Πελετίδης για τρένο: Ζήτησε και πήρε απαντήσεις – Τα κόμματα και η «επανάσταση» του Δήμου

Ολα τα κόμματα εκτός της ΝΔ έχουν απαντήσει προφορικά στον Δήμο για το θέμα του τρένου. Η αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ της πλήρους υπογειοποίησης προφορικά και αναμένονται εντός εβδομάδας οι γραπτές απαντήσεις. Ετοιμάζει κινητοποίηση ενημέρωσης ο Δήμος έως τις 5 Οκτωβρίου, λίγες μέρες πριν την πιθανή κάθοδο Μητσοτάκη στην Πάτρα.

Τρένο Οχι λόγια αλλά πράξεις και εγγράφως είχε ζητήσει ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης

Οι επαφές της Μαιζώνος με τα κόμματα της ελληνικής Βουλής για το θέμα του τρένου συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα, αφού η επιστολή του δημάρχου Κώστα Πελετίδη σχετικά με τη γραπτή κατάθεση της θέσης τους για τον τρόπο διέλευσης του τρένου από τον αστικό ιστό της πόλης.

Ο δήμαρχος έθεσε το θέμα στην κυβέρνηση και τα κόμματα, ώστε να τα δεσμεύσει κατά μία έννοια να κρατήσουν σταθερή θέση για τη διέλευση του τρένου από την Πάτρα. «Θέλουμε να δούμε ποιοι είναι μαζί μας και ποιοι απέναντι. Αλλά όχι στα λόγια, με πράξεις και εγγράφως γιατί τα γραπτά μένουν» ήταν μία από τις χαρακτηριστικές φράσεις του Κώστα Πελετίδη όταν τον είχε ρωτήσει η «Π» για τον στόχο της επιστολής.

Η «ΑΝΑΣΑ»

Μετά την εξέλιξη που έγινε γνωστή από την γενική γραμματέα Υποδομών Μαρία-Ελλη Γεραρδή πως το έργο εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ με βάση τον σχεδιασμό Καραμανλή, που ανακοινώθηκε πρώτη φορά το 2020 στο συνέδριο της «Π», ο Κ. Πελετίδης αντέδρασε με δήλωσή του στην εφημερίδα λέγοντας ότι «Θα νιώσουν την ανάσα της Πάτρας» αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για πλήρη υπογειοποίηση από το Ρίο. Ηδη τις προηγούμενες ημέρες η «Π» είχε επικοινωνήσει με τους τοπικούς επικεφαλής των κομματικών οργανώσεων. Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Αχαΐας Αντώνης Κουνάβης είχε επισημάνει πως στηρίζει την πρόταση του υπουργείου Υποδομών για υπογειοποίηση από την Κανελλοπούλου μέχρι το Νότιο Πάρκο, ενώ οι επικεφαλής των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Σιδηρόπουλος και Νίκος Μοίραλης τάχθηκαν ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους υπογειοποίησης. Πάντως, στην επιστολή του Δημάρχου σε τοπικό επίπεδο έχει γίνει γνωστό πως θα απαντήσει γραπτώς μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας.

ΤΙ ΛΕΝΕ

Επισήμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει απάντηση σε κεντρικό επίπεδο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Π», η Μαιζώνος, λίγες ημέρες μετά την επιστολή, ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τα κόμματα για να μάθει τις προθέσεις τους και να λάβει γραπτώς τις απαντήσεις που ζητούσε.

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με το Δημαρχείο της Πάτρας απάντησαν πως συντάσσονται με τη διεκδίκηση του Δήμου για πλήρη υπογειοποίηση της γραμμής από το Ρίο μέχρι το Νότιο Πάρκο. Επιπλέον, διαμηνύθηκε σε δημοτικούς παράγοντες ότι οι γραπτές απαντήσεις θα σταλούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας ώστε να ικανοποιηθεί και στο τυπικό του σκέλος το αίτημα του δημάρχου.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τέλος, στην επιστολή του δημάρχου προς τα κόμματα είχε γίνει γνωστό ότι οι απαντήσεις θα έπρεπε να έχουν αποσταλεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς για το Σάββατο 1η Οκτωβρίου είχε αρχικά ανακοινωθεί πως θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση στους κατοίκους για τις απαντήσεις των κομμάτων. Ωστόσο, αυτή η ημερομηνία δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα. Οι πληροφορίες της «Π» λένε ότι η δράση ενημέρωσης θα γίνει σίγουρα στον νέο σταθμό του Ρίου από την 1η έως τις 5 Οκτωβρίου και τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί η ημερομηνία και η ώρα της κινητοποίησης.

ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Η ΝΔ ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΥΒΕΡΗΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Με βάση τα όσα είναι σε θέση να γνωρίζει η «Π», η Νέα Δημοκρατία δεν έχει απαντήσει στην επιστολή του Δημάρχου, αλλά ούτε και έχει βρεθεί τηλεφωνικός δίαυλος επικοινωνίας για να διατυπωθούν οι θέσεις του κυβερνώντος κόμματος. Βέβαια αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν δρομολογηθεί ήδη οι εξελίξεις (βλ. συνέχιση της εργολαβίας από το Αίγιο έως το Ρίο και τη διά στόματος γγ Υποδομών Μαρίας Ελλης Γεραρδή για ένταξη του Κανελλοπούλου-Λιμάνι με υπόγεια διέλευση στο ΕΣΠΑ), τότε γίνεται κατανοητό πως η κυβέρνηση μιλά και απα

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Γιώργος
Γιώργος
1 μήνα πριν

εκτός απο τα (αντιπολιτευόμενα) κόμματα, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι απόψεις αρμόδιων επιστημονικών φορέων.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγρίνιο
ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ