Πέτρος Κόκκαλης στην «Π»: Οι τοπικές πράσινες συμφωνίες – Η απλή αναλογική ευκαιρία ενηλικίωσης

Η «Π» συνάντησε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρο Κόκαλλη, στις Βρυξέλλες και μίλησε μαζί του για τις εσωτερικές και τις διεθνείς εξελίξεις αλλά και για την ευρω- πολιτική που προσβλέπει στους δήμους ως μοχλούς για την περίφημη μετάβαση σε μια λειτουργία που δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση στρέφει το βάρος της στο αυτοδιοικητικό κύτταρο, στοχεύοντας να σπρώξει τις πόλεις σε απεξάρτηση από περιβαλλοντικά επιβαρυντικές ενεργειακές πηγές και για ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών που θα μετατρέψουν τη βιώσιμη κινητικότητα σε κανονικότητα για όλη την ΕΕ.

Το θέμα αυτό αποτέλεσε αιτία για έναν ευρωβουλευτή αποδεδειγμένα ευαίσθητο σε οικολογικά ζητήματα, τον Πέτρο Κόκκαλη, να διοργανώσει ενημερωτικές επισκέψεις από εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, προκειμένου να εκπαιδευτούν πάνω στη φιλοσοφία των Τοπικών Πράσινων Συμφωνιών, που υπηρετούν αυτή ακριβώς τη λογική.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» μετείχε σε μια τέτοια εξόρμηση, στη οποία πρωταγωνιστές ήταν άνθρωποι της αυτοδιοίκησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Με την ευκαιρία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε σε ερωτήσεις μας, με νωπές τις εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Πέτρος Κόκκαλης ενώ εξηγεί τη νέα πολιτική της ΕΕ στην αυτοδιοίκηση.

Τι συνέπειες στο γενικότερο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να έχει η κατακρήμνιση της πρωθυπουργού και η ανάληψη της θέσης από νέο πρόσωπο; Μπορεί να είναι ένα βήμα προς την ωρίμαση;

Εγώ δεν βλέπω τίποτα θετικό. Ταλαιπωρείται πάρα πολύ ο βρετανικός λαός, ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι με την τρομερή ακρίβεια που αντιμετωπίζουν, ταλαιπωρείται το πολιτικό σύστημα, και ελπίζω πολύ σύντομα να έχουν εκλογές, ώστε να έρθουν οι προοδευτικές δυνάμεις να δώσουν τις λύσεις στα ζητήματα που προκαλούν οι συντηρητικοί.

Είπαμε ότι περιμένουμε έναν δύσκολο χειμώνα. Θα είναι μόνο αυτός ο χειμώνας δύσκολος ή είμαστε στο ξεκίνημα μιας κρίσης παρατεταμένης, με ενεργειακά ζητήματα, αυξήσεις, ενδεχομένως και μια ανάφλεξη ευρύτερων διαστάσεων;

Δεν είμαι μάντης, πολλώ δε μάλλον δεν είμαι μάντης κακών. Ξέρω ότι θα είναι μια περίοδος δύσκολη. Και ξέρω ότι το σύστημα που εφαρμόστηκε μετά την περίοδο του Ρίγκαν και της Θάτσερ, μας έχει οδηγήσει σε περίοδο μεγάλης αστάθειας, μεγάλης ευθραυστότητας και γενικευμένης ανασφάλειας, είτε αυτή είναι υγειονομική είτε δημοκρατική είτε στρατιωτική είτε αφορά τα ζητήματα της ακρίβειας και της ενέργειας. Εμείς στην Ευρώπη προχωράμε πολύ γρήγορα στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και σ’ αυτό το μέτωπο πάμε καλά.

Βλέπουμε ανακλάσεις στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις λόγω των συνθηκών αυτών;

Οχι μόνο λόγω των συνθηκών, αλλά της γενικότερης αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα τελευταία τρία χρόνια να υλοποιήσει όσα ήθελε να υλοποιήσει. Πιστεύω ότι σ’ αυτές τις εκλογές θα έχουμε μια ανατροπή του σκηνικού, γιατί ήδη βλέπουμε μια κατάρρευση, είτε σε θέματα κράτους δικαίου είτε σε θέματα διαφθοράς είτε στα θέματα της οικονομίας. Οπότε βλέπω να έχουμε αλλαγή πολύ σύντομα, μέσω και της απλής αναλογικής, η οποία θα δώσει δυνατότητα ενηλικίωσης στο πολιτικό σύστημα, και θα έχουμε αλλαγή στη νοοτροπία μας και την πολιτική μας κουλτούρα, να μάθουμε να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά, γιατί τα πράγματα είναι πολύ μεγάλα και πολύ δύσκολα.

Είναι όμως ειλικρινής αυτή η πρόσκληση προς τις άλλες δυνάμεις ή είναι αποτέλεσμα της δημοσκοπικής αδυναμίας που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή;

Την απάντηση θα τη δώσει ο ελληνικός λαός. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική πολύ καιρό πριν τις εκλογές και έδωσε την ευκαιρία σε όλους -επαναλαμβάνω- να ενηλικιωθούμε.

Ακούσαμε να λέτε ότι η ΕΕ επενδύει σε μια απευθείας συνεργασία με τους δήμους, προκειμένου να τους ταρακουνήσει με σκοπό τη μετάβαση. Εχουμε αλλαγή δόγματος, με παράκαμψη των περιφερειών;

Οχι. Εχουμε μια δομημένη πολιτική εδώ και 6- 7 χρόνια για μεγαλύτερη αυτονομία και ενδυνάμωση της δυνατότητας διοίκησης των τοπικών κυβερνήσεων. Είναι σαφές ότι οι δήμοι παρέχουν εντέλει υπηρεσίες προς τους πολίτες. Ηδη από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο με τη δημιουργία του εργαλείου των Χωρικών Επενδύσεων καλούνται οι πόλεις να δημιουργήσουν τη δική τους στρατηγική, να κάνουν οι ίδιες διαγωνισμούς για τα έργα που οι ίδιες θέλουν. Αυτή είναι μια σωστή λύση για αποκέντρωση.

Ο δικός σας ρόλος; Θα παραμείνει ο ίδιος ή θα σας δούμε σε κάτι άλλο;

Δεν έχω βρεθεί εδώ μόνος μου. Εξελέγην για να κάνουμε ένα συγκεκριμένο πράγμα, τη μάχη για την κλιματική αλλαγή. Και αυτό κάνουμε. Οταν έρθει η ώρα, θα δούμε

Ακολουθείστε τις ειδήσεις του pelop.gr στο

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ