Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος: Έργα και πόροι όσο δύο ΕΣΠΑ!

Εργα και δράσεις δημόσιας δαπάνης άνω των 800 εκατ. ευρώ δρομολογήθηκαν την τελευταία τριετία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Αχαΐα Ο Νεκτάριος Φαρμάκης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον φάκελο των έργων που υλοποιούνται στη Δυτική Ελλάδα

Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-20.

Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφερειακής Αρχής, σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας έχουμε 142 ενταγμένες πράξεις, με συνολικό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης που φτάνει τα 316,52 εκ. ευρώ.

Ωστόσο, μετά και την τελευταία αναθεώρηση που συμπεριέλαβε μεταφορά πόρων στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας (ΕΠΑΝΕΚ) για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19, ο προϋπολογισμός του ΠΕΠ 2014-2020 διαμορφώθηκε στα 449,3 εκ. ευρώ.

Συνεργάτες του περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, αναφέρουν ότι εάν στα παραπάνω προσθέσουμε και έργα προϋπολογισμού 355,987 εκ. ευρώ που εντάχθηκαν στο Εθνικό Σκέλος του προγράμματος την τελευταία 3ετία, τότε η περιφερειακή αρχή δρομολόγησε και κατεύθυνε στην περιοχή, έργα και πόρους που ισοδυναμούν με… δύο ΕΣΠΑ!

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην «Π» ότι η μεγάλη επιτάχυνση στην υλοποίηση έργων και δράσεων ήταν αποτέλεσμα της δουλειάς που έγινε αλλά και της επιλογής του Νεκτάριου Φαρμάκη να διαμορφώσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα.

Αυτό το αποτέλεσμα, αποτυπώνεται κυρίως στα στοιχεία της αγοράς εργασίας της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat που δείχνουν ότι η Δυτική Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στη μείωση της ανεργίας (από 24,1% το 2019 στο 14,1% το δεύτερο τρίμηνο 2022). Το 2021 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση στο σύνολο των απασχολούμενων από το 2011.

«ΤΡΕΧΕΙ» ΚΑΙ Η ΑΧΑΪΑ

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Αχαΐα:

Στην πρώτη τριετία της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, έχουν ενταχθεί και δρομολογηθεί 94 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 199,69 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, έχουν ενταχθεί 49 συγχρηματοδοτούμενα έργα ΕΤΠΑ + ΕΚΤ (πλην κρατικών ενισχύσεων επιχειρηματικότητας) προϋπολογισμού 117,26 εκ. ευρώ και στο εθνικό σκέλος έχουν ενταχθεί 45 έργα προϋπολογισμού 82,43 εκ. ευρώ. Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται όσα έργα έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα, κ.ά.

Επίσης, η Περιφέρεια έχει ενισχύσει ιδιαίτερα την επιχειρηματικότητα. Στην Αχαΐα έχουν ωφεληθεί περίπου 3.500 επιχειρήσεις με ένα ποσό που αγγίζει τα 80 εκ. ευρώ. Από τα δύο προγράμματα παροχής ρευστότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, στην Αχαΐα διατέθηκε το 50% των πόρων, δηλ. γύρω στα 25 εκ. ευρώ.

Στον πρωτογενή τομέα, έχουν διατεθεί πόροι ύψους 40 εκ. ευρώ περίπου. Εξ αυτών, 30 περίπου εκατομμύρια ευρώ έχουν διατεθεί μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχέδια βελτίωσης και νέους γεωργούς (σε πάνω από 1.000 δικαιούχους). Τα υπόλοιπα έχουν διατεθεί μέσω εθνικών και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων. Επίσης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει υποβάλει φακέλους για να πιστοποιηθούν ως ΠΟΠ προϊόντα, το ελαιόλαδο και η πατάτα Αχαΐας ενώ υπό διερεύνηση (για να υποβληθεί φάκελος) είναι το κατσικάκι Ερυμάνθου.

ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού με πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αχαΐα και τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν για χρηματοδοτήσεις έργων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει ή να συνδράμει στην υλοποίηση των «έργων της επόμενης μέρας», όπως:

– Στην αποκατάσταση της ακτογραμμής Ρίου – Αγ. Βασιλείου.

– Στην επέκταση του δικτύου ύδρευσης από το φράγμα Πείρου στο σύνολο των οικισμών της Δυτικής Αχαΐας, στην κατασκευή διυλιστηρίου στον ποταμό Σελινούντα για ύδρευση της Αιγιάλειας και στην άρδευση 63.000 στρεμμάτων της Δυτικής Αχαΐας από το φράγμα Πηνειού.

– Στη δημοπράτηση του παλαιού κολυμβητηρίου της Αγυιάς, το οποίο θα μετατραπεί σε έναν πρότυπο χώρο άθλησης και αναψυχής.

– Στη δημιουργία Πόλου Ερευνας και Καινοτομίας στην Πάτρα.

– Στη σύνδεση της νέας Πατρών – Πύργου με το αεροδρόμιο του Αράξου.

– Στην ανάπλαση του παλαιού εργοστασίου «Λαδόπουλου» στην Πάτρα.

– Στην υλοποίηση των δικτύων φυσικού αερίου για την πόλη της Πάτρας και την έλευση στην Αχαΐα του αγωγού υψηλής πίεσης.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments