Πιερία: Ο μητροπολίτης Κατερίνης απαντά στις φήμες ανάμιξής του με τη ΝΙΚΗ

Στην λακωνική δήλωσή του ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γεώργιος, μιλά γενικά και αόριστα «για φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες».

μητροπολίτης-κατερίνης-νίκη-εκλογές

Για τις φήμες περί ανάμιξής του προεκλογικά με το κόμμα ΝΙΚΗ, αποφάσισε να απαντήσει ο μητροπολίτης Κατερίνης.

Το κόμμα ΝΙΚΗ στην Πιερία, κατέγραψε στις εκλογές ποσοστό 7,46%, που ήταν το υψηλότερο που συγκέντρωσε το κόμμα σε όλη την Ελλάδα.

Να απαντήσει στις φήμες που κυκλοφορούν -περί ανάμιξής του, στα προεκλογικά, υπέρ του κόμματος ΝΙΚΗ, που αποτέλεσε την έκπληξη των εκλογών της 21ης Μαΐου, καθώς έφτασε στα πρόθυρα της εισόδου στη Βουλή, επιχειρεί σε δήλωσή του, ο Μητροπολίτης Κατερίνης.

Δήλωση που έρχεται μετά τις καταγγελίες του μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου, ο οποίος φωτογραφίζοντας τη «ΝΙΚΗ», έκανε λόγο για «προκλητική παρέμβαση μοναστικών και παρεκκλησιαστικών οργανώσεων στην υποστήριξη κομμάτων».

Στην λακωνική δήλωσή του ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γεώργιος, μιλά γενικά και αόριστα «για φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες», αναφέρει το γνωστό «η Εκκλησία βρίσκεται υπεράνω κομμάτων ή συγκεκριμένων υποψηφίων», προσθέτει πως η Εκκλησία της Πιερίας ανέκαθεν συνεργάστηκε με όλες τις Αρχές της ευνομούμενης Πολιτείας, και επικαλείται δήλωση του Αρχιεπισκόπου, η οποία όμως αφορά στην στάση του ίδιου.

«Έπειτα από φήμες…»

Αναλυτικά αναφέρει:

«Έπειτα από φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, μετά την εξαγωγή των εκλογικών αποτελεσμάτων, ανακοινώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος ότι, κατά παγία τακτική, η Εκκλησία βρίσκεται υπεράνω κομμάτων ή συγκεκριμένων υποψηφίων.

Στο πλαίσιο αυτό, η τοπική Εκκλησία της Πιερίας ανέκαθεν συνεργάστηκε με όλες τις Αρχές της ευνομούμενης Πολιτείας μας. Το ίδιο θα πράξει και μετά τις επικείμενες εκλογές, τόσο τις Εθνικές όσο και τις Αυτοδιοικητικές.

Σε κάθε περίπτωση, ισχύει πλήρως η δήλωση, την Κυριακή των Βαΐων 9-4-2023, του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου: «Ο Αρχιεπίσκοπος δεν είναι ούτε με τον Τσίπρα ούτε με τον Μητσοτάκη, είναι με την Εκκλησία. Ο Αρχιεπίσκοπος οφείλει για το καλό της πατρίδας να συνεργαστεί με όλους όσους ψηφίζει ο ελληνικός λαός»».

Οι φήμες

Τα σχόλια ξεκίνησαν στην Πιερία από το βράδυ των εκλογών, όταν τα αποτελέσματα στο νομό δυσαρέστησαν πολλούς. Τα σχόλια και τις μετέπειτα φήμες πυροδότησαν οι εκπλήξεις στις επιδόσεις των υποψηφίων των τριών βασικών κομμάτων (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) και το ποσοστό που συγκέντρωσε η ΝΙΚΗ στην Πιερία.

Το ποσοστό αυτό, ήτοι 7,46%, ήταν το υψηλότερο που συγκέντρωσε το κόμμα σε όλη την Ελλάδα.

Πιερία: Ο μητροπολίτης Κατερίνης απαντά στις φήμες ανάμιξής του με τη ΝΙΚΗ

Δεν είναι λίγοι δε, όσοι εκτιμούν ότι το υπερδιπλάσιο ποσοστό της ΝΙΚΗΣ στην Πιερία, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι ο νομός είναι η γενέτειρα του ιδρυτή του εν λόγω κόμματος, αλλά στην ανάμιξη του δεσπότη της στα προεκλογικά.

Πέρα από την Πιερία, η ΝΙΚΗ είχε τα υψηλότερα ποσοστά της στις γειτονικές Πέλλας και Β’ Θεσσαλονίκης και παράγοντας με δράση στις περιοχές αυτές -από πολλών ετών- είναι και ο Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Εξάλλου κοινό μυστικό αποτελεί πως το κόμμα Νίκη έχει σχέσεις με το Άγιο Όρος, καθώς συγκεκριμένα μοναστήρια και μεμονωμένοι μοναχοί του παρέχουν στήριξη.

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι το εν λόγω κόμμα πήρε αρκετές ψήφους σε περιοχές όπου υπήρχαν κοντά μοναστήρια ή – για παράδειγμα – στο χωριό Αγερσανί (Άγιος Αρσένιος) Νάξου, όπου κατάφερε να συγκεντρώσει 80 ψήφους, χάρη στον… προεκλογικό αγώνα που έκανε αντιεμβολιστής ιερέας.

Όλα αυτά έκαναν αρκετούς να αναφερθούν στη σχέση του εν λόγω κόμματος με τη θρησκεία και θρησκευτικές και παραθρησκευτικές οργανώσεις, παρότι το ίδιο αυτοπροσδιορίζεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα» και αναφέρει πως ποτέ δεν αυτοπροσδιορίστηκε ως «κόμμα της Εκκλησίας» ή ως «χριστιανικό κόμμα».

Ωστόσο, είναι γνωστό πως οι μονές Φιλοθέου και Καρακάλλου στηρίζουν τη «Νίκη» και είναι χαρακτηριστικό πως ο αδερφός τού ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου, Νικόδημου, ήταν υποψήφιος βουλευτής, ενώ υποψήφια ήταν και η Μαρία Εζνεπίδου, ανιψιά του Αγίου Παϊσίου.

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Ως εδώ»

Ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε όσους επιχειρούν να εμπλέξουν την Εκκλησία στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, με αφορμή τις εκλογές. Ο Αρχιεπίσκος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ουσιαστικά, «φωτογράφισε» το νεόκοπο κόμμα Νίκη, αλλά και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, με αφορμή όσα διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες για τις σχέσεις της Εκκλησίας με συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα.

«Ως εδώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί «ούτε την χυδαία απόπειρα χρησιμοποίησης της Εκκλησίας μας ως εργαλείο για την επιδίωξη των αλλότριων σκοπών οιωνδήποτε και της οικειοποίησής Της από τους οιουσδήποτε παραχαράκτες της πίστης μας, που, εκμεταλλευόμενοι το θρησκευτικό συναίσθημα των ανθρώπων, επιζητούν να δημιουργήσουν οπαδούς και στρατούς, ούτε όμως την ομοίως βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα ‘υπόγειας’ ή ‘μυστικής’ ανάμιξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της».

 

Πηγή: in.gr

Google News Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γράψτε το σχόλιό σας

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρινάκης: Η ευχή να αποκτήσει η χώρα σοβαρή αντιπολίτευση είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί
Μιχαηλίδου: Ενημέρωση Κασσελάκη για τη διαρκή αναβάθμιση της ειδικής αγωγής
Σακελλαροπούλου: Από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη Δημοκρατία, η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Αυγέρη: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσθέτει κεφάλαια στη μαύρη Βίβλο της υποβάθμισης του Κράτους Δικαίου