Πελετίδης στο pelop.gr για την ύδρευση: “Τρύπησε το δίκτυο, το αλλάζουμε όλο”

Χειμαρρώδης, παρορμητικός και αυτοσχεδιαστικός καθώς είναι ο Κώστας Πελετίδης, χρειάζονται αρκετές σελίδες εφημερίδας για μια πλήρη συνέντευξη. Εμείς διαθέσαμε τρεις, και πάλι αφήσαμε κάποιους τομείς εκτός παιδιάς. Ο δήμαρχος Πατρέων στο Β’ μέρος της συνέντευξής του στην «Π» απαντάει σε ένα καυτό ζήτημα.

IMG 8228

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κωνσταντίνος Μάγνης, Δημήτρης Τρίανταφυλλοπυλος

Κύριε δήμαρχε, ένα θέμα που τηγανίζει και βράζει τον κόσμο είναιη ύδρευση. Τι έχει συμβεί και βγήκε διάτρητο το σύστημα; Είστε χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Θυμάστε ότι το δίκτυο αντικαταστάθηκεγύρω στο ‘90. Τριάντα χρόνια μετά έγινε σουρωτήρι; Ποιος είναι ο ορίζοντας ολοκλήρωσης της αλλαγής;

Οι εργολαβίες που είχαν γίνει στο παρελθόν είχαν αστοχίες στο υλικό που χρησιμοποιήθηκε. Προοδευτικά εκδηλώθηκε φυσική φθορά, αλλά και η συνέπεια της ακαταλληλότητας. Εμείς ξεκινήσαμε την αντικατάσταση χιλιομέτρων και χιλιομέτρων. Είναι τεράστιο το δίκτυο. Διαπιστώσαμε ότι η διόρθωση των βλαβών δεν σε βγάζει πουθενά. Θα σπαταλούσαμε δυνάμεις από βλάβη σε βλάβη. Αποφασίσαμε λοιπόν να αλλάξουμε το δίκτυο, με υλικό που θα έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές. Το οποίο ελπίζουμε να κρατήσει πάρα πολλά χρόνια ώστε να σταματήσει και η καταπόνηση που υφίσταται η ΔΕΥΑΠ.

Το πρόβλημα εκδηλώθηκε και σε περιοχές που έχουν δεχθεί το νερό του Φράγματος.

Οι περιοχές Παραλίας, Βραχνεΐκων και Μεσσάτιδας προβλέπεται να παίρνουν νερό από το διυλιστήριο. Από το Φράγμα παίρνουμε δύο ποσότητες. Μια ποσότητα διυλισμένη για τη Δ. Αχαΐα και τον Ερύμανθο, με ξεχωριστό δίκτυο. Βγήκαν και εκεί προβλήματα στην επιφάνεια. Του χρόνου πιστεύω ότι θα έχει λήξει το ζήτημα εκεί. Η άλλη ποσότητα έρχεται στον Δήμο μας. Εμείς έχουμε ένα διυλιστήριο με προδιαγραφές του επιπέδου της τεχνικής με την οποία φτιάχτηκε. Το νερό στον Πείρο- Παραπείρο είναι προβληματικό ως προς τα χημικά του στοιχεία και την επεξεργασία του. Η επιστήμη προβλέπει ότι τα 2-3 πρώτα χρόνια από τη λειτουργία θα έχεις προβλήματα μέχρι να υπάρξει σταθεροποίηση. Κάνουμε συνεχώς αναλύσεις. Δεν πάμε να λύσουμε το πρόβλημα υδροδότησης στον Δήμο με ακατάλληλο νερό. Τώρα τρέχουμε: Θα κάνουμε συνάντηση με το υπουργείο για χρηματοδότηση του νέου διυλιστηρίου όπου θα εφαρμοστούν όλες οι γνώσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας, ώστε και αστοχία να υπάρξει, αντικειμενική ή όχι αντικειμενική (στη ζωή δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί…) ώστε το νέο διυλιστήριο να μπορεί να επεξεργάζεται το νερό σωστά.

Πού θα γίνει;

Εκεί που είναι το άλλο. ΣτονΡιγανόκαμπο. Πάμε για νέο διυλιστήριο, δηλαδή. Με αυτό θα λύσουμε και άλλα ζητήματα. Το Ρίο παίρνει νερό από το οποίο δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Εκεί είτε θα
προσπαθήσουμε να φέρουμε νερά από Σελλά και Πιτίτσα, αλλά αυτό δεν καρποφόρησε, είτε θα μεταφέρουμε νερά από την Εγλυκάδα στο Ρίο. Αυτό θα κάνουμε. Εμείς δεν βλέπουμε κοντόθωρα, κάνουμε σχεδιασμό. Πρέπει να βλέπεις μακριά, πέρα από τη θητεία σου. Ας το βρει κάποιος άλλος, αλλά θα είναι για την πόλη σου.

Θα έχετε ακούσει και διαβάσει ότι πολλοί Πατρινοί έχουν σαν πρότυπό τους τα Τρίκαλα, το Ναύπλιο, τα Χανιά, όλο κάτι βλέπουν, διερωτώνται γιατί εκεί προηγούνται και εμείς υπολειπόμαστε. Μας ξεπέρασαν τα δευτερότερα αστικά κέντρα; Τι μαγικό ραβδί έχουν που δεν έχουμε εμείς οι προοδευτικοί;

(Γελάει). Για εμάς όμορφη πόλη είναι η πόλη που δεν έχει ανεργία, φτώχεια και παιδιά στην εξάρτηση. Αυτό δεν υπάρχει σε καμία πόλη και θα ήταν έκπληξη να υπήρχε. Βλέπουμε τα στατιστικά στοιχεία. Ανεργία και φτώχεια είναι παντού. Φυσικά και η εξάρτηση. Δεύτερον: Πριν μιλήσουμε για την εικόνα μιας πόλης, πρέπει να δούμε την ιστορία και τη γεωγραφία της. Για μένα
είμαι και συναισθηματικόςη Πάτρα είναι η ωραιότερη πόλη. Ακόμα και αν το χωριό σου δεν είναι αντικειμενικά ωραίο, για σένα θα είναι το ωραιότερο, γιατί; Γιατί, ας πούμε, έχει τις ωραιότερες πέτρες. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα είναι πώς αισθάνεσαι. Λέω λοιπόν πως η Πάτρα είναι η ωραιότερη πόλη. Και δεν το λέω λόγω της θέσης μου. Οπου ζεις, αγαπάς τον τόπο σου, τον αισθάνεσαι ωραίο. Είναι ζήτημα κουλτούρας. Η πόλη μαςείναι ωραία, και μόλις γίνουν όλα που σχεδιάζουμε θα γίνει ωραιότερη και δεν θα έχουμε να ζηλέψουμε από κανέναν άλλον τίποτα.
Να ξέρετε ότι και για την Πάτρα λένε τα καλύτερα. Από τότε που αναλάβαμε, βλέπουμε εκδρομείς που θέλουν να δουν τον δήμαρχο. Κόσμος από την Κύπρο, σχολεία -μας ανέκοψε η πανδημία για τους οποίους η Πάτρα είναι η ωραιότερη πόλη στην Ελλάδα. Είναι πώς το βλέπει ο καθένας.

Με τον πολιτισμό τι γίνεται; Ποια είναι η πολιτική σας;

Θέλουμε ο λαός μας να γίνεται πιο δυνατός χάρη στον πλούτο που σου δίνει ο πολιτισμός. Να παίρνει ο λαός ανάταση ως θεατής, κυρίως όμως ως δημιουργός. Οι χώροι που ετοιμάζουμε,
θα προκαλέσουν απογείωση. Στο παλιό νοσοκομείο θα γίνει το ψηφιακό μουσείο
της ιστορικής μας διαδρομής. Το Εργοστάσιο Τέχνης θα μας δώσει δυνατότητα να κάνουμε συναυλίες τον χειμώνα. Τα Σφαγεία, ο ΑΣΟ, ο «Απόλλων», το Αρσάκειο που δεν θα είναι μόνο δημαρχείο, θα φιλοξενεί εκδηλώσεις. Δημιουργούμε υποδομές τεράστιες που θα δώσουν μεγάλες δυνατότητες.

Τις παρακολουθείτε τις πολιτιστικές μονάδες της πόλης; Είστε ευχαριστημένος από τους δημιουργούς;

Ναι. Σιγά και σταθερά, το δυναμικό της πόλης μας βγαίνει μπροστά. Καταβάλλουμε και εμείς προσπάθειες. Στηρίξαμε τον κόσμο μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Δεν αντιδράσαμε μίζερα.

Θα μας μαλώσουν οι φίλοι μας του Καρναβαλιού αν δεν ρωτήσουμε: Θα τα βρείτε με τις καρναβαλικές ομάδες;

Τα έχουμε βρει.

Υπάρχει γκρίνια.

Τι ζητάνε κάποιοι; Να κάνουν εκείνοι το καρναβάλι; Εδώ δεν μπορεί ο Δήμος. Το καρναβάλι δεν είναι μια παρέλαση και μια εκδήλωση. Είναι μια γιορτή της πόλης, με διάρκεια και ευθύνη. Το τριήμερο που όλοι χαίρονται, η δημοτική αρχή είναι σε αναμμένα κάρβουνα. Κάποιοι λένε, ένας χορός είναι. Χορός είναι για σένα. Αν συμβεί κάτι, ποιος τρέχει και προλαβαίνει τα πράγματα;

Αρα κάποιοι θέλουν να υποκαταστήσουν τον Δήμο.

Είναι κάποιοι. Οχι όλοι. Μη γενικεύσουμε. Κάποιοι με συγκεκριμένη αντίληψη. Σίγουρα ο καρναβαλιστής είναι η δύναμη του καρναβαλιού. Εμείς ένα εργαλείο στα χέρια τους είμαστε. Μας ζητούν να βρούμε ένα κτίριο. Τους λέμε, εμείς είμαστε ένας και δεν το βρίσκουμε. Εσείς που είστε τόσοι πολλοί, και τόσο δραστήριοι, γιατί δεν μας βρίσκετε ένα να πάμε να το νοικιάσουμε.

Διεκδικούμε, σνεργαζόμαστε, δεν σκοτώνουμε

Βρήκατε μπροστά σας κάποιο σχέδιο των προκατόχων σας;

Δυστυχώς. Δεν είναι προσωπικό το θέμα, δεν έχει να κάνει με τους προηγούμενους δημάρχους, αλλά με τον τρόπο που κτίστηκε η χώρα και οι δήμοι της. Πήγαινε σε ένα σχολείο και ζήτα το σχέδιο της οικοδομής. Ζήτα το σχέδιο της ύδρευσης. Ζήτα το σχέδιο της μαρίνας. Δεν βρίσκεις τίποτα. Αδικούμε το θέμα αν κατηγορήσουμε πρόσωπα. Κτίζαμε παλιά στον αέρα. Τώρα άλλαξε το σκηνικό, αλλά φτάσαμε στην άλλη άκρη. Τώρα, εξετάζουμε και τη βελόνα. Και αυτό δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις. Σήμερα, για ένα σχολείο, πέφτεις σε ένα πρωτόκολλο που σου ζητάει 17 πράγματα. Δεκαέξι, δεν φτάνουν.

Μακρόπνοο σχεδιασμό δεν βρήκατε.

Δεν βρήκα και αυτό είναι μια ευθύνη των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Κάποιοι συνάδελφοί μου συνηθίζουν να λένε: Να κάνω κάτι για να ξαναβγώ. Αν το κάνεις αυτό, είσαι κοντόθωρος. Τιμή για σένα είναι να κάνεις κάτι που θα το χαρούν άλλοι. Δεν με πειράζει να βάλω το νερό στο αυλάκι. Να αφήσω δύο έργα και να τα δει ο κόσμος και να αφήσω δέκα στα πρώτα στάδια, στα θεμέλια.

Ισως είναι θέμα τακτικής. Αλλά κάποια πρόσωπα- κλειδιά στα θέματα του Δήμου τα αντιμετωπίζετε με χαμηλούς τόνους. Τον Κ. Καραμανλή, τον Στ. Πέτσα. Δεν τους φέρεστε σκληρά. Και γκρινιάζει ο Γ. Ρώρος…

Δεν φωνάζουμε για να φωνάζουμε. Δεν μαλώνουμε για να μαλώνουμε. Εμείς έχουμε άποψη για την πολιτική που ακολουθούν τα κόμματα. Οταν πας στο υπουργείο, συνεργάζεσαι για λύσεις ένα θέμα. Στη συνεργασία είναι δύο. Αν πρόκειται να μας λύσει το ζήτημα του τρένου ο Καραμανλής, θα τον σκοτώσουμε επειδή είναι με τη Νέα Δημοκρατία; Ή δεν θα θέλουμε με το λύσει, ώστε να τον πετροβολούμε στη συνέχεια; Αυτό έγινε και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Ηρθε ο Σπίρτζης εδώ. Προσπαθούσαμε να τον πείσουμε να υιοθετήσει την υπογειοποίηση. Οταν πριν τις εκλογές ήρθε και είπε, ναι, θα γίνει, εγώ τι έπρεπε να κάνω; Να τον ρωτήσω γιατί το είπε, επειδή δεν θα μπορούσα να μαλώσω μαζί του; Αν δεν δώσουν όμως τις λύσεις, θα είμαστε αντίπαλοι. Δεν είναι θέμα ευγένειας, αλλά υπεράσπισης της πόλης σου. Βλέπετε τις ανακοινώσεις μας. Λέμε τα σύκα- σύκα και τη σκάφη- σκάφη.

Ποια είναι η καθημερινότητα του δημάρχου. Ποιο είναι το 24ωρο σας; Ξεκουράζεστε ποτέ;

Οχι. Οποιος καταλαβαίνει ποιά ευθύνη έχει, δεν έχει το Εγώ, ως προσωπικότητα, αλλά αφιερώνεται στην υπόθεση. Ο Δήμος έχει άπειρα ζητήματα. Πρέπει να ασχολείσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι παιχνίδι, γιατί έχουν πολλούς άλλους να τους συνδράμουν. Η Πάτρα θέλει αφοσίωση.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ