Πέθανε ο σπουδαίος φιλόσοφος και γλωσσολόγος, Νόαμ Τσόμσκι

Σε ηλικία 95 ετών

Νόαμ Τσόμσκι

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Νόαμ Τσόμσκι, σε ηλικία 95 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Βραζιλίας μετά από εγκεφαλικό.

Ο Νόαμ Τσόμσκι ήταν Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτη.

Ο Τσόμσκι υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο τον περασμένο Ιούνιο και άρχισε να δυσκολεύεται να μιλήσει και η δεξιά πλευρά του σώματός του να μουδιάζει. Βρισκόταν στη Βραζιλία μαζί με τη Valéria Chomsky, τη Βραζιλιάνα σύζυγό του, η οποία τον είχε μεταφέρει για θεραπεία.

Ο Τσόμσκι αφήνει μια τεράστια κληρονομιά στον αγώνα για τις μειονότητες, ενώ ως Εβραίος, ακολουθούσε μια ασυμβίβαστη υπεράσπιση της παλαιστινιακής υπόθεσης και προειδοποιούσε τους πάντες για τις καταστροφικές συνέπειες του καπιταλισμού.

Πριν από λίγες ημέρες είχε αναφερθεί ότι η υγεία του Νόαμ Τσόμσκι είχε επιδεινωθεί σε σημείο που τον εμπόδιζε να γράφει, να σχολιάζει ή να συμμετέχει στον δημόσιο τομέα. Επίσης όπως αναφέρθηκε ο διάσημος επιστήμονας έχασε την ικανότητά του να μιλάει λόγω προβλημάτων υγείας.

Ο πρώην βοηθός του δήλωσε ότι η υγεία του 95χρονου Τσόμσκι, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί δημόσια από τον περασμένο Ιούνιο, επιδεινώθηκε μετά από ένα ιατρικό περιστατικό και δεν μπορούσε να επικοινωνήσει.

Ο πρώην βοηθός του καθηγητή Τσόμσκι, Μπεβ Στολ, εξήγησε γιατί ο διάσημος διανοούμενος δεν απαντά πλέον σε email ή δεν δίνει συνεντεύξεις. Ο Στόλ εργάστηκε ως διευθυντής γραφείου του Τσόμσκι στο MIT για 24 χρόνια μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2017, έγραψε:

Ήμουν σε επαφή με ένα στενό μέλος της οικογένειας και ελπίζουμε να μάθουμε περισσότερα στο εγγύς μέλλον. Συνοπτικά, ο Νόαμ είναι 95 ετών και είχε ένα ιατρικό περιστατικό τον Ιούνιο. Όπως πολλοί άνθρωποι έχουν παρατηρήσει, δεν γράφει, δεν αλληλογραφεί και δεν δίνει συνεντεύξεις, καθώς η κατάσταση της υγείας του καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του χρόνου και της ενέργειάς του. Είναι ακόμα μαζί μας, παρακολουθεί τις ειδήσεις τώρα, και δεν φαίνεται πολύ ευχαριστημένος με αυτό που παρακολουθεί.

 

Διαβάστε επίσης:

 

 

Ο Κασσελάκης ζητά παρέμβαση εισαγγελέα: «Να στείλουμε τους Κούγιες αυτού του τόπου στο χρονοντούλαπο του Μεσαίωνα»

Λύτρας: «Δεν επινόησα το αφήγημα ότι η σύζυγός μου έπεσε από στις σκάλες, την εκδοχή αυτή την επέλεξε η ίδια»

Εφυγαν τραπεζάκια χωρίς δημοτικά τέλη, «Ο δήμος Πατρέων χάνει 160.000 ευρώ σε έσοδα» λέει η Εστίαση

Hot-Dry-Wind: Το φαινόμενο που ανεβάζει τη θερμοκρασία πάνω από το κανονικό, «καυσωνικές» συνθήκες και στη Δυτική Ελλάδα