Περνά από κάβους η πορεία εξυγίανσης του «Πρώτο». Απόφαση για αγωγές

image 627741

Σε πορεία ριζικής αναδιοργάνωσης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Πατρών με το εργοστάσιο γαλακτοκομικών προϊόντων «ΠΡΩΤΟ». Μια πορεία η οποία όμως, φαίνεται ότι περνάει μέσα από εντάσεις και δυσκολίες, οι οποίες είναι ανάγκη να ξεπεραστούν με γνώμονα την διαφύλαξη του τοπικού προϊόντος και του ιστορικού ονόματός του.

Ο συνεταιρισμός είναι γεγονός ότι καταβάλλει μια προσπάθεια για να βγει ανανεωμένος και ενδυναμωμένος στο δύσκολο ανταγωνιστικό περιβάλλον των γαλακτοκομικών προϊόντων, με «όπλα» του το ιστορικό μπραντ «ΠΡΩΤΟ» και ένα σχέδιο οικονομικής αναδιοργάνωσης και υλοποίησης νέων επενδύσεων. 

Το σχέδιο αναδιοργάνωσης έχει δρομολογήσει η νέα διοικητική ομάδα, που αποτελείται από τους Γιώργο Παπαλεξόπουλο (πρόεδρο), Παναγιώτη Λαλιώτη (αντιπρόεδρο) και Αθανάσιο Παναγόπουλο (γραμματέα) και έχει αναλάβει τα ηνία του «ΠΡΩΤΟ» από το περασμένο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Γιώργο Παπαλεξόπουλο, ο συνεταιρισμός βρίσκεται σήμερα σε μια φάση μετάβασης, από ζημιογόνο σε κερδοφόρο λειτουργία, ενώ έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο rebranding της φίρμας «ΠΡΩΤΟ», με νέες επενδύσεις και εισαγωγή καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων στην αγορά, που έχουν φέρει αύξηση πωλήσεων κατά 5% μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

Ηδη έχει γίνει ανανέωση των συσκευασιών του γάλατος «ΠΡΩΤΟ», αναβαθμίστηκαν οι αποθήκες ζωοτροφών, μειώθηκε το κοστολόγιο και ο συνεταιρισμός ετοιμάζεται αυτή την περίοδο για την εγκατάσταση μιας νέας γραμμής παραγωγής γιαουρτιού, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ που θα αναβαθμίσει το προϊόν, ενώ η διοίκηση καταθέτει και  επενδυτικό πρόγραμμα ύψους άνω των 500.000 ευρώ, που θα εξυγιάνει το εργοστάσιο.

Επιπλέον, η νέα διοίκηση του συνεταιρισμού σκοπεύει να λανσάρει στην τοπική αγορά και ένα καινοτόμο τοπικό γαλακτοκομικό προϊόν, το οποίο αυτή τη στιγμή διατίθεται στα σούπερ μάρκετ μόνο από εισαγωγές ανταγωνιστών.

Ο συνεταιρισμός, διαθέτει σήμερα ένα σύγχρονο δίκτυο εισκόμισης τοπικού γάλακτος, το οποίο φτάνει στο εργοστάσιο παστερίωσης της Εγλυκάδας μέσα σε διάστημα 2-3 ωρών και την επομένη το πρωί βρίσκεται πάντα φρέσκο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, έτοιμο προς κατανάλωση.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η επόμενη μέρα στο συνεταιρισμό «ΠΡΩΤΟ», φαίνεται ότι περνά από κάβους και ταραγμένα νερά. Μερίδα συνεταιριστών που εκφράζει την πλευρά του αποπεμφθέντος πρώην προέδρου Βασίλη Καϊμακά, βρίσκεται σε έντονη διαμάχη με τη νέα διοίκηση, η οποία έχει φτάσει μέχρι τα δικαστήρια.

Ο δικηγόρος Χρήστος Τσόλκας, ως συνήγορος του μέλους του διοικητικού συμβουλίου Δημήτρη Αγγελόπουλου που πρόσκειται στην πλευρά Καϊμακά, επισημαίνει στην «Π» ότι ο εντολέας του είναι απλήρωτος από τον περασμένο Αύγουστο και ότι «δέχεται πόλεμο» γιατί δεν συμφωνεί με την πλειοψηφία. «Ζητάμε έγγραφα που δεν χορηγούνται κατά παράβαση του καταστατικού. Λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις άτυπα, χωρίς να τεθούν στο συμβούλιο, απόντος του εντολέα μου» είπε.

Ενδεικτικά ο κ. Τσόλκας αναφέρθηκε σε αλλαγές που παρατηρούνται στη συσκευασία του γάλακτος, όπου η ένδειξη «ντόπιο» αντικαταστάθηκε με την ένδειξη «Ελλάδα» και η ένδειξη «γάλα ημέρας» με την ένδειξη «φρέσκο», χωρίς απόφαση του συμβουλίου, αλλά με πρωτοβουλία των μελών της πλειοψηφίας.

Ακόμα, η πλευρά της «αντιπολίτευσης» διαφωνεί με τις διαδικτυακές γενικές συνελεύσεις, καθώς πιστεύει πως γενικά δεν λειτουργούν τα όργανα του συνεταιρισμού.

ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΜΠΛΟΚΕΣ

Το κλίμα στο συνεταιρισμό έχει επιβαρυνθεί το τελευταίο διάστημα λόγω των εξελίξεων στο πεδίο της οικονομικής εξυγίανσης και των δικαστικών εμπλοκών. Η νέα διοίκηση έχει καταθέσει μηνυτήριες αναφορές για τα πεπραγμένα των προκατόχων της, στρεφόμενη κατ’ αυτόν τον τρόπο εναντίον του πρώην προέδρου Βασίλη Καϊμακά.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες τα μέλη του συνεταιρισμού κλήθηκαν σε γενική συνέλευση μέσω τηλεδιάσκεψης και, όπως δήλωσε στην «Π» ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γιώργος Παπαλεξόπουλος, ενέκριναν ομόφωνα την εισήγηση της διοίκησης, να ασκηθούν αγωγές κατά των προκατόχων για ζημιές αρκετών εκατ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 25 παρόντες στη συνέλευση κανείς δεν ψήφισε αρνητικά, ούτε αυτοί που θεωρούνται ότι βρίσκονται στην πλευρά Καϊμακά.

Η αγωγή θα αφορά σε ζημιές, που η σημερινή διοίκηση θεωρεί ότι προκλήθηκαν στο συνεταιρισμό από τους προκατόχους της, με τις διαδικασίες διάθεσης κάποιων χημικών προϊόντων, αλλά κυρίως, με τη διαχείριση του απορριπτόμενου γάλακτος.

ΤΟ ΧΥΜΕΝΟ ΓΑΛΑ

Η πλευρά του σημερινού προέδρου του συνεταιρισμού Γιώργου Παπαλεξόπουλου, του αντιπροέδρου Παναγιώτη Λαλιώτη και του γραμματέα Αθανάσιου Παναγόπουλου, θεωρεί πλασματικές τις δηλωθείσες επί χρόνια ποσότητες απορριπτόμενου γάλακτος, που κυμαίνονταν μηνιαίως μεταξύ 90 – 150 τόνων, όταν στους 8 μήνες της δικής τους διοίκησης η μέγιστη ποσότητα γάλακτος που οδηγήθηκε προς καταστροφή λόγω τεχνικού σφάλματος, ήταν μόλις 12 τόνοι.

Επίσης, την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Γιώργος Παπαλεξόπουλος, πέρασε από το γραφείο του εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσει στο πλαίσιο προανάκρισης, για όσα καταμαρτυρεί σε μηνυτήριες αναφορές που έχουν υποβληθεί εναντίον της πολυετούς προεδρίας του Βασίλη Καϊμακά.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει που μπορεί να καταλήξει αυτή η υπόθεση, ούτε αν θα αφήσει το ίχνος της στη λειτουργία του συνεταιρισμού και των προϊόντων που διαθέτει στην τοπική αγορά, σε μια περίοδο αναδιοργάνωσης και νέων επενδύσεων. Ωστόσο, η νέα διοίκηση έχει αποφασίσει να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με πρακτικές του παρελθόντος που διαφωνεί και ο μόνος τρόπος για να το κάνει, είναι μέσω σκληρών αλλά αναγκαίων αποφάσεων.

ΤΟΥΣ ΔΙΕΓΡΑΨΑΝ

Μια από αυτές, ήταν η διαγραφή του Βασίλη Καϊμακά και του γιου του Δημήτρη από μέλη του συνεταιρισμού, ενέργεια η οποία είχε ως επακόλουθο και την απομάκρυνσή τους, από την διοίκηση μιας εταιρείας όπου μέχρι πρότινος ήταν κυρίαρχοι.

Η γενική συνέλευση για τη διαγραφή Καϊμακά, έγινε πριν από ημέρες μέσω τηλεδιάσκεψης και ψήφισαν 18 υπέρ και 0 κατά. Τα δύο μέλη της οικογένειας Καϊμακά αντικαταστάθηκαν από έναν αναπληρωτή και τον επιλαχόντα σύμβουλο Δημήτρη Αγγελόπουλο.

Η απόφαση αυτή της γενικής συνέλευσης, προσβλήθηκε από την πλευρά Καϊμακά ενώπιον της δικαιοσύνης, και την Μ. Τρίτη αν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες, θα εκδικαστεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την ανακοπή της, μέχρι την εκδίκαση της αγωγής ακύρωσής της.

ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΣΟΥΝ ΓΙΑ ΟΣΑ ΨΗΦΙΖΑΝ

«Μας διέγραψαν παράνομα από τον συνεταιρισμό και μας εκπαραθύρωσαν από το ΔΣ χωρίς καν να υπάρχει κατηγορία σε βάρος και πολύ περισσότερο κάποια καταδικαστική απόφαση. Με τον τρόπο αυτό αποκαλύπτεται η σπουδή τους να διαφεντεύουν το εργοστάσιο αντιδημοκρατικά και αντικαταστατικά».

Η ανωτέρω κοινή θέση διατυπώθηκε από τον πρώην πρόεδρο του «ΠΡΩΤΟ» Βασίλη Καϊμακά και τον γιο του Δημήτρη, μέχρι πρότινος μέλη της μειοψηφίας του .Σ.

Σε διαδικαστικό επίπεδο η πλευρά Καϊμακά, διά του συνηγόρου της Αλέξη Κούγια, χαρακτηρίζει «παράνομες τις διαγραφές, διότι στην τελευταία γενική συνέλευση δεν τηρήθηκαν συγκεκριμένες διαδικασίες, όσον αφορά στη σύγκληση του Σώματος, ούτε διασφαλίσθηκε το αδιάβλητο (μυστικότητα) της ψηφοφορίας».

«ΠΟΛΕΜΟΣ» ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΕΤΩΠΑ…

Στο μεταξύ ο «πόλεμος χαρακωμάτων» ανάμεσα στην πλειοψηφία του ΔΣ του συνεταιρισμού και τα διαγραφέντα μέλη του, έχει κλιμακωθεί σε διάφορα επίπεδα, με ενέργειες που θίγουν και τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου.

Μετά από σχετικές καταγγελίες διενεργήθηκε έλεγχος από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος στο εργοστάσιο «ΠΡΩΤΟ» και διαπιστώθηκαν θέματα λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού, με λύματα που φέροντο να διοχετεύονταν στο δίκτυο της πόλης.

Εξάλλου, αντίστοιχη έρευνα έγινε από κλιμάκιο της Διεύθυνσης  Κτηνιατρικής σε στάβλους τεσσάρων συνεταιριστών. Σε μια κτηνοτροφική μονάδα φέρεται να διαπιστώθηκε πρόβλημα με την καθαριότητα και την απολύμανση, όσον αφορά στη συντήρηση του γάλακτος, ενώ σε άλλη φέρονται να βρέθηκαν θαμμένες νεκρές αγελάδες χωρίς τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών διαχείρισης.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΪΜΑΚΑΣ

Ο διαγραφείς πρώην πρόεδρος Βασίλης Καϊμακάς διατυπώνει τις δικές του απόψεις: «Ανοιξαν πόλεμο αναίτια από τον περασμένο Αύγουστο και αποδεικνύουν ότι δεν τους νοιάζει η φήμη και η πρόοδος του εργοστασίου. Αντιθέτως, προσβλέπουν στην απαξίωσή του, για να προχωρήσουν μετά στο επόμενο βήμα τους. Δεν θα προλάβουν, όμως, γιατί η ιστορική γενιά των συνεταιριστών δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Στο τέλος η αλήθεια υπερισχύει και η αχαριστία δεν συγχωρείται» σχολίασε.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Σε όλα τα παραπάνω θέματα που θίγει η πλευρά Καϊμακά, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού του «ΠΡΩΤΟ» Γιώργος Παπαλεξόπουλος, τόνισε ότι δεν έχουν καμία βάση σοβαρότητας.

Οσον αφορά στην προμήθεια γάλακτος από αλλού, τόνισε πως υπάρχει εδώ και καιρό συμφωνία με τον συνεταιρισμό της Θεσσαλίας «ΘΕΣ-γάλα», για την προμήθεια φρέσκου γάλακτος ημέρας όταν προκύπτει ζήτηση στην αγορά που δεν μπορεί να καλυφθεί από την τοπική παραγωγή. Τόνισε ότι το γάλα παστεριώνεται και συσκευάζεται εντός της ημέρας, άρα είναι φρέσκο. «Αν θεωρούν ότι αυτό είναι σοβαρό θέμα για να μας πλήξουν, τι να πούμε εμείς για αυτούς, όταν  προμηθευόταν γάλα από την ΔΕΛΤΑ;» διερωτήθηκε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

Αναφορικά με τους ελέγχους κρατικών υπηρεσιών, επισήμανε ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός του εργοστασίου λειτουργεί κανονικά, ενώ και ο ΕΦΕΤ που πραγματοποίησε αυτοψία πρόσφατα, τα βρήκε όλα τακτοποιημένα και με τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος υποβάθμισε και το αποτέλεσμα των ελέγχων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής σε κάποιες μονάδες συνεταιριστών. Ειδικά για την περίπτωση της θαμμένης αγελάδας, διευκρίνισε πως βρέθηκε σε κτήμα, που ήταν σε απόσταση 4 χλμ. από τη μονάδα του παραγωγού.

ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ

Ο δικηγόρος Θάνος Αμπατζής, ως εκπρόσωπος της σημερινής διοίκησης του συνεταιρισμού, απαντώντας στην «Π» στους ισχυρισμούς της πλευράς Καϊμακά, περί αβάσιμων κατηγοριών και πεπραγμένων που έχουν επικυρωθεί από τις γενικές συνελεύσεις και ορκωτούς λογιστές, είπε: «Τους πληροφορούμε ότι είναι βαθιά νυχτωμένοι. Γιατί αν απέκρυπταν ουσιώδη στοιχεία από τις συνελεύσεις και τα διοικητικά συμβούλια, η σημερινή αποκάλυψή τους, οδηγεί σε ποινικές διώξεις και σε αξιώσεις. Παραπλανούσαν το σώμα της συνέλευσης και τα συμβούλια, τα μέλη των οποίων είχαν διακοσμητικό ρόλο. Στην ουσία πατέρας και γιος έκαναν κουμάντο και ενεργούσαν, σαν ο συνεταιρισμός να ήταν δική τους επιχείρηση», είπε ο κ. Αμπατζής.

Ο πατρινός δικηγόρος εκτιμά ότι η αντίπαλη πλευρά δεν είναι καθόλου πειστική. Είπε πως αυτή τη στιγμή δίνονται καταθέσεις στον εισαγγελέα για έξι από τις δέκα περίπου μηνύσεις που έχει υποβάλλει η διοίκηση του συνεταιρισμού, και επιβεβαιώνουν γεγονότα που θα οδηγήσουν τον εισαγγελέα να στείλει την υπόθεση στον ανακριτή για κύρια ανάκριση, με κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις.

Τέλος, αναφορικά με τις διαγραφές των Βασίλη και Δημήτρη Καϊμακά από τον συνεταιρισμό, τόνισε ότι στο καταστατικό υπάρχει όρος που προβλέπει πως όποιος ζημιώνει την οργάνωση διαγράφεται και αυτό έγινε. Η απουσία τους από την συνέλευση που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω του κορονοϊού, ήταν επιλογή τους και το σώμα αποφάσισε ομόφωνα για την αποπομπή τους. «Από εκεί και πέρα, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, ότι θα βγουν όλα στο φως», είπε ο κ. Αμπατζής.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ακολουθήστε το Pelop.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

potamos peiros
τυροκομειο
αυτοκτονια
kalogeropoulos 1