Πετρέλαιο: Νέα άνοδος για τέταρτη ημέρα – Πάνω από 90 δολάρια το βαρέλι
Brent στα 91,77 δολάρια το βαρέλι – Πάνω από τα 86 δολάρια το WTI – Ανησυχία για νέες πληθωριστικές πιέσεις και εκτόξευση του κόστους του ντίζελ
Ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση κινείται το πετρέλαιο, καθώς οι αγορές δεν βλέπουν μέχρι στιγμής ουσιαστική πρόοδο προς την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με τα Στενά του Ορμούζ να παραμένουν στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης.
Το Brent ενισχύεται κατά 0,82%, στα 91,77 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ήδη καταγράψει συνολική άνοδο 4,5% στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις. Το WTI σημειώνει άνοδο 0,89%, πλησιάζοντας τα 86 δολάρια.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με την Τεχεράνη, εξέλιξη που ενισχύει την αβεβαιότητα στις αγορές.
Στο επίκεντρο τα Στενά του Ορμούζ
Η περιορισμένη κίνηση πλοίων μέσω των Στενών του Ορμούζ προκαλεί έντονη ανησυχία στις αγορές, καθώς από τη συγκεκριμένη θαλάσσια οδό διακινούνται μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων από τον Περσικό Κόλπο προς τις διεθνείς αγορές.
Η διατάραξη των ροών ενισχύει τον φόβο για περαιτέρω άνοδο των τιμών, ιδιαίτερα στην περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει παρατεταμένη.
Νέα πίεση στις τιμές και στον πληθωρισμό
Η άνοδος του αργού, σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές των πετρελαϊκών προϊόντων, δημιουργεί νέα προβλήματα για την παγκόσμια οικονομία. Ιδιαίτερη πίεση δέχεται το ντίζελ, με το κόστος να αυξάνεται για οδηγούς, μεταφορικές επιχειρήσεις, αγρότες και βιομηχανίες.
Παράλληλα, στην ενεργειακή εικόνα προστίθενται οι επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, μεταξύ άλλων και λόγω των επιθέσεων σε ρωσικές εγκαταστάσεις διύλισης.
Η Ουάσιγκτον αυξάνει την πίεση στην Τεχεράνη
Με τον Αμερικανό πρόεδρο να αποκλείει προς το παρόν τις συνομιλίες, η Ουάσιγκτον εξετάζει την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής πίεσης προς το Ιράν.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, έχει προαναγγείλει νέο πακέτο αυστηρών μέτρων, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν την αναστολή εμπορικών και χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με την Τεχεράνη.
Μειώνονται τα αμερικανικά αποθέματα
Στις ΗΠΑ, τα προκαταρκτικά στοιχεία του American Petroleum Institute έδειξαν νέα μείωση των αποθεμάτων αργού, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων στον κρίσιμο κόμβο του Κούσινγκ στην Οκλαχόμα.
Πτώση καταγράφηκε και στα αποθέματα αποσταγμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται το ντίζελ. Τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης αναμένονται αργότερα σήμερα.
Εκρηκτική άνοδος για το ντίζελ
Ακόμη μεγαλύτερη είναι η πίεση στην αγορά του ντίζελ. Στις ΗΠΑ, το περιθώριο διύλισης για την παραγωγή ντίζελ έχει ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Στην Ευρώπη, τα συμβόλαια gasoil αυξάνονται περίπου 1%, στα 1.312,25 δολάρια τον τόνο, ενώ οι τιμές των ενεργών συμβολαίων έχουν υπερδιπλασιαστεί από τις αρχές του έτους.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλέον έναν από τους σημαντικότερους κινδύνους για το κόστος μεταφορών και παραγωγής, αλλά και για τον πληθωρισμό, εφόσον οι περιορισμοί στις ενεργειακές ροές συνεχιστούν.
Η «Πελοπόννησος» και το pelop.gr σε ανοιχτή γραμμή με τον Πολίτη
Η φωνή σου έχει δύναμη – στείλε παράπονα, καταγγελίες ή ιδέες για τη γειτονιά σου.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News
Από το Δίκτυο
Το λαχανικό που «χαρίζει» μακροζωία – Ποιο είναι και γιατί ξεχωρίζει
Η star του Χόλιγουντ που εφηύρε το Bluetooth και το WiFi και κανείς δεν την πίστεψε
Παρουσιάζεται στα Καλάβρυτα το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Μπουρδάλα
Γιατί δεν πρέπει να πλένετε τα αυγά του εμπορίου
Τα social media «καταβροχθίζουν» την τηλεόραση
Ζώδια σήμερα 19/8: προσοχή στα λόγια και τις παρεξηγήσεις!
Προσωπικός Βοηθός: Πώς θα κάνετε αίτηση για 1.939 ευρώ τον μήνα
Η Apple αποκάλυψε κατά λάθος τα AirPods με κάμερα
