τους Μαρία-Ολυμπία, Κωνσταντίνο-Αλέξιο, Αχιλλέα-Ανδρέα, Οδυσσέα-Κίμωνα και Αριστείδη-Σταύρο.

Ανθρωποι που τον είχαν συναντήσει τυχαία, έκαναν λόγο στην «Π», για έναν «εξαίρετο οικογενειάρχη», με έναν εξ αυτών μάλιστα, να μας τον χαρακτηρίζει και ως «πάτερ-φαμίλια και αγνό πατριώτη». Ο Παύλος ζητούσε να μάθει για την περιοχή μας, την πορεία της δημοτικής αρχής και τα έργα που είναι σε εξέλιξη και τα οποία θα αναβαθμίσουν -περαιτέρω- τη Δυτική Ελλάδα. Ο Παύλος ρωτούσε, συνεχώς, τα τελευταία χρόνια, για την πορεία των έργων στους αυτοκινητοδρόμους Πατρών-Αθηνών και Πατρών-Πύργου, αναφέροντας πως «θα εκτοξεύσουν την περιοχή». Μάλιστα, είχε δώσει και την υπόσχεση ότι σύντομα, όταν οι υποχρεώσεις του του το επιτρέψουν, θα προσκυνήσει τον ναό του Πολιούχου, Αγίου Ανδρέα.

 

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ  ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ

«Τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία. Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής. Γιατί τον άνθρωπο Κωνσταντίνο τον συνοδεύει, ήδη, η θλίψη και ο σεβασμός μπροστά στην απώλεια της ίδιας της ζωής», αναφέρει ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του για τον θάνατο του πρώην βασιλέα, ο οποίος κηδεύεται τη Δευτέρα ως ιδιώτης, σύμφωνα με κυβερνητική απόφαση.

Ο Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ σημειώνει:«Η πολυκύμαντη διαδρομή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου σημάδεψε και σημαδεύτηκε από ταραγμένες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Από τραύματα, τα οποία επούλωσαν, ωστόσο, οι επιλογές, η ελεύθερη συνείδηση και η ωριμότητα του λαού μας. Αλλά και η διακριτική, είναι αλήθεια, στάση του ιδίου σε όλα τα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Με τον θάνατό του γράφεται, τώρα, και σε ανθρώπινο επίπεδο, ο τυπικός επίλογος ενός κεφαλαίου που έχει κλείσει οριστικά με το δημοψήφισμα του 1974».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:«Το πολιτειακό ζήτημα στη χώρα μας έκλεισε οριστικά με την αμετάκλητη απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα του 1974 και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ έχει κριθεί ήδη από την Ιστορία. Η περίοδος που ο τέως ήταν αρχηγός του ελληνικού κράτους έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού με τα μελανότερα χρώματα. Οι δικές του ευθύνες, δε, ήταν βαριές και ο ρόλος του μοιραίος πυροδοτώντας μια σειρά από πολιτικές εξελίξεις που τραυμάτισαν τη Δημοκρατία και, τελικά, οδήγησαν στη Δικτατορία. Σε ανθρώπινο επίπεδο, ωστόσο, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Η ΚΗΔΕΙΑ: Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος θα ταφεί ως ιδιώτης, κοντά στους προγόνους του στο Τατόι. Αυτό αποφασίστηκε σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια, ορίστηκε η Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της κηδείας.Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό.