Πέθανε ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Ο’Σάλιβαν: Ο «γίγαντας» της βρετανικής κωμωδίας έφυγε στα 82 του χρόνια
Ο αγαπημένος πρωταγωνιστής της βρετανικής τηλεόρασης απεβίωσε στο Brinsworth House του Λονδίνου, με την οικογένειά του να τον αποχαιρετά με συγκινητικά λόγια για το σπάνιο κωμικό του ταλέντο
Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών άφησε ο Βρετανός ηθοποιός Ρίτσαρντ Ο’Σάλιβαν, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και αγαπητούς πρωταγωνιστές της βρετανικής τηλεόρασης, που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή μέσα από τις επιτυχημένες κωμικές σειρές «Man About the House» και «Robin’s Nest».
Ο Ο’Σάλιβαν απεβίωσε την Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2026, έχοντας στο πλευρό του στενά μέλη της οικογένειάς του. Τα τελευταία 23 χρόνια ζούσε στο Brinsworth House, τον οίκο φροντίδας της Royal Variety Charity στο δυτικό Λονδίνο, ο οποίος φιλοξενεί καλλιτέχνες και ανθρώπους του θεάματος.
Το συγκινητικό αντίο του γιου του
Την είδηση της απώλειας συνόδευσε η δήλωση του γιου του, Τζέιμς Ο’Σάλιβαν, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η Royal Variety Charity. Ο ίδιος περιέγραψε τον πατέρα του ως έναν άνθρωπο που διατηρούσε την ίδια γοητεία και το ίδιο χιούμορ τόσο μπροστά από τις κάμερες όσο και στην ιδιωτική του ζωή.
«Ήταν πάντα καλόκαρδος, με υπέροχη αίσθηση του χιούμορ, ένας στοργικός παππούς και ένας υπέροχος πατέρας. Θα μου λείψει πολύ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Τζέιμς Ο’Σάλιβαν εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς το προσωπικό του Brinsworth House για την αδιάλειπτη φροντίδα, την καλοσύνη και την αγάπη που προσέφεραν στον πατέρα του επί περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Royal Variety Charity, Τζάιλς Κούπερ, έκανε λόγο για έναν «γίγαντα της βρετανικής τηλεόρασης», εξαίροντας το αστείρευτο κωμικό του ταλέντο.
Από παιδί-θαύμα στο πλευρό της Ελίζαμπεθ Τέιλορ
Γεννημένος στο Λονδίνο το 1944, ο Ρίτσαρντ Ο’Σάλιβαν ξεκίνησε τη διαδρομή του στην υποκριτική από πολύ μικρή ηλικία. Στη δεκαετία του 1950 εμφανίστηκε ως παιδί-ηθοποιός σε τηλεοπτικά δράματα, ενώ συμμετείχε στη σειρά παραγωγών «Raiders of the River» του Children’s Film Foundation. Το 1956 πάτησε τη θεατρική σκηνή του Royal Shakespeare Theatre στο Στράτφορντ, στην παράσταση «Love’s Labour’s Lost» υπό τη σκηνοθετική οδηγία του σερ Πίτερ Χολ.
Κατά τη δεκαετία του 1960, η καριέρα του απέκτησε σταθερό βήμα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση:
- Το 1961 υποδύθηκε έναν αντιδραστικό μαθητή στο κοινωνικό δράμα «Spare the Rod», δίπλα στους Μαξ Μπάιγκρεϊβς και Ντόναλντ Πλέζανς.
- Το 1963 συμμετείχε στην υπερπαραγωγή «Κλεοπάτρα» (Cleopatra), ενσαρκώνοντας τον Φαραώ Πτολεμαίο ΙΓ΄ στο πλευρό της Ελίζαμπεθ Τέιλορ και του Ρίτσαρντ Μπάρτον.
- Παράλληλα, εμφανίστηκε σε μουσικές ταινίες δίπλα στον σερ Κλιφ Ρίτσαρντ, όπως το «The Young Ones» (1961) και το «Wonderful Life» (1964).
Η καθιέρωση με το «Man About the House»
Η στροφή του προς την κωμωδία ενισχύθηκε μέσα από τη συνεργασία του με τους δημιουργούς Ρέι Γκάλτον και Άλαν Σίμπσον. Το σημείο καμπής στην καριέρα του ήρθε το 1973 με τη σειρά «Man About the House».
Η υπόθεση της σειράς θεωρήθηκε ιδιαίτερα τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής, καθώς πραγματευόταν τη συγκατοίκηση ενός άνδρα με δύο ανύπαντρες γυναίκες. Προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις από τους συντηρητικούς ιδιοκτήτες του διαμερίσματος, οι πρωταγωνίστριες παρουσίαζαν τον χαρακτήρα που υποδυόταν ο Ο’Σάλιβαν ως ομοφυλόφιλο, δημιουργώντας μια σειρά από κωμικές παρεξηγήσεις που καθήλωσαν το τηλεοπτικό κοινό.
Η συνέχεια στην τηλεόραση
Μετά την τεράστια επιτυχία της κωμωδίας, ο Ο’Σάλιβαν πρωταγωνίστησε στο spin-off «Robin’s Nest», ενώ από το 1979 έως το 1982 δοκιμάστηκε σε έναν διαφορετικό ρόλο, υποδυόμενος τον ιστορικό ληστή των δρόμων Ντικ Τέρπιν στην ομώνυμη σειρά του ITV.
Τη δεκαετία του 1980 επέστρεψε στις κωμικές παραγωγές με τη σειρά «Me and My Girl» (1984–1988), ενώ το 1991 πρωταγωνίστησε στο «Trouble in Mind». Σταδιακά, οι εμφανίσεις του στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη αραιώσουν, με μία από τις τελευταίες του δουλειές να καταγράφεται το 1996 στην ταινία «Holed».

Paula Wilcox, Richard O’Sullivan and Sally Thomsett played Chrissy, Robin and Jo in Man About The House
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
ΑΕΚ Άρης Κανάλι: Ποιο δείχνει ζωντανά τον αγώνα και τι ώρα το Σάββατο
Χαλανδρίτσα: Με επίκεντρο την καινοτομία και την αγροτική παράδοση η 3η ημέρα της AgreXa 2026
SwitchBot AI MindClip: Η συσκευή που θυμάται όσα εσείς ξεχνάτε
Κλάδεμα και λίπανση το φθινόπωρο: Τι απαγορεύεται να ρίξεις στα φυτά
Άρωμα από Μεσόγειο στην Πάτρα ΦΩΤΟ
