Περιφέρεια ΔΕ – Πάτρα: «Θεάρεστο» έργο διάσωσης αιωνόβιου ναού της πόλης

Με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η συντήρηση και επισκευή του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου.

Περιφέρεια ΔΕ - Πάτρα: «Θεάρεστο» έργο διάσωσης αιωνόβιου ναού της πόλης

Με το έργο «Συντήρηση και επισκευή Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου» ύψους 266.000 ευρώ, ξεκινά η υλοποίηση του μεγάλου προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προστασία και ανάδειξη προσκυνηματικών χώρων που αφορά και τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.

Η «Συντήρηση – Αποκατάσταση Προσκυνηματικών Χώρων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», με συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατομμύρια ευρώ έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αποτελεί έναν νέο μηχανισμό που για πρώτη φορά τίθεται σε εφαρμογή με στόχο να δρομολογούνται και να υλοποιούνται άμεσα έργα, αλλά και προμήθειες που είναι αναγκαία για τη λειτουργία των ναών και των προσκυνηματικών μνημείων.

Το γεγονός ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για πρώτη φορά έθεσε σε εφαρμογή έναν μηχανισμό μόνιμης και σταθερής χρηματοδότησης συνδέεται και με την καθυστέρηση που υπήρξε στην προώθηση των έργων, καθώς χρειάστηκαν αρκετές διευκρινήσεις για να αποσαφηνιστεί η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθείται. Πλέον τα βήματα είναι καθορισμένα και επιτρέπουν να εκτελούνται άμεσα τυχόν παρεμβάσεις που θα απαιτούνται για την ενίσχυση υποδομών σε ιερούς ναούς, ιερές μονές και γενικότερα σε προσκυνηματικούς χώρους.

Περιφέρεια ΔΕ - Πάτρα: «Θεάρεστο» έργο διάσωσης αιωνόβιου ναού της πόλης

Επειτα από εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Ερευνας και Καινοτομίας Φωκίωνα Ζαΐμη εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το έργο «Συντήρηση και επισκευή Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου», κατόπιν προτάσεως του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κ.κ. Χρυσόστομου. Ο Ι.Ν. Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου εκτίσθη κατά το έτος 1899 και βρίσκεται όπισθεν του Ι.Ν. Αγ. Ανδρέα Πατρών.

Πρόκειται λοιπόν για τον πρώτο από τους Ιερούς Ναούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον οποίο θα γίνει συντήρηση, επισκευή και αποκατάσταση με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και φορέα υλοποίησης την Μητρόπολη. Θεωρείται μία πολύ σημαντική ενέργεια, αφού πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλοι Προσκυνηματικοί Χώροι στους οποίους θα γίνουν επισκευές. Ουσιαστικά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει δημιουργήσει ειδικό ταμείο για τις Μητροπόλεις, ώστε να μπορούν να εντάσσονται και να υλοποιούνται γρήγορα τα έργα αποκατάστασης και ανάδειξης των θρησκευτικών μνημείων. Οι προτάσεις υποβάλλονται από τις Μητροπόλεις που εκτελούν και τις εργασίες με φορέα χρηματοδότησης την Περιφέρεια που με τον τρόπο αυτό παρέχει τη δυνατότητα ενίσχυσης και ανάδειξης του εκκλησιαστικού μας πλούτου της Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις και τα νέα απο την Πάτρα

Για ακόμη περισσότερα νεα από την Πάτρα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, μπείτε στην ροή ειδήσεων του pelop.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λεχαινά: Φωτιά σε αγροταδασική έκταση και στην Αγ. Μαύρα
Πάτρα - Πανεπιστήμιο: Πολιτικοί μηχανικοί επέστρεψαν στα έδρανα μετά από 40 χρόνια
Αχαΐα – Τραγωδία στη Βαλμαντούρα: Η Θεώνη Παντελή είναι η 59χρονη που καταπλακώθηκε από τρακτέρ
Πάτρα - ΕΡΑ Δασυλλίου: Οι ραδιοθάλαμοι μετατρέπονται σε μουσείο - ΦΩΤΟ