Πέντε Αχαϊοί: Εμβολιαστήκαμε με AstraZeneca με πίστη στην επιστήμη

image 625610

Οι τέσσερις κύριοι (Στ. Κουμπιάς, Παντ. Κυπριανός, Γ. Κυριακόπουλος, Θαν. Καραλής) έκαναν ήδη την α’ δόση του εμβολίου. Η κυρία (Μαρία Οικονομοπούλου) ετοιμάζεται να την κάνει αύριο. Ολοι με το AstraZeneca. Το…επίμαχο, για τους γνωστούς λόγους, εμβόλιο. Αυτό έλαχε στην κλάση τους!

Τους εντοπίσαμε και απ’ την στιγμή που δεν είχαν αντίρρηση ή επιφύλαξη να μιλήσουν ανοιχτά και δημόσια, προχωρήσαμε στο παρασύνθημα:

-Το κάνατε με την ψυχή σας ή μήπως η ψυχή σας πήγε – κι ακόμα πάει  – «στην Κούλουρη»;

-Σκεφτήκατε να το ακυρώσετε για να ‘χετε το κεφάλι σας πιο ήσυχο;

-Σας ανησυχούν όλα αυτά που διαβάζετε περί παρενεργειών του εμβολίου; Ρωτώ ευθέως, μάλιστα: κάθεστε σ’ αναμμένα κάρβουνα ενόψει και της β’ δόσης ή όχι;

Σταύρος Α. Κουμπιάς: «Υψιστη πράξη ατομικής ευθύνης»

«Η ανθρωπότητα, εδώ και ένα χρόνο περίπου, βιώνει τις δραματικές, καταστροφικές επιπτώσεις, λόγω της εφιαλτικής πανδημίας του κορωνοϊού. Η Επιστήμη έκανε το καθήκον της απέναντι στην Ανθρωπότητα με την παραγωγή, σε εξαιρετικά μικρό χρόνο, του μόνου αποδοτικού όπλου αντιμετώπισης της πανδημίας, αυτού των εμβολίων.

Προσωπικά, εμβολιάστηκα με το εμβόλιο της AstraZeneca, παρά τη συζήτηση περί παρενεργειών, έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις υποδείξεις/εκτιμήσεις των γιατρών, των αξιόπιστων υγειονομικών φορέων διεθνώς και στην στατιστική, η οποία τεκμηριώνει εξαιρετικά μικρή πιθανότητα σοβαρών παρενεργειών, διότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, θεωρώ τον εμβολιασμό ως μια ύψιστη πράξη ατομικής ευθύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και υποχρέωση του καθενός μας».

* Ο Σταύρος Α. Κουμπιάς είναι ομότιμος καθηγητής, τ. πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών.

Μαρία Οικονομοπούλου: «Σαν το πρώτο μου ραντεβού»!

«Με λαχτάρα περίμενα να έρθει η σειρά μου. Με τη λαχτάρα της έφηβης που περιμένει το πρώτο της ραντεβού. Ενα ραντεβού που ήρθε χωρίς μέσον, χωρίς λάδωμα, χωρίς ουρά και γραφειοκρατία, για πρώτη φορά. Και όταν μου ήρθε το μήνυμα, πέταξα από την χαρά μου, SMS από το κράτος και δεν ήταν για να πληρώσω!!! Πρωτοφανές!

Δεν έχω καμιά επιφύλαξη, ούτε αμφιβολία. Εμπιστεύομαι τους επιστήμονες και κανέναν άλλον. Ούτε έχω συνηθίσει να ζω με τους φόβους και τις πιθανότητες. Διαφορετικά δεν θα οδηγούσα, ούτε θα είχα πετάξει με αεροπλάνο, ούτε καν θα είχα μπει σε χειρουργείο.

Το Σάββατο λοιπόν (αύριο) θα προσέλθω στο Κέντρο Υγείας της Ακράτας  με το αντίστοιχο dress code, θα προσέξω μην έχει καμιά λαδιά το φανελάκι μου, για να κάνω το εμβόλιο της Aστρα Ζένεκα. Για να πάρω πίσω τη ζωή μου».

* Η Μαρία Οικονομοπούλου είναι αρχιτέκτων, ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου «Ζαρούχλα Ινν».Παντελής Κυπριανός: «Η απόφαση κρύβει το άγχος…»


«Να εμβολιαστώ… Αργησα λιγάκι. Γενιά Αστραζένεκα. Τύχη κακή οι ψίθυροι… Τελευταία πύκνωσαν πολύ. Οι στατιστικές, όμως, ήταν και παραμένουν καθησυχαστικές. Κάποιοι, λίγοι στα τόσα εκατομμύρια, έχουν παρενέργειες. Γυναίκες κυρίως. Το κακό παραμονεύει. Πρόκειται για μας. Ραντεβού ακυρώνονται. Κάποιοι κοιτάνε να αλλάξουν εμβόλιο. Το σκέφτομαι, λέει, η Ζεραλντίν. Συζήτηση με φίλους της γενιάς. Καθησυχαστικοί. Σάββατο απόγευμα (το περασμένο) κινάμε και οι δύο για την Ανω Πόλη. Η απόφαση κρύβει το άγχος, αλλά δεν το καταργεί. Το προσωπικό ευγενικό, μάς τονώνει. Φαινόμαστε, λέει, ψύχραιμοι. Λίγο πυρετό και πονοκέφαλο. Πιο έτοιμοι για το δεύτερο εμβόλιο. Οι στατιστικές ήταν και παραμένουν  καθησυχαστικές…».

* Ο Παντελής Κυπριανός είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, πρώην αναπληρωτής πρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Πατρών και τέως πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Θανάσης Καραλής: «Δεν είναι ατομική επιλογή»

«Δεν αμφιταλαντεύθηκα καθόλου όταν μου δόθηκε η δυνατότητα να δηλώσω για εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Είναι γνωστό ότι όλες οι ιατρικές πράξεις ενέχουν κινδύνους, όπως και ότι όλα τα φάρμακα είναι πιθανόν να προκαλέσουν μικρής έκτασης παρενέργειες, το ίδιο συμβαίνει και με τα εμβόλια. Αυτό που μέτρησε στην απόφασή μου ήταν οι απόψεις των ειδικών επιστημόνων στην Ελλάδα και διεθνώς, με βάση τις οποίες οι ενδεχόμενες  παρενέργειες είναι απειροελάχιστες σε σχέση με το όφελος από τον εμβολιασμό. Εξάλλου, ο εμβολιασμός δεν είναι μόνον ατομική επιλογή, αλλά και υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία, αφού έτσι προστατεύουμε όχι μόνον τον εαυτό μας αλλά και όσους συναναστρεφόμαστε, συμβάλλουμε στην ανάσχεση της διασποράς του ιού και ερχόμαστε πιο κοντά στην έξοδο από την πανδημία».

* Ο Θανάσης Καραλής είναι Καθηγητής Διά Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών.  Γιώργος Κυριακόπουλος: «Είναι μονόδρομος πλέον…»

«Το έκανα αποφασισμένος… Αλλωστε, τα όποια αποτελέσματα ή παρενέργειες έχει ένα εμβόλιο συνήθως φαίνονται στο μέλλον. Επειδή, όμως, εδώ προέχει το παρόν, γιατί τώρα περνάμε την καταιγίδα, γι’ αυτό και δεν είχα καμία επιφύλαξη. Εκανα την πρώτη δόση πραγματικά με την ψυχή μου και με την πεποίθηση πως το εμβόλιο με προστατεύει, θα ωφελήσει. Επειδή θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής, θα σας πω ότι ενόψει της 2ης δόσης, και με όλα αυτά που ακούγονται, προβληματίζομαι λιγάκι. Ομως επειδή τα εμβόλια θα μπουν πλέον για πολύ καιρό στη ζωή μας, ως η μόνη προφύλαξή μας απέναντι στον ιό, είναι μονόδρομος. Η αναγκαιότητα για εμβολιασμό διώχνει κάθε προβληματισμό. Και ας μη γελιόμαστε: οι απειλές για την υγεία μας είναι καθημερινές και από πάμπολλες πηγές. Αν είναι να την πάθουμε από ένα εμβόλιο…».

*Ο Γιώργος Κυριακόπουλος είναι πρώην πρόεδρος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ και νυν πρόεδρος Εργαζομένων ΙΚΑ ΕΤΑΜ Αχαΐας, Ηλείας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

sakellaropoulos panagiotis
αμαλια
δημαρχειο
20210726 XARTHS