Πετρέλαιο θέρμανσης: Εντυπωσιακή αύξηση της ζήτησης στην Πάτρα – Που κυμαίνεται η τιμή

Θα ζεσταθούμε αυτά τα Χριστούγεννα, λένε οι πρατηριούχοι καυσίμων που περιμένουν νέα πτώση στις τιμές το επόμενο διάστημα

ΠΑΤΡΑ

Το βασικό καύσιμο για την θέρμανση των κατοικιών πωλείται σήμερα κατά 15% – 20% φθηνότερα συγκριτικά με τα μέσα Οκτωβρίου όταν ξεκίνησε η διάθεσή του, με την μέση τιμή να έχει υποχωρήσει πλέον στο 1,18 ευρώ το λίτρο στην αγορά της Πάτρας, δηλαδή στα επίπεδα που ξεκίνησε η διάθεσή του, έναν χρόνο πριν.

Το πετρέλαιο θέρμανσης καταγράφει μια μείωση της τάξης των 20 λεπτών περίπου σε όλη την Ελλάδα. Η χαμηλότερη τιμή, για φέτος έχει ως συνέπεια αρκετοί πολίτες να προβαίνουν σε ανεφοδιασμό των δεξαμενών τους.

Σύμφωνα τα όσα μετέφερε στην «Πελοπόννησο», ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων στην Πάτρα, Αλέξης Παπαγιαννόπουλος, η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης είναι πρωτοφανής. Οπως είπε, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια βλέπει τόσο μεγάλη ανταπόκριση και τα βυτιοφόρα δεν προλαβαίνουν να καλύπτουν την μεγάλη ζήτηση που υπάρχει.

πρατηριούχοι

Αλέξης Παπαγιαννόπουλος

Οπως είπε, εκτός από την πτώση των διεθνών τιμών, σημαντικό ρόλο στην τελική τιμή διαδραματίζει η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών και η έκπτωση 7,5 λεπτών το λίτρο (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) που παρέχεται από τα διυλιστήρια στις εταιρείες εμπορίας και η οποία θα συνεχιστεί έως και σήμερα.

Η αγορά βρίσκεται σε αναμονή πιθανής παράτασης της εξτρα επιδότησης, ωστόσο η πορεία πτώσης των τιμών αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. «Είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τους πελάτες μας» τόνισε ο Αλέξης Παπαγιαννόπουλος.

Στα καλά νέα της ημέρας είναι πως οι τιμές των καυσίμων, τόσο του πετρελαίου θέρμανσης όσο και της βενζίνης θα ακολουθήσουν πτωτική πορεία για το επόμενο διάστημα. Η πρόβλεψη της αγοράς είναι ότι τουλάχιστον μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνουν σταθεροποιημένες σε αυτά τα επίπεδα. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ξαναδούμε νέο ασανσέρ στις τιμές των καυσίμων, στην περίπτωση που υπάρξει εμπάργκο από τη Ρωσία.

Μέχρι 9 Δεκεμβρίου οι αιτήσεις για επίδομα

Ταυτόχρονα, αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον και για το επίδομα θέρμανσης με τη πλατφόρμα MyΘέρμανσης να παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα MyΘέρμανση ξεπερνούν τις 880.000. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» με τον αριθμό τους να  κινείται ήδη στα επίπεδα των 900.000. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 9 Δεκεμβρίου, με την πρώτη δόση για το επίδομα θέρμανσης να έχει προγραμματιστεί να δοθεί έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου οι παλαιοί δικαιούχοι  θα λάβουν ως προκαταβολή ποσό ίσο με το ποσό που έλαβαν πέρυσι. Την ίδια ημερομηνία, οι νέοι δικαιούχοι που θα υποβάλουν αίτηση θα δουν τα χρήματα που δικαιούνται στους τραπεζικούς τους λογαριασμού για αγορές που θα τιμολογηθούν έως το τέλος Νοεμβρίου, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν καταχωρηθεί τα απαιτούμενα στοιχεία έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Η επόμενη δόση του επιδόματος θέρμανσης έχει προγραμματιστεί ως το τέλος Φεβρουαρίου 2023 για τις αγορές που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2023. Η τελευταία δόση πάει για τις 28 Απριλίου, για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως τις 31 Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και τις 15 Απριλίου 2023.

Να σημειωθεί ότι φέτος επεκτάθηκε η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης για το φωτιστικό πετρέλαιο, εκτός από την επιδότηση του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, του φυσικού αερίου, του υγραερίου, των καυσοξύλων, της βιομάζας πέλλετ και της θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης, η οποία ίσχυε πέρυσι.

Παράλληλα, διευρύνθηκαν τα εισοδηματικά κριτήρια και τα όρια της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, ώστε να ενταχθούν στην επιδότηση οι περισσότεροι δικαιούχοι και αυξήθηκε η βάση υπολογισμού και το ανώτατο όριο του επιδόματος.

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments